Linux'a Geçiş Konusunda Yaşadığım Zorluklar

Merhaba, öncelikle belirtmeliyim ki Linux kullanmak isteyen ve işletim sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak için çabalayan biriyim. Linux’a birkaç gün önce Zorin OS ile geçiş yaptım. Kullandığım makine, HP EliteBook G1 modeli. Kurulum esnasında, teoride basit olsa da USB sürücü başlangıçta BIOS ekranında görünmedi. Sürücüyü yükledikten sonra tekrar başlattığımda açılmadı ve USB ile tekrar başlattığımda yeniden kurulum yaptı. Sonuç olarak, acemilik ve aksilikler sonucu üç farklı dağıtım yüklemiş oldum. :slight_smile:

Bir şekilde kurulum yaptıktan sonra, Linux’tan Windows’a geçmeme sebep olan sorunlar şunlardı:

1. Genel anlamda akıcılık ve uygulama mağazasındaki yükleme süreleri daha yavaştı.
  2. Özellikle Google Meet üzerinden toplantılara katıldığımda sürekli sorun yaşadım ve cihaz donuyordu. Zoom’u yüklerken de problem yaşadım.
  3. YouTube’u tarayıcı üzerinden kullandığımda, videolarda fare imleci geldiğinde mavi çizgiler oluşuyordu. Bu ciddi bir sorun olmasa da konfor açısından rahatsız ediciydi.
  4. Gereksiz yüklediğim sürücüleri silmek için sistem ayarlarına ulaşmakta zorlandım. Ayrıca, sistemi Türkçe indirmeme rağmen bazı kısımlar hâlâ İngilizce görünüyordu.
  5. Oyun konusunda, crackli bazı oyunları çalıştıramadım ve bazı uygulamalar (örneğin Shamile, Canva vb.) için paket sürücülerini bulmakta zorlandım.

Bu konularda yardımcı olabilirseniz ve sorunları çözebilirsek, memnuniyetle tekrar Linux kullanmak isterim. Şu an için Linux’u ikinci sistem olarak ya da USB üzerinden kullanarak kendimi geliştirmeyi düşünüyorum. Bahsettiğim sorunların bazısı benimle, bazısı ise sistemle ilgiliydi. Tavsiyelerinizi bekliyorum. :slight_smile:

Son düzenleyen: @wise 2024-10-27T21:14:22Z

1 Like

Bende daha yeniyim fakat şöyle diyebilirimki ZorinOs yeni başlayanlar için bence kötü.Çoğu kişi ne kadar Windowstan Linuxa geçicekseniz İlk ZorinOs kullanın desede bence ilk kullanıcağınız dağıtım Mint olmalı

Akıcılıktan ve uygulama mapzasında dıkıntı çekmişsiniz benimde ilk linux deneyimim ZorinOs ti ve bende bu tarz sıkıntılar yaşadım ZorinOs bence iyi bir dağıtım değil

1. sorununuz hakkında pek bir fikrim yok

YouTube üzerinde imleç ile alakalı sıkıntı yaşamısınız bende oyunlarda bu sıkıntıyı yaşamıştım ZorinOs de.
Birinci şahıs oyunlarda mousumu sağa çevirince o sırada gözükmesede imleç kendini ortalamıyordu yani imleç birinci şahıs oyunlarda ortaya kitlenmesi gerekirken ekran üstünde geziniyordu belki biraz alakasız gelmiş olabilir ama sanırım bu durum yine ZorinOs ile alakalı olabilir

1. konu hakkında gene bir fikrim yok

2. konu hakkındada fikrim yok

Sanırım ilk deneyimlerimden biri olan ZorinOs ten NEFRET ediyorum.
Şuanda şahsen Mint kullanıyorum sizede tavsiye edeirm

Baştada dediğim gibi bende yeni bir kullanıcıyım hem linux snlamında hemde bu forumda. Terimlerde hatalar yazım kurallarında hatalar varsa çok özürler dilerim. İyi günler

2 Likes

Bende samte hocama katiliyorum.
Her ne kadar bilgim az olsada kullanırken yaşadığım deneyimleri anlatmak isterim.

Windows günde 3 defa pil bitirirken zorin 4 buluyordu ama pil tasarrufu açık olmasına rağmen.

Zorinde kaynak kullanımı hem fazla hem fanlar sürekli çalışıyordu.

Mağaza gibi uygulamalar ingilizce.

Yani giriş seviye kullanici olmama rağmen arch beni daha stabil hissettirdi :slight_smile:
Şuan EndeavourOs kullanıyorum.

@samte Mintin arayüzü çok hoşuma gitmemişti daha akıcı ve bahsettiğim uygulamaların çalıştığı bir dağıtım bulabilirsem geçeceğim ,minti ikinci işletim sistemi olarak kullanabilirim belki:) Şimdilik usbden Kali kullanıyorum.

@Sxinar Şuan kullandığın dağıtımın akıcılığı nasıl hocam ve uygulamalarda donma kasma yaşadın mı

1 Like

Hocam şahsen ben EndeavourOs de onermiyorum bilmiyorum belki benden kaynaklanıyor ama Victus 16 laptopda bazen hem ses hem ekran driverini görmüyor ara sıra buglar meydana geliyor ama performansı özellikle oyun için çok iyi.

Farklılık istiyorsanız Fedora kullanabilirsiniz.

Ama en iyisi çoğunlukla benim gibi yeniler için debian oluyor galiba :slight_smile:

öyle gözüküyor ama mint xcfe kullanırsanız iyi birşekilde kişiselleştirebilirsiniz

1 Like

1-Kullandığın dağıtma göre değişir ama genelde mağaza uygulamaları yavaş oluyor flathub.com dan install butonunun yanındaki küçük oktan kurulum komutu koyala terminale yapıştır(tabii önce flatpak’ı kur orda küçük oka basınca zaten flatpak yüklü değilse seni kurulum sayfasına atıyor)

2-Olabildiğince resmi kaynalardan indir ve kullan genelde sorun olmaz ama resmi kaynağı bulamadıysan flathub.com dan indirme komutunu kopyalayıp indir

3-Garip bir sorun ama büyük ihtimal masaüstü ortamından kaynaklıdır

4-Eğer gnome veya kde kullanıyorsan ayarlar genelde tamamen türkçe sürücü işlerini terminalden yapmanı öneririm eğer bilmiyorsan chatgpt çok yardımcı oluyor terminal komutlarında

5-Buna birşey diyemeyeceğim çünkü crackli oyunlar genelde windows için var linux ta zor bulabilirsin bazı uygulamaların linux sürümü yok bunun için mesela canvayı PWA yani web uygulaması halinde kullanabilirsin chrome tabanlı tarayıcılarda bunu çok rahat yapabilirsin firefox ta ise eklentiler ile yapabilirsin

Not:Eğer istediğin dağıtımı ventoy ile yükleyemediysen balenaetcher ile yükleyebilirsin genelde tüm dağıtımlar çalışıyor balenaetcher ile.Dağıtım olarak fedora yada zorinOS öneririm

1 Like

Google meets google üzerinden kullandım onun dışında zoomu mağazan indirdim ona rağmen hatalar ve donmalar oldı

hangi dağıtımı kullandın

Yazdım başa ZorinOs dağıtımını kurdum

Zorin’i pek güzel bulmuyorum açıkçası fazla ağır bir dağıtım. Her ne kadar yeni başlayanlara Arch tabanlı dağıtımlar önerilmese de EndeavourOS’i denemenizi öneririm. Açıkçası bana daha kolay geliyor. Kurulum yapmadan canlı USB üzerinden Zorin ile yaşadığınız sorunlardan bazılarını (Google Meets’de ve Zoom’da yaşadığınız sorunlar gibi) yaşıyor musunuz diye kontrol edebilirsiniz.

Sorunlara baktığımda hiçbiri çözülmeyecek sorunlar değiller gibi. Türkçe kısmı hariç. O yüzden ingilizce kullanmayı tavsiye ediyorum herkese.

terminal is key, namaste :pray: