Linuxa başlayacağım yardım eder misiniz

Bilgisayarım iyi kernelinde sıkıntı çekmeyeceğim bir linux sürümü kullanmak istiyorum çok fazla bilgim yok ama yazılım bilgim var
bilgisayarım asus tuf a15
işlemci : ryzen 7 7735HS
ekran kartı: nvidia 4050 laptop gpu
16 gb ram
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

Son düzenleyen: @wise 2024-10-07T21:25:21Z

Hardened kernel dışında sorun çekmezsin. Hardened kullanan dağıtımı da özellikle araman gerekir zaten. Herhangi bir dağıtımı indirip kurabilirsin.

1 Like

ekran kartım için sıkıntı çekmeyeceğim bir dağıtım önerir misin peki

Pop!_OS dağıtımı NVIDIA ekran kartı kullananlar için direkt olarak kapalı kaynak sürücülerle gelen bir ISO dosyası sunuyor, ben onu öneririm. ISO dosyasını kurmadan önce BIOS’tan Secure Boot’u kapatmanızı tavsiye ediyor.
image

1 Like

Açık kaynak nvidia sürücüleride çok gelişti bence fedorada kullanabilirsin

1 Like

ya mavi hapı seçer ve linux’a pop os, mint gibi distrolarla başlarsın ya da kırmızı hapı seçer arch ile başlar ve hayatın gerçekleri ile yüzleşirsin :grinning:

7 Likes

PopOs, ZorinOs, Linux Mint dağıtımlarını deneyebilirsin

Mavi hapı tercih edeceksen a15 için daha güncel bir distro bakmanda fayda var debianda minimum trixie ubuntuda ise en az 24.04 falan kullanmalısın diğer türlü touchpaddan tut klavye bile çalışmayabiliyor eski kernel güncel cihaz durumundan dolayı, kırmızı hapta kernel güncel olacağı için böyle bir sorun yok ama zorlanabilirsin

@XEISSEMESS hapları fln boşver araştır biraz internetten ilk aklına yatanı kur. Dağıtımlar arasında çok da fark yok zaten öğrendikçe sende anlayacaksın

1 Like

teşekkürler hepinize arch kurdum :slight_smile:

1 Like