Linux uyumlu laptop

Merhabalar,

1 hafta önce hp victus laptop almıştım ve forumdaki arkadaşların dediği gibi hiç bir sorun olmadan linux çalışmıştı. Ancak acayip bir elektronik ses (“coil whine” deniyormuş sanırsam) çıkardığı için geri iade ettim.

Yeni bir laptop almam gerek ve aşağıda yazacağım markalar linux ta sorunsuz çalışır mı bilen varsa ve yardımcı olursa çok sevinirim.

• Asus
  • Lenovo
  • Monster

Bir de genel olarak bu laptoplarda kronik bir sorun var mıdır acaba? (donanım konusunda çok bilgisizim)

Şimdiden teşekkürler

1 Like

Donanım konusu çok değişkendir hocam. Genel olarak üzerinden en az 2-3 ay geçmiş donanımlar problem çıkartmazlar ancak hiç belli olmuyor. Yani seçerken buna dikkat etmeniz yeterlidir.

Linux desteğine gelecek olursak; eğer ben oyun oynarım diyorsan Nvidia ekran kartları için dışarıdan açık kaynaklı veya normal sürücülerini indirmen gerektiğini unutma. AMD olan herhangi bir sistemin sürücüsü çekirdekte hazır bir şekilde geliyor.

Ama 32-bit desteği gibi bazı destekler eksik olabilir örneğin benim kendi laptop’ımda KDE Neon kurdum ve 32 bit desteği yoktu. Kurmaya çalıştım, kurdum da fakat sonrasında bir tane paketin KDE Neon özel sürümü olduğunu ve bu sürümün direkt olarak 32 bit desteği olmadığını öğrendim. Bu yüzden Wine ve yabridge gibi yazılımlar çalışmıyordu. Aynı paketin ubuntu sürümünü tercih ettim ve problem anında çözüldü. Şimdi paketi manuel olarak elimle güncelliyorum ubuntu sürümlerinde.

Demem o ki kronik sorunu kullanıcıların yorumlarıyla anlayabilirsin fakat onun dışında bir problem çıkmaz. Sadece kullanacağın dağıtımı önceden tanı ki sorunları düzgün çözebilesin. Örneğin ben KDE Neon’u dört kere bir hafta aralıkla üst üste formatla kurmak zorunda kaldım. Çünkü hiç bir şey bilmiyordum ve sistemi bozuyordum tamamen.

Kısaca öyle bir uyumluluk probleminin herhangi bir markada veya herhangi bir donanımda olacağını sanmıyorum.

Ek bilgi: Ben Lenovo İdeaPad 1 kullanıyorum. AMD Ryzen 7 5700U üzerinde KDE Linux çalıştırıyorum.

2 Likes

detaylı bilgilendirme için teşekkürler, donanım konusunda cahil olduğum için laptop elimde kalmasın yeter diyebiliyorum ancak.
Sonrasında araştırıp kurcalayıp linux u öğrenmek niyetim

1 Like

Hocam açıkçası laptop’ın elinde kalacağını sanmıyorum. Dediğim gibi 4 defa bozup format attım ben kendi bilgisayarıma. Hele linux kaynaklı hiç bir sıkıntı çıkmaz diye düşünüyorum. Sadece anakartının yapısı hakkında bilgi edin ve Yusuf İpek’in linux kurulum rehberini bir izle. Orada yeterince bilgi veriyor. Ayrıyetten linux uyumsuzluk sorunu diye bir şey var mı onu da bir araştırabilirsin.

1 Like

Merhabalar, konuyla biraz ilgili olduğu için buraya yazıyorum. Ben de kasım indirimlerinde (3 ay önce) Lenovo ThinkBook V15 g4 ABA (amd ryzen 5825u) aldım.

Kısa bir süre Windows kullandıktan sonra Yusuf İpek in videoları ile karşılaştım ve zaten aşina olduğum Linux u kendi bilgisayarıma da kurmaya karar verdim. Manual de Linux desteği olmadığını bilmeme rağmen en sevdiğim distribution olan ZorinOS u Türkçe versiyonuyla kurdum. Çok ciddi performans kaybı oldu. Firefox ve Chrome da gezinti yapmaya çalıştım ama sayfaların yüklenme hızı ve genel olarak mouse u hareket ettirme hızı bile çok yavaş geldi. Fazla kurcalamadan Windows a dönüş yaptım. Sıfırdan tekrar Windows kurduğumda bu sefer Windows ta da sıkıntı oldu, 1080p kalitesindeki kameranın görüntü netliği gözle görülür biçimde bozulmuştu. Bu sıkıntıyı çözmek için çok uğraştım ama başaramadım. Konuyu detaylarıyla anlattığım windows forumu:
https://answers.microsoft.com/tr-tr/windows/forum/windows_11-hardware/how-to-solve-camera-quality-problem-in-my-new-pc/9cb3a127-afe6-4bbe-ac74-29f2b28a5880
Kamera sürücülerinin loglarını da orada paylaştım. Son olarak, şuan windows11 yüklü bir şekilde kullanmaya devam ediyorum ama hala uygun olan bir Linux dağıtımını denemeyi düşünüyorum. Yapay zekadan da yardım almaya çalıştım. Bing kullanarak GPT4 e sorduğum soru ve yanıtı:

Anyone tried a linux distribution on Lenovo Thinkbook V15 G4 ABA ryzen 5825u? I tried ZorinOS but the performance was really bad. In the manual there is no linux support. So, can’t I use linux on this laptop with full performance?

While the official Lenovo specifications for the ThinkBook V15 G4 ABA with Ryzen 5825u do not list Linux support1, it doesn’t necessarily mean that Linux cannot be used on this laptop. However, the performance and compatibility can vary depending on the specific distribution and version of Linux used.

A user on Reddit reported using a ThinkBook 14 G4 ABA (which has a similar AMD Ryzen 7 5825U processor) with Ubuntu 20.04 and Manjaro, and mentioned that it worked quite well, except for some issues with the Realtek WiFi6/Bluetooth/Ethernet2.

However, it’s important to note that the performance of Linux can be influenced by many factors, including the specific hardware configuration of your laptop, the drivers available for that hardware under Linux, and the specific Linux distribution and version you are using.

If you’re experiencing poor performance with ZorinOS, you might want to try a different Linux distribution, or look for updated drivers that could improve performance. You could also consider reaching out to the Linux community for advice tailored to your specific situation. They might have experience with similar hardware configurations and could provide valuable insights.

Remember, while it’s possible to run Linux on many systems not officially supported by the manufacturer, doing so might require some additional configuration and troubleshooting to get everything working smoothly. It’s always a good idea to back up any important data before making significant changes to your system.

I hope this information helps! If you have any other questions, feel free to ask.
Link2: https://www.reddit.com/r/Lenovo/comments/vczr8d/looking_for_linux_laptop_aluminium_thinkbook_or/

1 Like

teşekkürler paylaştığınız için,
ASUS markaya yöneleceğim sanırsam

Burada dursun diye yazıyorum. Monster kullananlarda control center gibi bir uygulama vardır. Bu yazılım fan ayarı, klavye ışık ayarı, performans modunu ayarlamak için monster için windows’a özel yazılmıştır

Ben 1-2 yıldır kullanıyorum bir sorun yok. Ayrıca tuxedo center diye bir yazılım sayesınde (control center’ın aynısı) tüm ayarlamalar yapılabiliyor. Technopath üzerinde bir rehber hazırlanmış bakabilirsiniz.

Nvidia konusunda da sorun yaşamazsın. Nvidia driver indir diye yazarsan bir iki satır terminal komutu ile halledersin.

Öncelikle hoş geldin. Gerçekten çok ilginç bir konuymuş.

Bu arada bilgisayarımın manual dosyası

Yapay zekaya da sorduğum gibi aslında sorum şu, bilgisayarımda linux kurup kullanamayacak mıyım? Herhangi bir linux düzgün çalışana kadar sürekli deneme mi yapacağım?

2 Likes

Manjaro deneyin derim, ben de de Amd Ryzen5 - Huawei D15 laptop var Manjaro sorunsuz çalışıyor, sadece parmakizi okuyucuyu kullanamıyorum. Kolay gelsin.

1 Like

Açıkçası tam olarak emin değilim. Bunun şans işi olmaması lazım. Özellikle çoğu sistem zaten linux’e optimizedir, sunucu işlemcilerinde de direkt linux kullanılır genelde. Böyle bir şey yaşaman için kurulum esnasında bir hata olmalı. Mutlaka bir yanlışlık vardır. Kurduktan sonra Windows’ta da aynı şey olduysa BIOS ile ilgili bir şeyler değişmiş olabilir, işlemci çekirdekleriyle ilgili bir şeyler değişmiş olabilir. Bu sorunu derinlemesine araştırmak gerekiyor çok ilginç bir şey.

1 Like

Teşekkürler deneyeceğim.

Diskin tamamı yerine bir kısmına birkaç dağıtımı denemeyi düşünüyorum. Çok fazla format atmış oldum daha 3 ayda

1 Like