Merhaba, bilgisayarıma ilk defa Linux Mint yükledim. Bir proje için OpenVPN ile uzak sunucuya bağlanmam gerekiyor. Ancak Yazılım Yöneticisi üzerinden kontrol ettiğimde OpenVPN programının kurulu olduğunu görüyorum, ancak nerede olduğunu bulamıyorum. OpenVPN programının geliştirici sitesine baktığımda ise terminalden apt install openvpn3 olarak kurulmasını belirtiyor. Sistemimde yüklü OpenVPN programını nasıl bulacağım? Ya da yüklü değilse nasıl yükleyeceğim? Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Merhaba yüklü gelen uygulama Cinnamon ile ortak çalışır.
openvpn --version
komudu ile OpenVPN versiyonunu görebilirsiniz.
sudo systemctl status openvpn
ile OpenVPN’in çalışıp çalışmadığını görebilirsiniz. Öncelikle .ovpn dosyasına sahip olmanız gerekiyor.
Sağ altta bulunan (yada nerede bulunuyorsa) ağ simgesine tıklayın, “Ağ Bağlantıları” diyin.
Açılan pencerede mevcut ağ bağlantıları çıkacak, sol altta bulunan artı işaretine tıklayın karşınıza “Bir bağlantı türü seçin” penceresi açılacak.
Buradan en aşağıda bulunan “Kayıtlı bir VPN yapılandırmasını içeri aktar” seçeneğini tıklayın ve oluştur diyin.
Dosyalarınızdan .ovpn dosyasının yolunu bulup bu dosyayı aktarın.
Daha sonra ayalarmalar çıkacak, bu ayarlamaları yapın
Ayarlamalardan sonra yine sağ altta bulunan ağ simgesine tıkladığınızda VPN bağlantısı seçeneği altında VPN sunucusunun çıkması lazım, bunu seçerek bağlanabilirsiniz
Teşekkür ederim, hoş buldum.
Linux Mint’i Windows üzerinden Rufus ile USB diske yazdırıp kurduktan sonra güncellemelerini yaptım. Umarım bahsettiğiniz işlem de budur.
Kontrol ettiğimde sistemde openvpn, network-manager-openvpn ve network-manager-openvpn-gnome programları mevcut. Elimdeki .ovpn uzantılı dosya ile terminalden bağlanmaya çalıştığımda bağlantı kuramıyorum nedense.
Merhaba, dediğiniz yöntem ile elimdeki .ovpn uzantılı dosyayı buraya ekledim ama bağlantıyı gerçekleştiremedim. Sorunu bir türlü anlayamadım.
Bağlandığınızda bir şey olmuyor mu? Önceden herhangi bir VPN’e bağlanabiliyor muydunuz yada şuan aktif VPN kullanabiliyor musunuz başka cihazlarda? İnternetiniz ile alakalı mı onu öğrenelim.