Linux Mint şarjın hızlı bitmesi sorunu

Normalde (Windows 11’de) laptopumun şarjı, duruma göre 1.5 ila 2 saat arasında dayanıyor, bazen 2.5 saate kadar çıkabiliyor (kronometre tuttum).

Geçenlerde Linux ile tanıştım ve çok beğendim. Linux Mint kurdum, her şey çok iyiydi, ta ki ders için şarjdan çıkarıp 1 saat şarj süresi gördüğüm ana kadar (kronometre tuttum).

Bunun nedeni, sanırım Windows’taki gibi şarjdan çıkarınca işlemci gücünü veya ekran kartı gücünü sınırlamaması. Normalde Windows’ta şarjdan çıkarınca işlemci hızı 1.10-2.0 GHz arasına düşüyordu (tam emin değilim) ve şarja takınca 2.80-3.90 GHz’lere çıkıyordu (umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir). Linux’ta şarj süresini uzatmak için ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.

Laptop: Everest Everbook EB-15r ışıklı klavye modeli.

• i5 11. nesil işlemci.
  • Intel Iris Xe Gaming ekran kartı.
  • 16 GB RAM.
  • 500 GB depolama.

(Sistem özelliklerini bu kadar biliyorum)

Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-10-20T19:06:34Z

TLP uygulamasına bakabilirsiniz, TLP-UI indirip arayüzden kontrol edebilirsiniz. Pil ömrünü optimize eder ve pil süresini uzatır

4 Likes

flatpak install flathub com.github.d4nj1.tlpui

TLP indirip ayarlamalalar yapabilirsin. şarj süren oldukça uzar.

4 Likes

Grafik arayüzlü bir çözüm istiyorsan, ‘cpupowergui’ işini çözecektir.

1 Like

Teşşekür ederim linuxta şarş hızlı bitince hemen windowsa geri geçmiştim tkr linux geçicem

tlp ve tlp-ui’a ek olarak auto-cpufreq kurarsan pilin ömrünü daha da uzatabilirsin

Aralarından Hangisi Daha İyi? Arayüzü rahat anlaşılabilir bişi olsa daha iyi olr

Sana attığım komutu gir. Arayüzü oldukça basit. Yazılım popüler bu yüzden bir sürü rehber mevcut.

1 Like

TLP not found sistem diyor indir diyo sms indirdim zaten

Terminal’e şu komutu girmelisin sudo apt install tlp tlp-rdw

sorunu çözdüm fakat nasıl bir ayar yapmam gerek onu çözemedim

Configure sayfasını okuman gerek.