KIsa zaman önce Linux Mint’i bilgisayarıma kurdum. Windows’un arka planda gereksiz uygulama çalıştırması ve sistemi yorması nedeniyle. Lakin Mint’i kurduğumdan beri gelen gideni aratır bi vaziyetteyim. En büyük sorunlarımdan birisi Windows o kadar sistem harcamasına rağmen Football Manager oyununu oynarken (bilerek spesifik oyunun ismini verdim çünkü çoğunlukla text tabanlı bir oyun olduğunu belirtmek açısından) arka planda Youtube, Twitch gibi platformlardan video izleyebiliyordum. Linux’a geçtiğimden beri alt-tab atarken takılmalar, Firefox’tan youtube açtığımda bilgisayarın kesinlikle yanıt vermemesi ve ufak aralıklarla düzelip tekrar kasması gibi sorunlar yaşıyorum. Açıkçası Linux’u sevdim kullanmaya devam etmek istiyorum ama gelen gideni aratmaya devam edicekse el mahkum Windows’a dönücem. Denediğim çözümleri belirteyim:
Sürücülerin güncelliğine baktım, hepsi güncel.
Nvidia’nın performans modunda çalıştırıyorum.
Oyun Orijinal, Steam’den oynuyorum.
Text tabanlı olsun olmasın sonuçta oyun motoru var arkasında ve native olarak Linux destekli değil. Bazı buglarla karşılaşma oranın yüksek. Yaşamış olduğun sorunun için kernel değiştirdin mi - zen kernel - gibi runner olarak proton mu kullanıyorsun proton-ge gibi alternatifler mevcut, Wayland mı kullanıyorsun xorg mu, Lutris denedin mi?
Bunun için protondb girip bakabilirsin. Birçok kullanıcı kendince farklı çözüm bulup orda yorum olarak paylaşıyor.
Genel olarak bilgisayarının kasması hakkında konuşacak olursak. Kurulumu düzgün yapmamış olabilirsin. Distro seçimin bilgisayarın için uygun olmayabilir. Farklı alternatifler deneyerek test edebilirsin.
Her şeyi denedin ama yine de olmadı mı Single GPU Passthrough gibi tonlarca yöntemin varken.
Linux kullanmak özveri ister. Ben yapamam diyorsan Windows’una geri dön derim.
Genel olarak bir performans sorunu mu yaşıyorsun yoksa sadece oyunda mı?
Eğer oyundaysa Proton GE kullanabilirsin. Orijinal Proton yerine, alternatif olarak kişilerin geliştirdiği sürümler oluyor. Daha iyi performans almana yardımcı olabilir.
Donma kasma takılma sırasındaki hata kayıtlarına ulaşılabilir se daha sağlılıklı öneride bulunabilir. Ancak Driver Ekran kartı sorunu gibi duruyor. Linux Mint bakarak sürücü lerimizin güncel Nvidia ekran kartının Ubuntu repolarında tam ve güncel olması önemli değildir. Bu sorunlar olduğunda eğer driver kaynaklı ise Nvidia sitesine gidip sürücü kaynağını indirip Linux Mint’e derleyerek kurabilirsiniz. Tıpkı Windowslarda da bu sorunlar yaşanır.
Veya bir diğer sorun Linux Mint yüklerken inerken iso sorunlu gelmiş olabilir. Usb yazılırken hatalı yük lenmiş olabi li r. yada Makineye kurulum yapılırken sorunlar olmuş olabilir. Bu doğrultuda bir sorun ise yeniden yükleme yaparsanız sorununuz yine çözülebilir. Ayrıca atlamadan geçmeyeyim Cinnemon da biraz hantal kalmakta Linux Mint’e onun yerine xfce4 kullanabilir. beğenmezseniz ise başka dağıtım yükleyebilir. Arch gibi ama EndeavourOS. kurulum kolaydır. KDE kurun geçin bilgisayarınız iyi Linux Mint Cinnamon 'dan daha seri çalışacaktır KDE Plasma. Plasmalar eskisi gibi hantal değiller pek. önerim bu şekilde. Ama Bir Windows kullanıcısı için Linux Mint Cinnemen Çok güzel tadından yenmez rahattır. bence ilk dediğim gibi, önce sürücüleri yeniden kaynağın dan kurun Mint depolarından yükleme. oda olmadı 2. çözüm Mint’i yeniden kurun düzelmez ise 3. Seçenek kesindir. EndeavourOS de kurulum araçlarını kendin seçiyorsun daha hafif ve pacman hızı hoşunuza gider. neden direk arch önerdim. donanımınız güncel kernel kaynaklı olma durumu var. EndeavourOS güncel en son Linux kerneli kullanır. Bilgisayar donanımı yeni olan cihazlarda uyumluluk ve verimlilik için Güncel kerneller önerilir. Kernel derlemeniz yerine doğrudan Arch önerdim.