Linux Mint açılmıyor grub ekranında takıldım (dual boot)

Dostlar merhaba, sorunum internette aramayla bulabileceğim bir sorun değildir umarım bayağı bir bakmama rağmen çok az bilgiye sahip olmamdan da kaynaklanmış olabilir sorunu çözemedim.

Bilgisayarda Windows 11 ve Mint 22 Cinnamon yüklü. Windows kuruluyken Mint’i yükledim ve diski Mint’in kurulum ekranından böldüm. Mint kuruldu ve açıldı hiçbir sorun olmadı. Bilgisayar açılırken Windows ve Mint arasından seçim yapmamı istemedi hiç direkt Mint’i açıyordu. Mint’i kurduktan birkaç gün sonra ilk defa Windows’u açmak istedim, bilgisayar açılırken sormadığı için bios ekranına geldim ve Windows’u başa aldım ardından sistemi başlattım bir sorun olmadı Windows açıldı çalıştı artık bilgisayarı kapatıp açtığımda direkt Windows açılıyordu. Tekrar Lİnux’u açmak istediğimde bios ekranını açıp Linux’u başa aldım ve sistemi başlattım iste sorun burada başladı Linux açılmadı fotoğraf olarak eklediğim grub ekranı geldi birkaç defa denedim yine aynısı oluyor. Biosa girip Windows’u başa alıp sistemi başlattığımda ise Windows yine sorunsuz açılıyor. Linux’u açmak için ne yapmalıyım?

Son düzenleyen: @wise 2024-12-05T23:52:49Z

live usb ile bilgisayarı başlatıp, videodaki adımları takip ederek çözebilirsiniz.

Hocam videoyu takip ediyorum

sudo mount /dev/nvme0n1p5 /mnt 

komutunu girdiğimde aşağıdaki hatayı aldım.

Mount:  /mnt: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/nvme0n1p5, missing codepage or helper program, or other error. 
dmesg(1) may more information after failed mount system call.

Ne yapmak gerekiyor live usb olayında atlamamam gereken bir detay mı vardı acaba yoksa başka bir sorun mu var?

Edit: daha önceden açılan başlıkları incelediğimde

ntfsfix --no-action

komutunun çıktısına bakılması söylenmiş bu komuttan aldığım çıktı

Error: you must specify a device.
ntfsfix v2022.10.3 (libntfs-3g)
usage: ntfsfix [options] device
Attempt to fix an ntfs partition.

yerine

sudo mount -v /dev/nvme0n1p5 /mnt ile deneyebilir misiniz? Bu şekilde bazen bağlanabiliyor.

Windows üzerinden (olur da tekrar açılmaz ise) sizin için önemli olan verileri yedeklemiş olmanızı tavsiye ederim. Dualboot da bazen birbirinin boot partition’ına yazabiliyorlar. Bu nedenle önce yedek sonra aksiyon.

Bu şekilde denedim yine aynı hatayı veriyor. Yedek konusunda sorun yok.

Disklerin çıktısını buraya atma şansınız var mı? Ya yanlış diski bağlamaya çalışıyoruz ya da başkaca bir şeyi gözden kaçırdık ya da bir şey eksik ama ne.

burada diski belirtmemişsiniz. Ayrıca diskiniz ntfs ise zaten yanlış disktir. Diskinizin (linux özelinde) böyle olmaması lazım.

Disklerin çıktısı derken neyi kast ediyorsunuz

fdisk -l ve lsblk lütfen.

Edit: Çalışmayan kodu başına sudo ekleyerek çalıştırabilirsiniz.

1 Like
fdisk: cannot open /dev/loop0: Permission denied
fdisk: cannot open /dev/nvme0n1: Permission denied
fdisk: cannot open /dev/sda: Permission denied
fdisk: cannot open /dev/dm-0: Permission denied
NAME        MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
loop0         7:0    0   2.3G  1 loop /rofs
sda           8:0    1  14.6G  0 disk 
├─sda1        8:1    1  14.6G  0 part 
└─sda2        8:2    1    32M  0 part 
nvme0n1     259:0    0 476.9G  0 disk 
├─nvme0n1p1 259:1    0   512M  0 part