Dostlar merhaba, sorunum internette aramayla bulabileceğim bir sorun değildir umarım bayağı bir bakmama rağmen çok az bilgiye sahip olmamdan da kaynaklanmış olabilir sorunu çözemedim.
Bilgisayarda Windows 11 ve Mint 22 Cinnamon yüklü. Windows kuruluyken Mint’i yükledim ve diski Mint’in kurulum ekranından böldüm. Mint kuruldu ve açıldı hiçbir sorun olmadı. Bilgisayar açılırken Windows ve Mint arasından seçim yapmamı istemedi hiç direkt Mint’i açıyordu. Mint’i kurduktan birkaç gün sonra ilk defa Windows’u açmak istedim, bilgisayar açılırken sormadığı için bios ekranına geldim ve Windows’u başa aldım ardından sistemi başlattım bir sorun olmadı Windows açıldı çalıştı artık bilgisayarı kapatıp açtığımda direkt Windows açılıyordu. Tekrar Lİnux’u açmak istediğimde bios ekranını açıp Linux’u başa aldım ve sistemi başlattım iste sorun burada başladı Linux açılmadı fotoğraf olarak eklediğim grub ekranı geldi birkaç defa denedim yine aynısı oluyor. Biosa girip Windows’u başa alıp sistemi başlattığımda ise Windows yine sorunsuz açılıyor. Linux’u açmak için ne yapmalıyım?
Mount: /mnt: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/nvme0n1p5, missing codepage or helper program, or other error.
dmesg(1) may more information after failed mount system call.
Ne yapmak gerekiyor live usb olayında atlamamam gereken bir detay mı vardı acaba yoksa başka bir sorun mu var?
Edit: daha önceden açılan başlıkları incelediğimde
ntfsfix --no-action
komutunun çıktısına bakılması söylenmiş bu komuttan aldığım çıktı
Error: you must specify a device.
ntfsfix v2022.10.3 (libntfs-3g)
usage: ntfsfix [options] device
Attempt to fix an ntfs partition.
sudo mount -v /dev/nvme0n1p5 /mnt ile deneyebilir misiniz? Bu şekilde bazen bağlanabiliyor.
Windows üzerinden (olur da tekrar açılmaz ise) sizin için önemli olan verileri yedeklemiş olmanızı tavsiye ederim. Dualboot da bazen birbirinin boot partition’ına yazabiliyorlar. Bu nedenle önce yedek sonra aksiyon.
Disklerin çıktısını buraya atma şansınız var mı? Ya yanlış diski bağlamaya çalışıyoruz ya da başkaca bir şeyi gözden kaçırdık ya da bir şey eksik ama ne.
burada diski belirtmemişsiniz. Ayrıca diskiniz ntfs ise zaten yanlış disktir. Diskinizin (linux özelinde) böyle olmaması lazım.