herkese merhabalar,
linux mint cinnamon kullanıyorum. windows’tan alışkın olduğum ve tochpad ile iki parmağı kullanarak zoom (sayfayı yakınlaştırma değil telefondaki gibi zoom) yapmayı bir türlü başaramadım. aşağı yukarı 4 saat uğraştıktan sonra sizden yardım istiyorum.
iki parmakla scroll down ve up yapabiliyorum ama zoom yapamıyorum. şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
Öncelikle foruma hoş geldiniz
Bu konuya benzer bir konu açılmıştı. O konuda touchegg adında bir program önerilmişti.
Bu programda dağıtım önemli değil yani sizde kullanabilirsiniz.
Ubuntu KDE Touchpad çoklu parmak hareketleri nasıl ayarlanır?
Bu programın github sayfasında kurulum adımları açıklanıyor. Siz ubuntu, debian önergelerini uygulamalısınız çünkü mint ubuntu tabanlı bir dağıtım.
Eğer kurmayla veya kullanımla ilgili sıkıntılar yaşarsanız sormaya çekinmeyin.
Merhaba öncelikle belirtmeyi unuttuğum için özür dilerim touchegg yazılımını denedim. ama sanırım config ayarlarını yapmayı başaramadım. eğer elinizde çalışan config varsa gönderirseniz sevinirim.
Github sayfasında “pinch to zoom” için halihazırda bir ayar yazmışlar:
<gesture type="PINCH" fingers="2" direction="IN">
<action type="SEND_KEYS">
<repeat>true</repeat>
<modifiers>Control_L</modifiers>
<keys>KP_Subtract</keys>
<decreaseKeys>KP_Add</decreaseKeys>
</action>
</gesture>
<gesture type="PINCH" fingers="2" direction="OUT">
<action type="SEND_KEYS">
<repeat>true</repeat>
<modifiers>Control_L</modifiers>
<keys>KP_Add</keys>
<decreaseKeys>KP_Subtract</decreaseKeys>
</action>
</gesture>
Sol taraftaki CTRL tuşuna basılı tuttuğunuz takdirde çalışması lazım. Ayar dosyasına bunu yazdığınızda bir hatayla mı karşılaşıyorsunuz?
Grafik arayüzünden ayarlamak isterseniz şu uygulamayı kurabilirsiniz:
yusuf hocam öncelikle yanıtınız için teşekkürler. githubdaki bu ayarı ve birkaç farklı ayarı kullanmıştım zaten. aşağı yukarı 5 saat boyunca mint’in forumu dahil bir sürü forumda araştırma yaptım ama işime yarayacak bir şey bulamadım. benim istediğim şey ctrlye basmadan sadecce touchpadde iki parmağımı kullanarak zoom in ve zoom out yapabilmek. umayım anlatabilmişimdir.
eğer kullandığım dağıtımda bu özelliğe ulaşmam çok zor ya da mümkün değilse önerebileceğiniz dağıtım var mıdır. mint cinnamonu uzun sayılabilecek bir süre günlük işlerimde kullandım ama diğer dağıtımlara pek hakim değilim.
bu arada insanlara bilinçli teknoloji tüketicisi olmayı kendinize misyon edindiğiniz ve çabaladığınız için herkes adına teşekkür ederim iyi ki varsınız.
Edit: Hocam guncel durum su, mint 21.3 yayinlandi ve experimental wayland ozelligi eklendi (videosunu cekersiniz muhtemelen). minti waylandi kullanmaya basladigimda zaten gestures seceneklerinin default halde istedigim sekilde geldigini gordum. artik 2 parmak pinch zoom yapabiliyorum cok mutluyum.
ama sanirim turkce klavye destegi yok ya da ben bulamadim.
yardimlar icin tesekkur ederim iyi gunler.
Sırf bu konuyu açmak için foruma üye oldum. Bir başkası açmışsa tekrar açmamak adına araştırdığımda bu konuyu buldum. Aynı soruna çözüm arıyorum. Tıpkı Windows’ta olduğu gibi ctrl falan uğraşmadan tek elle pinch to zoom yapmak istiyorum fakat kayda değer bir şey bulamadım. CAps LOck DELay bir bu iki biraz can sıkıcı olmaya başladılar. Çözüm buldunuz mu hocam ya da başka bir dağıtımda bu özellik mevcut mu bilgisi olan var mı?