Yeni gelenlerin görüşlerini, uzun süreli kullanıcıların tavsiyelerini duymak isterim☺️,
4 gün oldu fakat linux u çok sevdim, ve çok yakın hissettim çünkü çoğu terimi ve komutları biliyorum, endeavourOS+KDE kullanıyorum ve uzun bir süre böyle gidecektir, Linuxa baslamadan önce “çok hata çıkıyor, kişisel kullanım için iyi değil” diyenler elini sürmemiş linuxa :d, tabiki hata çıkıyor
Bugün itibariyle kötü
Fedora kurdum Fedora login ekranında kalıyor.
Tekrar kurdum yine aynı şuan 3. Kurulumdayım.
Onun dışında bende düne kadar 1 aydır EndeavourOs+Gnome kullanıyordum.
Şimdi Fedora+Gnome kullanacağım
Merhaba, Linux kullanucısı olarak linux’un gerçekten kullanıcı dostu ve özelleştirilebilir olduğunu söyleyebilirim. Sistem tamamen isteğimize göre değiştirilebilmesi ve hızlı çalışması hoşuma giden özelliklerden
Yaklaşık 7 yıldır PC kullanımımın büyük kısmını (belki %80-%90) Linux üzerinde yapıyorum. Bunun 6 yılı Debian ile geçti ve üstelik aynı kurulumla. Sadece upgrade zamanı gelince upgrade yapıyorum. Neredeyse sorunsuz bir deneyim sunuyor benim kullanımım için.
Geri kalan zamanda Windows bilgisayara geçtiğimde genellikle UX sorunlarıyla boğuşuyorum. üstelik aynı laptopun 2 sene sonraki modeli olmasına rağmen daha kötü performans sunuyor.
kernel 2.4 sürümünden beri kullanırım arasıra windows kullanmış olsamda uzun zaman oldu benden yana sıkıntı yok, tabi ilk gözağrımız slackware den çok şey kazandık adama zorla linux öğretirdi
btw i use arch
EndevourOS’e tekrar geçtim. Hakkatten hızlı bir dağıtımmış. Biraz daha kalacağım.
25 yıllık aşk … Bu sevda mezarda biter
Ara sıra Linux maceram sonrasında uzun süre Windows kullandım. Geçen aydan itibaren sürekli Linux sistem kurup biraz kurcalayıp sistemime uymazsa veya benim kullanım alışkanlığıma göre beğenemediysem silip değiştiriyorum.
ZorinOS:
Kurup yüklediğimde nedense windowstan alışık olduğum menü yapısı olmadığından pek sevemedim. İçinizden kullanıcı dostu diyen çıkacaktır mutlaka ama bana uygun değildi. Neden derseniz menüye tıkladığınızda bir alt menüye girmek için tıklamanız gerekiyor. Geri gelmek için bir daha tıkla, başka bir menüye girmek için yine tıkla falan derken bana sıkıcı geldi. Sevenleriniz vardır mutlaka ama ben sevemedim. Uzunca yazmak yerine kısaca en basitini yazmak istedim.
Garuda Gaming:
İlk başta cıvıl cıvıl renkli yazılar ve ekranlar derken çok güzel görünüyor ama sistemimde 240gb SSD olunca ve sistem ön yükleme ile çok fazla uygulama gelince ortaya bir sürü program ve tam oturmamış sistem ayarları sorunları çıkmaya başladı. Son kullanıcının bu sorunlarla uğraşması ve çözüm araması biraz sıkıntılı malesef. Örnek olarak wifi kartımı gördü güncellleme yaptım sorun yok ama bir hata oldu güncelleme esnasında ve sonrasında wifi kartımı tanımadı. biraz uğraştım ama çözemedim. Yeni bir bilgisayarım ve sistemimde yer olursa mutlaka ileride kullanacağım sistemlerden birisi olacak. İleriki zamanlarda linux oyunculuğu dahada çok artacak ve Garuda bu konuda öncü olabilir.
Ubuntu:
Son kullanıcı için uygun deniliyor ama nedense hep bir şeyleri dayatması pek hoşuma gitmiyor. O yüzden pek ilgilenmiyorum.
Linux Mint:
Şu an kullandığım dağıtımdır. Bana göre Linux kullanmak isteyen yeni başlayan için mükemmel. Sorunsuz denecek kadar üst düzey bir dağıtım bana göre. Bir sorun yaşamadım. Windowstan gelen kullanıcılar için en iyi dağıtım. Türkçe olarak en ince ayrıntısına kadar var neredeyse. diğer dağıtımlarda bazı yerlerde türkçe eksiği vardı. Arkasında olan topluluk çok. Döküman veya sorunlar için hemen çözüm bulunabiliyor. Diğer dağıtımlarda da var mutlaka ama kullanıcı sayısı hem Ubuntuda hem Mint’te çok olunca çözümde kolay oluyor.
Windowstan gelenler sonuçta kullanım kolaylığı için alıştıkları gibi bir dağıtım olmasını istiyorlar. Bir dağıtımda sevdiğimiz özellik diğer dağıtımda olmuyor malesef. Çok fazla dağıtım oluncada ister istemez kararsızlık ve alınan karar eğer yanlışsa linuxtan soğuma başlıyor.
Son nokta ise, Linux derya deniz biz kepçe. Araştırarak öğrenmek var işin içinde ama ilk başta ben bunu Linux Mint Cinnamon ile yapmaya karar verdim. Öğrendikçe diğer dağıtımlara geçmeyi, denemeyi düşünüyorum. İngilizce bilmiyorum eğer bilseydim mevcut kullanacağım dağıtımı direk ingilizce olarak kullanırdım. Çok daha güzel dağıtımlar var sonuçta.
Gitmiyor.
Not: Linux’u kuramadım
Bende dün 3 aydır kullandığım EndeavourOS + GNOME silip Windows kurdum.
Gerçekten gnome sonrası windows kullanması çok zor.
Görece eski bir bilgisayarda hala Pardus 21.5 kullanıyorum. Aslında yeni bir dağıtıma geçme düşüncem var, fakat hangisi olacağına karar veremedim.
Uzun süredir debian tabanlı dağıtımlar kullandım. Fazla problem çıkartmaması konforlu bir deneyim sunuyor. Çok fazla güncel yazılım arayışında olduğumu söyleyemem, bu açıdan benim için doğru tercih sayılabilir.
Yine de Linux kullanıcıları için yenilik arayışı, macera arayışı pek bitmez.
Ne tür bir hata yaşadınız?
garuda linux ile tanıştım baya güzel windows’a yakın bir deneyim yaşıyorum. super+v ile kopyaladığım şeyleri göstermesi, kolay bir şekilde shortcut editleme KDE çok güzel