Eski bir Toshiba dizüstü bilgisayar için hafif bir dağıtım arıyoruz. Sahibi babam ama genelde film izlemek için kullanılıyor. HDMI ile televizyona bağlıyoruz. Sorunsuz görüntü ve ses akışı olsun, filmi açsın, günlük işleri halletsin yeter yani.
. AntiX 23 kurdum, ekran kartı sıkıntı çıkardı yüklenmedi falan. Bir ara yüklendi sandım yeniden başlatırken siyah ekranda kaldı. Start x komutu hata veriyordu.
. AntiX 22 kurdum. Ekran kartı içindeki araçla sorunsuz kuruldu. Ancak bu sefer de tarayıcıda bazı ayar yerlerine basarken tarayıcı donuyordu. Artı olarak kullanımı zor geldi babam için. (Ki benim hafif dağıtım olarak en başarılı bulduğumdur kendisi.)
Wattos 13 kurmaya çalıştım son aşamada hep hata verdi kurulmadı.
En son Linux Lite geldi aklıma hem de denememiştik deneyelim istedik. Kurduk bakalım daha ilk günümüz, memnun gibiyiz. Sizce Lite nasıldır? Kötülüğünü ya da eksikliğini gören oldu mu ya da bilen var mıdır?
Diğer deneme adaylarım: MX XFCE, Xubuntu, Ubuntu Studio, Sparky XFCE, Zorin Lite, Mint XFCE. Bu arada Lubuntu’dan pek verim alamadık o yüzden dahil etmedim. Önerilere açığım.
Aranan özellikler: Maksimum XFCE ağırlığında, kullanımı basitleştiren araçlar ve özelliklerle gelen, disk boyutunda da çok şişirmeyecek.
Sistem özellikleri:
8 GB RAM
Nvidia GF525m gpu
İntel i5-2450m 3.10 ghz
240 GB SSD sandisk plus
Evet dışarıdan öyle görünüyor ama pratikte maalesef öyle değil. Zorin Core, Mint Cinnamon, Ubuntu Mate, Ubuntu Budgie, Deepin ve belki unuttuğum birkaç dağıtın daha denemiştik. Çoğunda film izlerken işlemci yükü fazla artıyor, ısınma yapıyor donduruyordu. Hatta yaz aylarında kapanma bile yapıyordu. Geç açılıp geç kapanma seziyorduk. Bir de bazı dağıtımlarda saçma hatalar oluyordu açılırken kapanırken. Bu yüzden daha hafif olsun dedik. Eski nvidia ekran kartını linux’a tanıtmak, kullanmak hele bazı dağıtımlarda hayattan soğutuyor…
Isınma problemi için fan temizliği ve termal macun değişimi yaptınız mı? Eski bir sistem, eğer termal macun uzun süredir değişmiyorsa özelliğini yitirmiştir.
O kadar teknik bilgim yok ama bataryası da ölü, piyasada uyumlı bulsan bile birkaç ayda o da ölüyor yani şarja takılı hep mecbur. Bunun da ısısı var. Bir de işlemci yeri açık yerde olmadığından girişmek istemedim açmaya açıkçası.
Yüksek ihtimalle sorun toz ve eski macun kaynaklı. Aslında hiç de zor bir işlem değil, küçük bir tornavida ile halledebilirsiniz. Youtube’da "<marka-model> disassembly" şeklinde arama yaparsanız nasıl sök-tak yapacağınızı adım adım gösteren videoları bulabilirsiniz. Termal macunu da herhangi bir elektrik elektronik mağazasından edinebilirsiniz. En ucuzu bile işinizi fazlasıyla görür.