Linux ile nasıl tanıştınız?

Linux ile ilk ne zaman tanıştınız, ilk hangi dağıtımı kullandınız ve nasıl tanıştınız? Videodan mı, arkadaş tavsiyesi mi?

7 Likes

youtube yusuf ipeğin fedora kurulum videosunu öne çıkardı, video daha bitmeden ben bunu deneyeceğim demiştim, windowsdan da gına gelmişti, o günden beri daha dikkatli bir bilinçli teknoloji tüketicisi ve fedora kullanıcısıyım.

teşekkür ederim @yusufipek

5 Likes

Bilgisayarıma yeni bir katı hal sürücüsü almıştım. Aklıma 2. katı hal sürücüsüne GNU/Linux kurmak ve denemek geldi. Yusuf İpek’in videolarına denk geldim ve GNU/Linux kullanmaya başladım. Fedora’nın Everything iso’su ile kuruluk yapmaya çalışırken Windows’u yanlışlıkla silmiştim ama kullanmaya başladıktan sonra pişman olmamıştım.

5 Likes

2004-5 civarlarında bir aile dostumuz Ubuntu CD’si getirmişti ve bana anlatarak kendi PC’sine kurmuştu. O zaman adı Ubuntu muydu, sürümü kaçtı veya getirdiği şey bir alfa/beta/stable dağıtım mıydı hatırlamıyorum ama çok şaşırmıştım. Çünkü o zamana kadar sadece DOS ve Windows deneyimim vardı ve bilgisayara başka bir işletim sistemi yüklenemez zannediyordum.

13 Likes

Bundan 8 yıl önce Telefonumu kurcalamak istemiştim, o zamanlar termux ile tanıştım. Ve terminalin varlığından haberim oldu. Terminalin ne olduğunuda biraz irdeleyerek, Linux’u öğrendim. İlk linux’u o zaman kullanmaya başladım. Tabii alışık olmadığım için bıraktım. Sonra Pardus ünlenmeye başladı denemek için indirdim bir sürü sorun yaşadım. Ve o zamanlar forumumda’da o kadar insan ve destek yoktu. Sonra tekrar bıraktım ve uzun zaman sonra Yusuf İpeğin Videolarına denk geldim ve o gün Linux’a tam teşekküllü araştırarak gerçekten ilk başlayışım oldu diyebilirim :slightly_smiling_face:

6 Likes

Ben ilk özgür yazılım kavramıyla tanıştım. Kim tanıştırdı ? lise öğretmenim. Meslek lisesi bilişim teknolojileri bölümü mezunuyum. İlk önce dual-boot kullanarak başladım sonrasında windows’u hayatımdan çıkardım. Sadece windows değil windows ile aynı stilde olan birçok şey yok. Çünkü özgür yazılım bir dünya görüşüdür.

Hayatımı değiştirdiniz sevgili hocam, minnettarım…

12 Likes

Eski bir forumda yazdığım tarihi baz alıyorum ama serüvenim herhangi bir sitede gezinirken “ubuntuyu hiç denediniz mi” gibi bir başlığa denk gelmiştim.

7 Likes

Aslında ortaokuldayken merakım vardı ama kuracak bilgim ve kişisel donanımım olmadığı için sadece okuma/izleme ile kalıyordum.

Pandemi döneminde can sıkıntısından farklı bir şeyler denemek amacıyla dual boot olarak Ubuntu kurmuştum. O zamanlar yalnız başıma ilerliyordum. Amd ekran kartı olunca her şey sorunsuz ileliyordu ta ki yeni laptopumda Nvidia kartına sahip olmama kadar :grin:. Yeni laptopuma kendimi geliştirmek için mentörümün desteğiyle (sağolsun hayatımı değiştiren dokunuşlardan biriydi) Arch linux kurduk. O vakitten itibaren (yaklaşık 2-3 sene) linux dünyasındayım. Bu süreçte @yusufipek hocamla karşılaştım. Bu dünyada olan biteni neyin ne olduğunu öğrenmemde rol sahibidir kendisi sağolsun.

4 Likes

2010-2011 yılları arasında abimin üniversite sonrası bana vermiş olduğu atom işlemcili netbook’a KDE 4 ile gelen BackTrack 5 r3’ü kurmuştum (Ubuntu 10.04 tabanlı). Amacım komşumun wifi şifresini öğrenmek ve Linux hakkında daha fazla bilgi öğrenmek ve kendimi geliştirmekti. İşletim sistemini kurdum. Arayüzü ve kullanımının Windows’tan kolay olduğunu farkedince Windows kullanmayı bırakmıştım. 2011 yılından beri düzenli bir Linux kullanıcısıyım. 4 sene Ubuntu, 4 sene de Arch Linux kullandım. Güvenlik ile ilgili endişelerim başlayınca da Fedora’ya geçtim ve sonrasında da arkama bakmadım. Fedora 40 ile birlikte yoluma devam ediyorum.

5 Likes

Bana gelecek olursak ben eskiden linuxun varlığını bilen biriydim ama ubuntu kavramını fln biliyordum sonra zamanında bir arkadaş gurubunda yusuf ipeğin linux windowsdan daha iyi videosu paylaşıldı bende merak edip videoyu izledim ve onu izleyince daha farkli videolar karşıma çıktı bende geçme kararı aldım ne kadar dağıtım kurmaya calışsamda ilk dağıtım olarak debian kullandım ve şuanda Arch linuxtan devam ediyorum

4 Likes

4.nesil i3 işlemcili, harddiskli bir laptopum vardı (mefta oldu) ve windows 10 yavaş çalışıyordu ben de 2020-21 gibi başka işletim sistemlerini denemeye karar verdim ve böylece GNU/Linux ile tanıştım. 1 seneye yaklaşık da günlük masaüstü olarak FreeBSD kullanıyorum.

İlk olarak Xubuntu kurmuştum. Kurduktan sonra beğenmeyip geri Windows’a dönmeye çalışmıştım ama birden içime GNU/Linux sevgisi geldi, tam ne oldu hatırlamıyorum.

3 Likes

Linux’la ilk tanışmam 2015 yılında kali linux ile oldu o zaman pentest tabiri caizse hacker dersleri alıyordum linux’la o zaman tanışmıştım. Linux bana göre sadece hackerların kullandığı bir işletim sistemiydi taki 2021 kadar F-droid mağazasında gezinirken zorin connect diye bir uygulama çıktı karşıma internette araştırırken Yusuf İpek zorin os inceleme videosuna denk geldim ve linuxa olan bakış açım değişmişti, ilk kullandığım dağıtım zorin oldu ama çok kasıyordu ubuntuya geçtim onunda arayüzü sevmemeştim pop os kullanmaya başladım çok güzeldi hoştu ama ufak tefek takılma sorunları vardı sonra Mr.Robot dizisinde linux mint detayını fark ettim, sonunda kendime göre bir dağıtım bulmuştum üç yılı aşkın linux mint kullanıyorum ve çokta memnunum.

4 Likes

Ben ilk 2019 Eylül ayı gibi tanıştım o zamanlar Linuxu kurmaya cesaretim yoktu ve ablamla ortak kullanıyorduk laptop’ı İlk Linux deneyimim ubuntu 19.04 sürümü oldu benim ilgimi çok çekmişti sanal makinede kullanıyordum.2020’de ablam ayrı bir laptopa geçince Ubuntu 20.04 Kurdum.Sonra okullar açılınca okuldaki arkadaşlar beni Valoranta alıştırdı ve Linux maceram bitti ama Valorantı bırakıp başka bir pc almıştık okula götürmek için diğer laptop eskimişti ve farklı dağıtımlar kullandım ara ara DualBoot olarak bazı oyunlar yüzünden şuan nerdeyse hiç oyun oynamıyorum.Birkaç oyun hariç onlarda Linuxta iyi çalışıyor şuan sistemimde sadece Linux var EndeavourOS kullanıyorum.

3 Likes

İşte bu yüzden blog kultiri çok güzel.
Ben btt.community aracılığıyla m

3 Likes

Kesinlikle komşu wifisini kırmak için Kali Linux kurduğum zaman tanışmadım.

10 Likes

Lisedeyken akıllı tahtada Windows 7 ye ek olarak Pardus vardı. O zamanlar Pardus u merak edip sanal makineye birkaç kere kurmuştum. Sanal bilgisayar içerisinde biraz takıldıktan sonra üşümüş ve sıcak Windows’a geri dönmüştüm. O zamandan beri Linux’u zaten biliyordum ama kullanmaya değer bulmadım hiç. Yıllar sonra Yusuf İpek’in Windows vs Linux videosunda Windows’uma ağır laflar etmesini yediremeyip kendim denedim ve yeni Linux’u sevmeye başladım.

Yanlış olmasın, halan Windows 11 kullanıyorum ama diğer küçük gariban laptopta Fedora kullanıyorum ve hoş aslında.

5 Likes

Tam olarak şöyle oldu covid sonlarıydı yazılıma ekstra bir merakım vardı sonra Yusuf İpek kanalını buldum. Bu linux neymiş dedim izledim kısmen öğrendim. Sonra da kurdum (Ubuntu olması lazım). PC hızlanmıştı, değişik gelmişti gnome. 1 ay sonra aklıma geldi ki sünnet düğünü video ve fotoğrafları gitmiş. Baya ağlamıştım o zaman. Sonra ise babama vs söyledim kızdılar sonra unutuldu. Sonra dağıtım değiştirip MX Linux kurdum. KDE daha iyi gelmişti. Ama uygulamaları kurmakta sıkıntı yaşadığım için Fedora ya geçtim (KDE spinine). Yavaş geldi sonra Manjaro kurdum, benim için devrim niteligindeydi paketler çok hızlı iniyordu vs. Sonra sırasıyla 1 ay OpenSuse 1 yıl endeavour os kullandım. Şuanda Arcolinux var neredeyse her şeyi en başta kurması hoşuma gitmişti öyle.

5 Likes

2018 - 2019 civarlarında eski bir laptop vardı elimde. 1 gb ramli Intel Atom işlemcili harbi patates bir cihazdı. Windows 7 ile gelmişti ve çok yavaş çalışıyordu. Bunu nasıl hızlandırırım diye araştırırken Linux’u keşfettim. Lubuntu ile geçtim Linux’a. Sonrasında yeni bilgisayar alınca yaklaşık 3 - 4 yıl bir daha Windows kullandım. Bu süreçte bir kaç kez daha Linux denemiştim ancak ekran kartı Gt730 olduğu için kullanamamıştım. 2023 Haziranda Rx6650Xt’ye geçince AMD sürücüsü ve Windows Update arasında bir sorunla karşılaştım. Windows update, amd sürücüsünü siliyordu. Sonrasında Windows’tan da sıkılmış olmamın etkisiyle Arch Linux’a geçtim. Ve halen de Arch kullanıyorum.

4 Likes

2000’lerin başlarında her ay PCNET dergisi alırdım, tam tarihi ve sürümü hatırlamıyorum Pardus Cd’si vermişti. 2004’de ilk bilgisayarıma kavuştuğumda o zamana kadar dergi ile gelen her Cd’yi bilgisayarıma takmıştım. Pardus’u kurmuştum ama o dönem genel olarak oyun oynama tabanlı bir kullanıcı olduğum için ömrü kısa sürdü ve neredeyse bu zamana kadar linux tabanlı işletim sistemlerine çok ilgim yoktu, bir kaç yıl önce hayatıma önce arduino sonra raspberry pi girdi ve bunun ile beraber Yusuf’un videolarına denk geldim. Mesleğimden dolayı Autocad gibi tasarım yazılımları benim için mecburiyet olduğu için ve linux alternatiflerinin yeterli olmamasından dolayı hala azılı bir windows kullanıcısıyım. Emmee mesai bittiğinde bir penguene dönüşüyorum. :slight_smile:

6 Likes
  1. Sınıfta Virtualbox’a Windows Xp, Vista vs. Yüklerken işletim sistemi kısmında Linux u gördüm ve araştırmaya başladım sonra sanal makineye Ubuntu kurdum gayet iyiydi ama çok sorun yaşadım ve sildim sonra 5. Sınıfta Dualboot olarak Kali linux ve Ubuntu kurdum sonra yine sildim ve 6. Sınıfta 5 ay boyunca Ubuntu kullandım ve sonrasında saf Arch kurdum ve onuda 1 yıl civarı kullandım sonrasında yavaş yavaş diğer dağıtımlara ve vm lere geçtim ve şuanda toplam 30 a yakın dağıtım değiştirdim.
4 Likes