“Eğer Lutris’le bir Windows oyununu açabiliyorsak bu Linux’un marifeti, eğer Lutris açamıyorsa bu Lutris’in sorunu!” Bunu mu demek istediniz? Sordum çünkü Linux severlerin yaptığı genel bir hata kalıbı, sorun varsa distro’dan / programdan işlevi varsa Linux’tan gibi bir doğrulama/yanlışlama yanlılığı olabiliyor.
Genel tartışmalarla ilgili bir iki fikrimi daha belirteyim.
1- Eğer bir programda (Linux’lar) hatalar sık ise ve hatalar basit türdense, isterse çözümü kolay olsun bu durum o programın "amatör"ce olduğunun en net kanıtıdır. Linux’lar (Mint dahil) out-of-box (geldiği gibi) haliyle bile bir sürü minicik ufacık turşucuk hataları ile geliyor. İsterse bu hatalar kolay çözülebilsin fark etmez… (Bkz: Erişilebilirlik ve dil desteği)
2- Linux’lar tanıtılırken, ihtiyaç duyabileceğimiz programların olduğu olmayanların ise Wine ile çalıştırabildiğimiz anlatılır. O halde Wine Linux’lar için bir gerekliliktir ve Wine ile açtığım bir program hata verirse bu Linux’un sorunudur.
3- Windows ve MacOS para ile satılır ve bizi bir tüketici / müşteri yapar ve doğal olarak bizim haklarımız doğar. Boş bir PC’ye Windows yükleyip CPU’sunu yaksam tazminat alırım, Linux ile yaksam hiç bir şey alamam. CrowdStrike çökmesi Linux’larda olsaydı ve bu yazılım da ücretsiz olsaydı bütün kobiler, şirketler büyük zarar ederdi ve hatta batardı. Ancak müşteri ilişkisi doğduğu için sigorta misali kullanıcıyı bir ölçüde korur. Tüm bunlardan dolayı paralı işletim sistemlerini iyi tasarlamak için Linux’larda olmayan ek bir motivasyon vardır: Hukuki sorumluluk bundan dolayı daha ciddi test edilir ve dandik hatalar daha azdır. Kullanıcı dostudur çünkü kendini sattırmak ister. Tabi ki satış hileleri bir takım kartelleşme ile de açıklanabilir Windows pazar payı bunu inkar etmiyorum, ancak pazar payının esas sebebi insanların değişikliği sevmemesi değil, Linux’un Windows’a bir alternatif olmaması ve işini iyi yapmaması.
4- Terminal ile uygulama yüklemek, internetten .exe aratıp indirmekten daha zordur. Evet zordur. Çünkü terminalde tam olarak ne yazman gerektiğini yine Google Amca’ya soracağız!
Kimse bana lego’nun bir ev olmadığını söylemedi, benim yapmam gerektiğini de söylemedi, Linux’lar out-of-box (geldiği haliyle) ne yapıyorsa o’dur. “Potansiyeli”, “ta kendisi” değildir. Kullanmak için bir şeyler yapmam gerekiyorsa o şey kullanışlı değildir.
O zaman mantığa göre windowsta hata aldığım program içinde windowsu sorumlu tutmamız gerekmez mi ? Bu bana biraz garip geldi açıkcası wine hata yapıyor ama sorumlu linux ilginç
Anlatmak istediğinizi anlıyorum ancak düşündüğünüz şey tamamen yanlış. Firmalar bu durumlara karşı kendilerini sonuna kadar savunuyor, bu ürünleri satın alırken bir sözleşme imzalıyorsunuz. Bu sözleşmenin “Sorumluluk reddi beyanı” kısmını okumanızı tavsiye ederim Apple bile kendi ürünlerini planlı şekilde eskittiğini doğruluyor, ben yaksam ne yapacak kullanıcı hatası diyip geçecek maksimum.
Genel olarak bu durum başka sektörlerde geçerli olabilir ancak işletim sistemi hatta genel olarak dijital ürünler bazında geçersiz. İnternetten dijital ürünler satın alırken aslında ürünün tamamını satın almıyorsun, sadece ürünü kullanmak için bir lisans alıyorsun yada abone oluyorsun belli süreliğine. (çoğunlukla böyle)
Buda bir bakıma doğru, Linux’u hiç bilmeyen birisini baz alıyorsak aynı şekilde Windows & MacOS bilmeyen birisini baz alın. O da aynı şekilde Linux bilmeyen birisinin terminal ile yaşadıklarını internet üzerinden bir uygulama indirmeye çalışırken yaşayacaktır.
Linux’un temel felsefesi özgür yazılım olmasıdır. Kısaca bu felsefeden bahsedecek olursak
Yazılımlar özgür olmalıdır, yazılım kullanıcıyı değil; (Microsoft Edge kullanmak zorundasın!) kullanıcı yazılımı kontrol etmelidir.
Özgür yazılım lisansına sahip bir yazılım herkes tarafından istediği şekilde kullanılabilir ve değiştirilebilir.
Özgür yazılım lisansına sahip bir yazılımı herkese açık paylaşabilir hatta satabilirsin tek kural yaptığın değişikliklerle birlikte yaptığın yazılımı özgür yazılım lisansı ile paylaşman.
Bu durum yazılımların amatör değil özgür olmasını sağlar. Çünkü ortaya çıkan ürün kapalı kapılar arkasında tırnak içinde kâr amacı ile yapılan bir yazılımdan çok farklıdır. Evet ortada yine tırnak içinde gönüllülük söz konusudur ancak bu amatör olduğunu göstermez. Eğer gerçekten ortada amatör bir iş olsaydı, sizin dediğiniz tırnak içinde amatör olmayan yazılımın yani Windows’un sahibi Microsoft firması, her ay binlerce dolarını Linux Vakfı’na bağışlamazdı diye düşünüyorum
Microsoft sunucu tarafında Linux kullanıyor, evet belki masaüstü olarak değil. Ancak sunucu olan ve masaüstü olan arasında pek bir fark yok ve evet, sunucu tarafını geliştirenlerde aynı felsefeye hizmet ediyor- RedHat yada Cannonical gibi şirketler kâr amacı güdebilir ancak yine özgür yazılım felsefesine hizmet etmedikleri anlamına gelmiyor.
Konu bence biraz farklı yerlere çekildi ancak seviyeli bir tartışma döndürmek önemli olan. Sonuçta her iki tarafta teknoloji kullanıcıları; birbirimizi kutuplaştırmak yerine daha birleştirici olursak her zaman kazanan insanlık olacaktır.
Linux kullanıyorum ve memnunum, başka birisi Windows kullanabilir ve hâlinden memnun olabilir. Bir şeyleri takım tutar gibi savunmamamız lazım sanırım hep bundan kaybediyoruz biz zaten. (takım tutar gibi parti tutmak :D) Bu yüzden şahsen bir tarafın Linux’u ölümüne savunup Windows’u gömmesi diğer tarafında tam tersini yapması tamamen boşa çabalamaktan öteye gitmiyor ve baya komik bir durum ortaya çıkıyor.
Son olarak demek istediğim şey hiç kimse sana çok önemli bir uygulamayı Lİnux üzerinde kullanamayacaksan ve alternatifi de işine yaramıyorsa sana Linux önermez yada kullanmak istiyorsan Dual Boot olarak kullan der. Linux kullanıcılara işletim sistemi sağlar, uygulamaların o sistemde çalıştırılabilmesi o yazılımı yapan firmanın sorumluluğundadır.
Bu daha mantıklı bir söylem, haklısınız da. Fakat bu masaüstü ortamları geçmişe kıyasla kendilerini GUI bakımından çok geliştirdiler ve gelişmeye de devam ediyorlar.
Linux masaüstü ortamlarının parçalanmış yapısı ve hiçbir geliştiricinin Micorsoft gibi bir kaynağı olmadığını düşünürsek geldikleri noktayı ben şahsen takdir ediyorum. Daha iyisini beklemekte bir sorun yok, zaten daha iyisine doğru her zaman gidilmeli.
Mac dediğimiz makina PC’lerden donanım olarak ayrıldığını ve MacOS’in de sadece bu makinalarda çalıştırıldığını düşününce, Windows/Mac geçişlerini ben Windows/Linux geçişleriyle aynı kategoriye almıyorum, bu geçiş Windows/Linux geçişinden kolay veya zor olabilir, orayı tam bilmiyorum, hiç apple hardware kullanmadım/hackintosh yapmadım (muhtemelen de kullanmayacağım).
Demek istediğim şey, eğer bir insan apple alıyor ise MacOS kullanıyor, eğer evrendeki başka bir makineyi alıyor ise Windows kullanıyor. Sırf MacOS kullanmak için Apple alan sayısı, Apple hardware kullanmak için MacOS kullananların sayısından çok çok az.
Hangi dağıtımdan bahsediyoruz ve o dağıtımda ne yapmanız gerekti tam olarak? Çok genel konuşuyorsunuz, Çoğu dağıtım “Out of the box” kavramını farklı şekilde yorumluyor. O yüzden bir dağıtımı sadece out of the box hali ile yargılamak biraz problemli. Out of the box tecrübesi vaat eden dağıtımlar da var, bu kontrolü kullanıcıya veren dağıtımlar da var. Ego merkezli bir şekilde “out of the box ne geldiyse o, ben bir şey yapmayayım direkt çalışsın” olayı benim açımdan iyi bir şey değil, ben out of the box tecrübesi en kişiselleştirilebilir dağıtımlardan hoşlanıyorum. Windows’un out of the box tecrübesini de biliyoruz, 40 ayar sonra kullanılabilir bir bloatware’den farkı yok benim için.
Çok uç bir noktadan almışsınız, size vaat edilen şey neydi bilmiyorum ama başlangıç dostu dağıtımlar genelde size çok bir şey bırakmayacaktır, mint gibi bir dağıtımda ne ayarlamanız gerekti de dağıtımın out of the box hali kullanılamaz oldu?
Öte yandan gentoo gibi bir dağıtımda “her şeyi” kendiniz yapıyorsunuz, böyle bir şey yapın demiyorum zaten. Linux mükkemmel gibi bir iddam yok, bu iddaya sahip olan varsa da muhtemelen yanılıyordur. Fakat kullanılamayacak bir tarafı da yok, minik ayarlar yaparak çok kolaylıkla başlangıç dostu distroları kullanabilirsiniz.
Windows’ta da muhtemelen ayar yapacaksınız, uygulamalarınızı yükleyeceksiniz. Hiçbir distro sizin bütün uygulamalarınızla gelmeyecek zaten, benim dediğim şey sanıldığı kadar zor olmadığı ve biraz merak ve öğrenme isteği ile çoğu hatanın çözülebildiği. Zaten bir kere ayarladıktan sonra o hatalarla çok karşılaşmıyorsunuz, karşılaştığınız zaman da nasıl çözüleceğini biliyorsunuz.
Eğer tam anlamıyla “hiçbir şey” yapmayıp kullanmak istiyorsanız Linux size göre olmayabilir.
Eğer Lutris’le bir Windows oyununu açabiliyorsak bu Lutris’in ve ona destekte bulunanların marifeti, eğer Lutris açamıyorsa bu Lutris’in (geliştiricilerin) suçu.
Linux’ta ihtiyaç duyabileceğimiz programların Wine ile çalıştırılabileceği Wine’ın gereklilik olduğu anlamına gelmez. Çünkü Wine sonradan geliştirildi ve Linux’a geçenin Windows programlarına ihtiyaç duyacağı kesin değil. Bununla çalıştırabilirsin, ama Linux’un resmi olarak bu programı (ve ya bu programın Linux’u) desteklemediğini bilmen gerekir. Bir sorun çıkarsa Wine’ın sorunudur.
Windows Linux’a alternatif olamaz tabii ki. Dediğin gibi, Linux tamamen ücretsiz ve ücretsiz olarak yüklediğin bir şey için genelde davacı olamazsın. Bunu bilerek Linux’a geçmiyor musunuz zaten? Linux’ta CPU’yu yakman ve bunun Linux’un sorunu olması mümkün değil zaten. Adamlar kerneli yazıp tak diye github’a yüklemiyorlar, kendileri test ediyor ve apaçık sorun görmezlerse yayınlıyorlar. Üstelik bir de Debian tabanlı dağıtımlarda kernel güncellemeleri çok daha az. Böyle bir şeyin olması çok düşük ihtimal değil, direkt olarak imkansız. Hadi bunu geçtim, senin bilgisayarın çökse ve bunun sorumlusu gerçekten de sadece Windows olsa bile sen gidip Microsoft’u dava edemezsin. Edersen avukat ordularıyla vs atman gerekecek çünkü Bahsettiğin “davacı olma” durumu sadece şirketler için geçerli. (küçük şirketler için yine geçerli olduğunu sanmıyorum.)
Amatör olduğu için mi devletler Linux’a bağış yapıyor? Masaüstü kullanıcısı az olsa da sunucu tarafında Linux kullanmaktan başka seçeneğin yok. Microsoft’un bile sunucu tarafında Linux’u kullanması Linux’un amatör olmadığının kanıtıdır.
Haklısınız acayip bir cümle kurmuşum mantık yürütmem şu şekilde idi: Linux’lar .exe çalıştırabiliyor mu? Hayır! Peki Linux Fanboy’lar tarafından, Wine ile .exe çalışır şekilde pazarlanıyor mu? Evet! Artık Wine bir programı arızalı çalıştırıyor ise bu Linux’un sorunudur. En azından Fanboy’ların argümanına karşın böyle, çünkü avantaja yorumladığın Wine’ı yeri gelince de dezavantaja yorumlaman gerekli. Hem deve hem kuş olamaz bu Wine.
Hukuken savunsunlar hiç sorun değil, müşteriye tanınan bir hak var ve hakkın önü arkası mahkemede ve ya tahkimde hesaplanır, taraflar kendini savunur. Tüketici de üretici hatası der… Ancak önemli olan nokta şu: Linux’larda senin hiç bir hakkın yok! Üstelik bu fark yazılımcılar için kapatılamaz(!) bir motivasyon farkı oluşturur, hukuki sorumluluk motivasyonu. Kullanıcılar için kapatılamaz(!) bir hak tanır, sigorta / garanti hakkı. Elbette ki ülkeler arası yasalar vs. farklı. Yine de sözleşmeler, kanunların ve dahi diğer yüksek hiyerarşilerin yerine geçemez.
Ayrıca Apple pil ömrü hilesi için ceza aldı, çünkü bunu gizlemişti. Linux’lar bunu yapsaydı kimseye ceza kesilemezdi!
Hayır hepsinde geçerli. Ürün bir kuruşa bile satılıyorsa o beni müşteri yapar, ister kiralama ister satın alma. İnternetten dijital ürünler için değişen bir şey yok. Abonelik için para ödemem de bana hak tanır ve satıcıya sorumluluk verir.
Büyük ölçekte katılıyorum ancak bir şerh koyucam, yazılımın hangi lisans ile lisanslandığı önemli burada.
İkisi birbirinin zıttı kavramlar değil.
çok <3
Kısmen katılıyorum, sorumluluk tercih eden kişilerindir. Tercih eden kişiler de Linux işini iyi yapmadığı için tercih etmiyor, nitekim işletim sistemlerinin “işi” programları çalıştırabilmektir. Linux .exe’leri çalıştıramıyor, MS Office yok, Adobe yok, Bir dolu .exe’li oyunlar yok. Bunların dolaylı yolla açılabiliyor olması, Linux’un "potansiyeli"dir ama “ta kendisi” değildir. Linux Wine çalıştırabiliyor ama “.exe” çalıştıramıyor, bu da onun benim işimi hiç yapmadığını gösterir.
Linux’ların hepsi için söylüyorum .exe çalıştıramıyor, office yok, kimi oyunları çalıştıramıyor ve irfan view yok . Telemetri vb. hariç Windows gayet işimi yapıyor.
.exe’leri çalıştırmak ve ya işimi görecek alternatifleri yazılım mağazasında bulmak. wifi hot-spot açmak (hala yapamadım, uğraşmadım çok). Ekran klavyesinde Türkçe karakterle giriş parolamı yazmak. Bluetoot hatası almadan kullanmak. Aracı programlarla bile “sorunsuz” oyunları oynatmak. Android telefona bağlanıp dosya işlemleri yapmak.
Linux’tan beklentim bu değil. Uygulamanın ta kendisini çalıştırabilmesini bekliyorum ya da kendi uygulama mağazasında Linux versiyonunun olmasını.
yaptıklarım boşa gidiyor… bir dandik hata ile daha karşılaşıyorum, Linux’u ilk yüklediğim zamanda heyecandan uyuyamamıştım ( <3 Yusuf İpek) şimdi hevesim tükendi (bir sene içinde) Windows’u sıfırdan yükledim ve uygulamaları Linux Mint’te bulmak için çok kasmıyorum, çünkü “yaptıklarım boşa gidiyor”.
Yanılıyorsun, literally Linux programı.
Bu yüzden de zaten geçmiyorum Araftayım ben
İmkansız değil!
Ederim.
Hayır değil, herkes için geçerli.
bunu bilmiyordum çok teşekkürler öğrendiğim iyi oldu <3
Ar-Ge için bağış yapıyor olabilirler, amatör start-up’ları desteklemek gibi… Sunucu tarafında sadece Linux yok, bkz: Crowdstrike. Profesyonel bir şirket amatör programı özelleştirip kullanabilir.
Mahkemede gerçekten Windows’u şikayet edip hakkını alabilen kimler var hocam? Büyük şirketler bile dava etse zar zor kazanıyorken, siz gerçekten davacı olabileceğinizi mi sanıyorsunuz? veya birileri olabilir mi sizce? Muhtemelen olsalar bile hiçbir şey değişmeyecek.
Linux .exe çalıştırmak zorunda değil ve çalıştırmamalı da zaten.
.exe çalıştırmak ve alternatif bulmak harici hiçbiri için ek ayara gerek yoktu. Android’e bağlanıp dosya işlemleri yapmak için de (eğer USB ile bağlanmayı kastediyorsanız) yapmanız tek gereken şey cihazınızı pc’ye bir kabloyla bağlamanız. Bunu da Windows sizin yerinize yapıyor muydu bari?
Genelde program Linux’ta çalışmaya elverişli değil çünkü Linux için olan sürümünü yazmıyorlar ve ya (oyunlardan bahsediyorum) bilerek linux’u engelliyorlar. Linux için yazılmış bir uygulamayı Windows’ta çalıştırabilir misiniz? Aynısı Linux için de geçerlidir.
imkansız.
Kaybetme şartıyla.
Sunucu tarafının %99’u Linux.
Wine’ı Linus Torvalds mı geliştiriyor? Hayır. O halde hayır. Linux’un sorumlu olması için Wine’ı da Linux geliştiricilerinin geliştirmesi ve Linux’un bir parçası yapması gerekiyor. Örneğin ben Windows’a bir program geliştirsem (mesela line olsun, Linux için geliştirilen programları Windows’ta çalıştırmaya yarasın), sonrasında bu program Windows’un en popüler programı haline gelse fakat düzgün çalışmasa, bu durumda sorun Windows’ta mı yoksa program’da mı?
Öyle çünkü. Sizin troll olduğunuzu düşünmeye başlıyorum. Ya trollsünüz ya da biraz fazla kaçırmışsınız.
Ocak ayında Linux kullanımı 3.77%'ydi ve şuan 4.3%. Bunlar global veriler ve ankete dahil edilen tüm masaüstü kullanıcılarını kapsıyor. Ayrıca sadece Linux’un pazar payı değil, pazar payının artma hızı da artıyor. 2019’da Şubat’tan Aralık ayına kadar 1.58%'den 1.85%'e yükselmiş sadece.
anladım, yapmak istediğiniz şeyleri yapamazsanız zaten linux kullanmanız beklenmemeli.
Mint ile ilgili çok tecrübem yok, orada nasıl yapılıyor bilmiyorum, o yüzden arch’tan yola çıkarak bazı tavsiyeler vermek istiyorum.
exe çalıştırma olayı yerine alternative.to sitesinden alternatif arayabilirsiniz. Oradakilerin de hiçbiri işinizi görmüyorsa içinde Windows kurulu bir sanal makine belki işinizi görebilir. Ben müzik prodüksiyonu için böyle bir çözüm kullanıyorum.
bunun birçok yolu var, google’dan takip edebilirsiniz, mint nasıl yapıyor bilmiyorum.
Yabancı karakterler sistem için sıkıntılı olabiliyor evet, şifrenizi yabancı karakter içermeyen bir şekilde ayarlamanız mümkün mü?
Bluetooth dual boot yaparken çok sıkıntılı oluyor, fakat bilgisayarınızda sadece linux kurulu ise o kadar sıkıntı çıkarmıyor. Belki bundan dolayı sıkıntılar yaşıyor olabilirsiniz.
Steam’i indirip uyumluluk ayarlarından “Proton Experimental” seçeneğini seçerseniz ve oynamak istediğiniz oyuna protondb.com sitesinden bakarsanız ne kadar uyumlu olduğunu önceden bir nebze görebilirsiniz. LoL gibi bir oyun oynuyorsanız geçmiş olsun.
Yine bunun için alternative.to sitesine bakabilirsiniz, ihtiyacınızı görecek bir şey yoksa ona bir lafım yok.
Yukarıda belirttiğim gibi, linux’ta Windowstaki bütün uygulamaları açmak imkansız, eğer bu açılmayan uygulamalar sizin için kritik ise ve alternatiflerini de kullanmak istemiyorsanız, şu an için linux sizin için olmayabilir.
Fakat bu durum sizde olduğu gibi kişinin kendisinin tartıp karar vereceği bir durumdur.
Not: Aradığınız programları daha kolay bulabilmek ve kurabilmek için Arch’ı deneyebilirsiniz, AUR sayesinde diğer distrolarda kurmak için kırk takla atmanız gereken uygulamaları kolayca kurmanız mümkün. Eğer olur da kurarsanız, sorularınızı ve karşılaştığınız sorunları bu forumda sorabilirsiniz. Başta ben olmak üzere bir çok arkadaş yanıtlayacaktır. Ki eminim sistem kaynaklı bir sorun yaşarsanız bunu muhtemelen buradaki arkadaşlar veya internet aracılığı ile çözebilirsiniz.
Bir kere kurduktan sonra inanın çok sıkıntı olmuyor.
Don’t you dare go hollow
Senaryo 1: Linux’ta var olmayan uygulamalar ve Wine
Ben bir şirketim ve kullanıcısı az olduğundan, yazdığım yazılımı linux’a çıkarmıyorum. Linux kullanan geliştiriciler de bu uygulamanın linux’ta kullanılabilmesini sağlamak için ellerinden geleni Wine adında bir çeviri katmanı yazarak yapsınlar. Wine, Windows API’larını Linux API’larına çeviren bir katmandan başka bir şey değil. Bu katman, işin doğası gereği mükkemmel olmaktan uzak, ama böyle bir katman hiç olmayabilirdi. Kimse size bütün windows uygulamalarını linuxta kullanabilirsiniz demez.
Yukarıdaki açıklamamdan anlaşılabileceği gibi, bir uygulamanın sadece windows sürümünün olması Linux’un suçu değil, geliştirici firmanın tercihi, bu tercihten dolayı (ben wine kullanmasam da) Wine gibi katmanlara ihtiyaç duyuluyor, Linus Torvalds Adobe’un kapısında adamlara yalvaracak değil ya?
Senaryo 2: Linux’ta olan uygulamalar
Ben Linux’a C ile bir program yazayım, program düzgün çalışmasın, yazdığım kodu düzeltmek ve çalışmasını sağlamak yerine suçu C diline ve linux’a atayım
Sizin düşünce yapınızı anlamak zor, sanki uygulama problemleri kernel kodundan kaynaklanıyor da suçlusu linux oluyor ağzınızdan çıkan şeyi kulağınız duysun, bilgisi olmayanın fikri var.
Linux’ta wine düzgün çalışmıyor ama linux’ta wine diye program var bunu sayesinde Windows programları açıyoruz diyorlardı.kullandığımda uygulamaların çoğunu acamıyordu.Zaten Windowstan linux’a geçen birisi Windows programlarını kullanamasın bir zahmet.
Zaten linux’ta programlar kısıtlı ve anternatifleri amatör.Bide wine az da olsa eksiği gideriyor ama bir sorun olduğunda sorunlu wine oluyor linux değil.Yahu En popüler linux programı sorunluysa linux’un kendisi sorunlu olmuyor mu programlar işletim sistemini önemli bir parçası değil midir ?
Linux Kullanıcıları linuxa toz kondurmaz suçu geliştiriciye atar.
Linux bir server işletim sisteminden daha ileriye gidemez.
Aslında ayar yapılması pek fazla bilinmemesinden kaynaklı bir sorun. Çünkü Wine ile bir uygulamayı çalıştırmak için regedit Düzenleme vb. Şeylerin yapılnası gerekiyor. Şuanda wine daha çok oyun platformları için kullanılıyor.
Bu kısma katılmıyorum. Linux’ta uygulamalr hiç’te kısıtlı değil. Hatta çok fazlasıyla var. Alternatiflerinin’ de amatör olduğunu düşünmüyorum. Eğer alternatifler basitlik sağlamıyor ve karmaşık geliyor derseniz anlarım fakat Amatör derseniz bunun doğru olmadığını söylemeliyim. Hatta bazı uygulamaların Windows’dan kat kat güzel özellikleri olduğunu söylemeliyim.
En popüler’den kastınız şayet Wine ise Wine’ın zaten tüm windows programlarını çalıştırma vaadini sunmuyor. Hatta ilk çıkışının sebebi Linux’un ilk zamanlarında’ki uygulama ve sürücü eksikliği idi. Şuan ki wine daha çok oyunlar içindir ve neredeyse birçok geliştirmesi bunun üzerine ve bu işi başaralı bir şekilde yaptığını söylemem lazım.
Ayrıyaten örnek olarak Windows’da eğer Ccleaner veya örnek olarak Avast programı uzun zamandır bozuk olursa bu Windows’un suçu’mu olur yoksa Yazılım geliştiricilerinin’mi?
Eğer Dosya Yöneticisi, Office programları sistem sorunları deseydiniz bunu anlardım çünkü bunlar Windows’un kendi geliştirdiği ve sistemi ile birlikte vaad ettiği yazılımlardır. Hatta Windows’un popüler olmasında ve ana dağıtım olup tekelleşmesinde ki asıl etken office yazılımlarıdır. Fakat linux’a gelecek olursak linux size sadece bir kernel vaad eder ve onu kullanarak’da istediğinizi yapma olasılığını size sağlar. Linux içerisinde ki popüler yazılımlar dediğimiz yazılımlarda gayet iyi çalışmaktadır. Uzun zamandır linux kullanıyorum ve herhangi bir eksisini görmedim. Linux hakkında bir eksiden bahsedeceksek buna sistem sürücüleri vb. araçlar denebilir ama yazılımlar denemez.
Burada benim sistemi linux uyumlu olmadığı için Windowsa geçmesini söylediğim ve başka gruplarda’da söylediğim insanlar mevcuttur. Bu yüzden bu toz kondurmaz demenize pek katılmıyorum. Burada ki herkes zaten ya birşey bilmediğinden yada sistemsel bir sorunu olduğundan bunun bilincinde olarak bu foruma geliyor. Linux’u seviyoruz fakat toz kondurmaz değiliz ve suçuda geliştiriciye atmıyoruz. Eğer sorun linux’ta ise linux’ta olduğunu, değilse yazılımda olduğunu söylüyoruz. Bazı kullanıcılar belki Linux sevdiğinden ve sorun yaşamadağından linux için sürekli savunucusu olabilir lakin bunu genelleme yapmak yanlıştır. Buna en iyi örneğin aynısı MacOS - Mahremiyet ve Windows yazılımsal ağırlığı için yapanlarda mevcuttur. Fakat geneli böyle değildir.
Linux kullanan kullanıcılarda oran olarak artışlar oluyor ve olmakta’da, belki bilmiyorsunuzdur fakat şuan bir sürü geliştirmeler tonla oluyor ve bunları rss ve grup takip edenler bilir.
Burada gördükleriniz daha yeni gelişmeler ve süratle devam etmektedir
Bence oyun açma açısından bir eksikliği olan bir sistem varsa, bir de o oyunları açabilecek ek unsurların da stabil çalışmıyor olması kullanıcı adına bir eksi olarak adlandırılabilir. “Açılmıyorsa, açılmıyordur. Zorlamanın manası yok” gibi bir cevabı da kesinlikle kabul ederim lakin eksi, eksidir.
Günlük kullanımdan kastınız sadece tarayıcı açması ve steam’e girebilmesi sanırım, ne zaman spesifik bir işlem yapılması gerekse küçük de olsa sorun yaşanması muhtemel oluyor ama bir kere çözünce devamında düzgün şekilde ilerliyor. Lutris kısmı için de bir önceki paragrafta bahsettim.
Lutris bir oyunu açabiliyorsa lutrisin başarısı, açamıyorsa lutrisin eksikliğidir bence. Asıl konu Linux’un kendi başına açamıyor olması bence. Çünkü eğerki bir isteğe sistem kendisi cevap veremeyip 3. parti bir uygulamaya ihtiyaç duyuyorsa ve onla bile uyumluluk sorunlarını çözemiyorsa bence bu sistemin eksikliğidir biraz da. Yayımcı destek sağlamadığı sürece tabiiki de uyumluluk sorunu yaşanması muhtemeldir lakin kullanıcı için yine birer eksi olarak yazıyor.
Terminalden uygulama indirmek aslında öğrendikten sonra kolay oluyor, misal flatpak install zen_browser dediğimde bir liste gösteriyor oradan da istediğim uygulamayı seçerek indirmemi sağlıyor. Lakin linkleri okuyarak hangisi indirmem gereken hangisi değil diye bakınmak exe kurmaktan bence de daha zor oluyor.
Bence de, şu anki halleri gerçekten güzel lakin tam anlamıyla birinde kalmaya karar veremiyorum. Misal Gnome bence aralarından tümevurumda kendi içerisinde en uyumlu ve ahenkli sistem lakin harcadığı ram de diğerlerine göre daha fazla oluyor. Bu ram harcamasını dengelemek için Arch üzerinden Gnome kullanmak istemiştim lakin Archinstall ile deneyince hata vermişti, deneyemedim.
Sunucu açısından Linux’un bir numara olduğu gibi workspace olarak da birinci olmadığı bence bir açıdan aşikar.
Exelerin yarısı çalışıyor yarısı çalışmıyor. Office içinse Libreoffice ve PDF açısından da Okular’ı saymamak haksızlık olur bence.
Linux=Linus mudur? Felsefesi açısından her bir geliştirici Linux geliştirici değil midir?
Genel olarak tartışıldığını gördüğüm Exe konusu biraz saçma olmuş. Nasıl ki Dmg dosyası MacOS için özelse, Exe de Windows için özel aynı Appimage’ın Linuxa özel olması gibi. Exe’nin Wine ile çalıştırılmaya zorlanmasının sebebi Windows’un sunduğu uygulama havuzunun diğer sistemlere kıyasla çok daha büyük olması. Bu da diğer sistemleri öyle ya da böyle bir uyumluluk sistemi geliştirerek var olan sistemlerden faydalanması amacıyla adım atmaya itiyor. Bence Linuxda native olarak var olmayan uygulamaların Wine ile çalıştırılabilmesi bir boşluğu dolduruyor lakin çalışmıyorsa o uygulamayı kullanan kimseler için Linux, işletim sistemi olarak o açıdan eksi alıyor.
Windows’a geçmek yerine Linux’da durup OS kullanım oranlarında desteğimi vermeye devam edeceğim. Lakin şu anki durumda var olan eksileri de saymak önemli bence.
Evet, bu Linux’un bir eksisi. Fakat kesinlikle Linux’un bir sorunu değil.
Tarayıcı, ofis, oyun ve bunun gibileri. Spesifik bir işlemde sorun yaşaması değil, terminali açması gerekiyor (çünkü bazı işlemler arayüzden yapılamaz, örneğin initramfs’yi yeniden oluşturamazsın gibi) ki bu durum muhtemelen asla değişmeyecek. Değişecekse bile bu kadar az bütçe ve geliştiriciyle bu yıllar alacak. Yapacak bir şey yok. Fakat basit bir kullanıcı neden initramfs’yi yeniden oluştursun?
Sistem cevap verebiliyor, oyun cevap vermesini istemiyor. LoL, Valorant gibi oyunların neden açılmadığını sanıyorsun? Açarsan bile ban yiyorsun da ondan. Aynı şekilde son zamanlarda bir oyun daha (pek oyunlarla alakam olmadığı için adını hatırlamıyorum ama muhtemelen biliyorsundur) aynı şekilde Linux’u engelleyeceğini duyurdu. Yani sorun yaşanması muhtemel değil, sorun yaşanması gerek. Çünkü yapımcı bunu istiyor
Burada “Perfomance oriented Firefox-based web browser” açıklamalı paket yerine, “Language pack for Zen Browser” açıklamalı paketi kurabilmen mümkün mü? Aynı “.exeyi hangi siteden indirmeliyim?” sorusu gibi bu. Tek yapman gereken “web browser” yazanı indirmek. Tabi sen flatpak üzerinden örnek vermişsin, evet flatpak’te bu durum gerçekten böyle çünkü isimler çok kafa karıştırıcı. Buna bir şey diyemeyeceğim. Flatpak kullanmamaya ne dersin?
Bu konuda iyileştirmeler devam ediyor ve her gün yeni bir gelişme oluyor. Bu yüzden günlük kullanım dışında çıkıp biraz spesifik şeyler (kerneli değiştirmek vb. olabilir) yapmak istersen terminali açman gerekir. Sadece sana “oyun için zen kerneli kullan” diyen arkadaşlarını dinliyorsun fakat bir şey bilmiyorsun. Bu durumda zorlanabilirsin. Fakat tarayıcıda gezinmek, discord veya revolt gibi uygulamalarda sohbet etmek, oyunlar oynamak dışında bir şey yapmıyorsan genelde terminale ihtiyacın yoktur.
Linux’a ciddi katkılar yapan ve “bu onun işi” diyebileceğimiz geliştiricileri de dahil edebiliriz. Açık kaynak bir proje olduğu için buna herkes katkı yapabiliyor ve elbet Wine geliştiricilerinden de katkı yapanlar olmuştur. Linux’un kalbini yani temelini atanları kastediyordum. Linux’un Adobe gibi uygulamaları açabilmemesi her ne kadar Linux’un suçu olmasa da, evet, Linux için bir eksi. Eğer kullanım oranı artarsa bu sorunların çoğunun çözüleceği bariz.
Geliştiriciler, Linux kullanıcılarının az olması sebebiyle Linux’a ek paket çıkarmıyorlar. Linux’a geçmek isteyenler de, geliştiriciler destek vermediği için geçmiyorlar ve bu paradoksa giriyor. Bu yüzden normalde Linux çok yavaş gelişiyor.
Mint’i bilmem, bende sorunsuz çalışıyor. Kurulum dışında yaptığım hiçbir şey de yoktu.
Şifremde “ü” ve büyük “İ” harfleri var. Sen dediğinde denedim ve yine çalışıyor. Ek ayar yaptığımı sanmıyorum, şuan denemek hariç hiç ekran klavyesi kullanmadım bile.
Bunu deneyemeyeceğim maalesef, muhtemelen tek yapman gereken m.ö kernelini kullanmamak.
Nerede hata alıyorsun? Hep telefonu aynı yöntemle bağlıyorum ve şuana kadar hiç hata almadım.
Bu kerneller yayınlanmadan önce farklı farklı sistemlerde defalarca kez test ediliyor ve bunların spesifik bir işlemciyi yakması mümkün değil. Eğer öyleyse Intel’i veya AMD’yi dava etmen gerekir. Ben sadece buna imkansız dedim, kernelde sıkıntı çıkması mümkün tabii ki. Bu yüzden LTS kernel kullanabilirsin.
Umarım bir gün dava edersin o zaman.
Çünkü sunucuyu kuran kişi bilinçsiz ve bilgisayarı aldığı gibi kullanan basit bir kullanıcı değil. Ama masaüstü kullanıcılarının çoğu öyle.
Geliştirici diyor ki: Linux’u kullanan zaten az, kullananlar arasında bu programı kullanacaklar daha da az. O zaman gerek yok.
Bu Linux’un suçu değil.
Windows’ta youtube izleyemezsin çünkü tarayıcılar Windows’un bir parçası değil. Ayrıca Windows’ta internete bağlanamazsın çünkü İnternet Windows’a ait değil.
Kötü niyet var demedim, Linux için daha iyi bir anti-cheat yazmak istemedikleri için çözümü Linux’u engellemekte buluyorlar.
Ek ayara gerek yok mu kanki
1- Hotspot Mint Başlığı
2- Rica etsem forumdan biri, Mint giriş ekranındaki ekran klavyesi ile Türkçe karakter yazılabiliyor mu kontrol etsin, ek ayara gerek kalmadan felan
3- Aynı PC’de Debian-base farklı distrolarda bluetooth kullanın ve “br-connection-unknown” hatası alıyor mu bakın pls tşk. Redmi 4-active kablosuz kulaklık. Ek ayar yapmadan ve sorun yaşamadan felan
4- Drakensang Online Başlığım , denenen aracı programlar: Wine, Proton, Steam, Lutris, Bottles. Sorun çözülmedi (uğraşmayı bıraktım, win10 yüklemek daha kolaydı ez gg)!
5- Kabloyu bağladım, çalıştı çok teşekkürler, dememi mi bekliyorsun kanki elbette ki çalışıyor ancak kimi işlemler için hatalar alıyorum.
Çalıştıramam ve o uygulama ancak Linux’ta çalışıyorsa Windows işimi yapmıyor demektir.
“literally Linux programı” derken Wine ile çalışan programları değil, Wine’ın ta kendisini kastetmiştim.
Sana fanboy demiyorum, bununla birlikte bir sorun oluşmasının imkansız olduğunda diretmen mantık dışı ve fanboyca bir inat idi.
Ya İrlanda vb. yasalarını ya da tahkim şartını öne sürebilirler bunlar bile dava sonucunu kaybetmeni garantilemez!
Hazreti ChatGPT’ye sordum %75 dedi, Windows için ise: “Windows Server: %20-25 civarında pazar payına sahiptir. Kurumsal ortamlar ve özellikle Microsoft altyapılarıyla entegre çalışan sistemlerde yaygın olarak kullanılır” dedi Peki bu oran sunucularda Linux lehine iken Linux’un marifeti ama Pc’lerde değilken neden Linux’un dandikliği olmuyor
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler
Neden sadece Windows sürümü var? Bu soruyu zihninizde hızlıca geçiştirmiş gibisiniz halbuki önemli, geliştirici yazı-tura ile seçmiyor, diyor ki “Windows şöyle böyle, Linux değil” o halde geliştirici(ler)in tercihi Linux’un suçu ve ya Windows’un marifetidir.
Wine Linux’un bir parçası değil mi tm o halde Linux .exe’leri çalıştıramaz buna tüm Windows oyunları dahil, Steam de dahil, çünkü Steam de Linux’un bir parçası değil! Verdiğiniz sonraki örnek ise afedersiniz ama saçma! Çünkü program düzgün çalışmazken zaten Windows’un en popüler programı haline gelemez di mi yani
Saygıyı ihlal etmeyin!
Moderatörler! Lütfen, bu benzeri mesajları sık görmekten hoşlanmıyorum. Troll felan değiliz biz bilinçli tüketicileriz.
Timom
Artı bir milyon. bkz: eski flash player vs Apple. Herkes Apple’ı gömdü bir flash oynatamıyor diye.
Kendimi yanlış ifade etmişim, office derken MS Office demeliydim Libreoffice ve Okular’ın hakkına girmiş gibi oldum Exe’lerin hiçbiri evet hiçbiri Linux’ta açılmıyor. Sanırım siz Wine’ı hesap ettiniz. Elbette Windows özel uzantısı Linux’ta çalışmayabilir ve Linux da hakeza bu şekilde “pazarlanmaz”. .exe’li uygulamanın ölçülü muadili Linux’ta yoksa, yoktur. Ama Wine ile açabilirsin kanki denildiği zaman bu biraz kafa karıştırıcı oluyor Ama tabi ki Wine olması çok hoş araftaki halimi biraz Linux’a yakınsatıyor.
Çok spesifik örneklemlerde geçerli. Adobe, Vanguard gibi çekirdek seviye anti-cheat… Genel durum bu değil, “oyuncu sayısı argümanı” bence yeterince sağlam olurdu ama “kötü niyet / komplo argümanı” pek sağlam değil.
Ek düşüncelerim, alttaki yorum için:
Zihnin eforu bence önemli.
Bir ara sistem dosyalarını yanlışlıkla silmiş olabilirim bu belki benim hatamdır.
Bu nedir bilmiyorum. Hem suphanallah kulaklık kullanmak için bir de kernel mi değiştiricem Hepten bozarım ben, kendime güvenmiyorum
Phone/Android/data… konumlarında telefon içindeki dosyaların yerini kes-yapıştır ile yer değiştirdiğimde “bu işlem desteklenmiyor” gibi bir hata alıyorum.
Bunlar nefret ifadeleri , masaüstü kullanıcılarının çoğu için aşağılayıcı genellemeler hiç hoş değil ve forumda yasaklanması gerekir.
Neden? Acaba Linux o kadar da iyi işletim sistemi portfolyosu sunmuyor olabilir mi? Acaba Linux’lar kullanıcıların ihtiyacı programları barındırmıyor ve ya çalıştıramıyor olabilir mi? Acaba Linux yasal garanti sunmuyor ve senin kobini yarı yolda bırakıyor olabilir mi? Acaba Linux’lar en basit oyunları bile hatasız oynatmayı başaramıyor olabilir mi?
bir parçası o bir bloatware, hatta söküp atamadığımız bir parçası bkz: Edge hatta İnternet Explorer Eğer Wine gömülü bir program olsaydı, o da bir parçası olurdu.
Tam olarak kötü niyet imâsı şurada:
.
Neden Mac-OS’te Lol hala oynanabiliyor? Bence sebebi oyuncu sayısı değil.