Selamlar 2024 yılı boyunca Linux kullanmış birisi olarak yaşadıklarımı ve beğendiklerimi/beğenmediklerimi paylaşmak istediğim bir yazı hazırlıyorum sizlere. Yazacaklarım tamamen kendi yaşadıklarım ve deneyimlerime bağlı olacak yani genel kullanıcıyı alakadar etmeyen unsurlar için takılmayınız.
Bu sene içerisinde Mint, Fedora, Manjaro, Arch ve bir çok diğer distroyu kısa veya uzun dönem olarak kullandım. 2 adet flash barındırdım yanımda her zaman ayrıca, birsinde halen Linux Mint iso’su yazdırılmış şekilde duruyor diğerine ise istediğimi yazıp deniyorum ve eğer bir distroda bir şeyler ters giderse acil çıkış olarak da Mint’i kullanıyorum, eğer yeni kullanıcılar da distro denemek isterse ve kendilerini sağlamlaştırmak isterlerse aynı işlemi yapmalarını öneririm ben.
En çok kullandığım distrolar Manjaro ve Fedora oldu bu dönemde, Fedora bana her zaman biraz daha yavaş bir sistem gibi geldi, belki de gnome’dan ötürüdür, kde kullanarak fedorayı çalıştırmaya pek yanaşmadım, direkt olarak gnome ile yayın yapan bir distroyu spinler ile deneyimlemek istemedim ama kde de kurmuşluğum var fedorada. Bir de manjaro kullandım bu dönem içerisinde ve bu forumda açtığım ilk başlık da manjaro hakkındaydı. Bence ilk senelerindeki kullanıcılar için mükemmel bir distro, tek bir kez crashout’dur hatadır görmedim. zamanında yaşanmış durumları da biliyorum lakin günümüzde manjaro kullanmak ve kullandırtmak için her şey yerli yerinde gibi.
Artılar ve eksiler kısmına yavaş yavaş geçeyim ben;
+Bilinçli tüketici olma açısından farkındalık kazandırttı
+Windows’da cmd’den tek bir komut yazmayı bilmeyen bana Terminal bir çok unsur kattı
+Pencere yöneticileri gibi çok etkili araçların gündelik bir kullanıcıyı bile ne kadar hızlandırabildiğini fark ettim
+Yeni bir deneyim oldu benim için, MacOS, Win veyahut Linux arasındaki farkları direkt olarak deneyimleme şansım oldu
ve daha bir çok pozitif şey sayılabilir lakin biraz da negatifler;
-Rahat değil. biliyorum büyük bir kitle her bir ihtiyacını hiç efor sarf etmeden halledebiliyordur lakin yeni bir kullanıcı için oldukça karmaşık. Eğer chatgpt gibi yardımcı uygulama kullanmıyor olsaydım bir çok işlemi yaparken takılı kalırdım ve forumlarda yardım arardım.
-Terminal üzerinden bazen bir uygulama kurarken ek paketler gerekbiliyor ve bunları terminale pek hakim olmayan birisi olarak tek bir hata aldığımda direkt olarak donakalıyorum çünkü çözümüne dair tek bir fikrim dahi olmuyor.
-Flatpak, snap, aur veya tar olarak uygulama kurmak gibi unsurlar başlangıçta kafa yoruyor.
-Mac veya Win’deki gündelik kullanıcı dostu eylemini pek karşıladığını söyleyemeyeceğim. Evet her bir işlemi yapmak mümkün lakin bazen daha meşakatli oluyor bazen de bazı durumlarda uygulama desteği kısıtlığı olduğu için belli özelliklerden muaf kalınabiliyor (wine her şeyi çözmüyor)
Yani kısacası Linux gizlilik, güvenlik ve mahremiyet kavramları açısından tamamen uygun bir işletim sistemidir lakin bu özelliklere karşılık olarak kullanım rahatlığından feda ediyor. 1 Senenin ardından Windows 11’e döndüm (winutil kullanarak mahtemiyet ve gizliliği bir tık arttırdım). Lakin eğer bir gün Linux kullanış açısından daha da rahat olursa seve seve kullanacağımı da belirtmek isterim. Buradaki görüşlerim kendimi önemli bir sandığımdan değil, Linux’a geçmeye yeni yeni başlayanlara kendi deneyimlermi paylaşmaktır. Buraya kadar okuyan herkese de çok teşekkür ederim.
Son düzenleyen: @Sade 2024-11-20T20:46:31Z