Linux Hakkında Görüşlerim

Selamlar 2024 yılı boyunca Linux kullanmış birisi olarak yaşadıklarımı ve beğendiklerimi/beğenmediklerimi paylaşmak istediğim bir yazı hazırlıyorum sizlere. Yazacaklarım tamamen kendi yaşadıklarım ve deneyimlerime bağlı olacak yani genel kullanıcıyı alakadar etmeyen unsurlar için takılmayınız.

Bu sene içerisinde Mint, Fedora, Manjaro, Arch ve bir çok diğer distroyu kısa veya uzun dönem olarak kullandım. 2 adet flash barındırdım yanımda her zaman ayrıca, birsinde halen Linux Mint iso’su yazdırılmış şekilde duruyor diğerine ise istediğimi yazıp deniyorum ve eğer bir distroda bir şeyler ters giderse acil çıkış olarak da Mint’i kullanıyorum, eğer yeni kullanıcılar da distro denemek isterse ve kendilerini sağlamlaştırmak isterlerse aynı işlemi yapmalarını öneririm ben.

En çok kullandığım distrolar Manjaro ve Fedora oldu bu dönemde, Fedora bana her zaman biraz daha yavaş bir sistem gibi geldi, belki de gnome’dan ötürüdür, kde kullanarak fedorayı çalıştırmaya pek yanaşmadım, direkt olarak gnome ile yayın yapan bir distroyu spinler ile deneyimlemek istemedim ama kde de kurmuşluğum var fedorada. Bir de manjaro kullandım bu dönem içerisinde ve bu forumda açtığım ilk başlık da manjaro hakkındaydı. Bence ilk senelerindeki kullanıcılar için mükemmel bir distro, tek bir kez crashout’dur hatadır görmedim. zamanında yaşanmış durumları da biliyorum lakin günümüzde manjaro kullanmak ve kullandırtmak için her şey yerli yerinde gibi.

Artılar ve eksiler kısmına yavaş yavaş geçeyim ben;
+Bilinçli tüketici olma açısından farkındalık kazandırttı
+Windows’da cmd’den tek bir komut yazmayı bilmeyen bana Terminal bir çok unsur kattı
+Pencere yöneticileri gibi çok etkili araçların gündelik bir kullanıcıyı bile ne kadar hızlandırabildiğini fark ettim
+Yeni bir deneyim oldu benim için, MacOS, Win veyahut Linux arasındaki farkları direkt olarak deneyimleme şansım oldu

ve daha bir çok pozitif şey sayılabilir lakin biraz da negatifler;
-Rahat değil. biliyorum büyük bir kitle her bir ihtiyacını hiç efor sarf etmeden halledebiliyordur lakin yeni bir kullanıcı için oldukça karmaşık. Eğer chatgpt gibi yardımcı uygulama kullanmıyor olsaydım bir çok işlemi yaparken takılı kalırdım ve forumlarda yardım arardım.
-Terminal üzerinden bazen bir uygulama kurarken ek paketler gerekbiliyor ve bunları terminale pek hakim olmayan birisi olarak tek bir hata aldığımda direkt olarak donakalıyorum çünkü çözümüne dair tek bir fikrim dahi olmuyor.
-Flatpak, snap, aur veya tar olarak uygulama kurmak gibi unsurlar başlangıçta kafa yoruyor.
-Mac veya Win’deki gündelik kullanıcı dostu eylemini pek karşıladığını söyleyemeyeceğim. Evet her bir işlemi yapmak mümkün lakin bazen daha meşakatli oluyor bazen de bazı durumlarda uygulama desteği kısıtlığı olduğu için belli özelliklerden muaf kalınabiliyor (wine her şeyi çözmüyor)

Yani kısacası Linux gizlilik, güvenlik ve mahremiyet kavramları açısından tamamen uygun bir işletim sistemidir lakin bu özelliklere karşılık olarak kullanım rahatlığından feda ediyor. 1 Senenin ardından Windows 11’e döndüm (winutil kullanarak mahtemiyet ve gizliliği bir tık arttırdım). Lakin eğer bir gün Linux kullanış açısından daha da rahat olursa seve seve kullanacağımı da belirtmek isterim. Buradaki görüşlerim kendimi önemli bir sandığımdan değil, Linux’a geçmeye yeni yeni başlayanlara kendi deneyimlermi paylaşmaktır. Buraya kadar okuyan herkese de çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: @Sade 2024-11-20T20:46:31Z

13 Likes

Bilgisayarınızı gündelik kullanım için mi kullandınız, genel olarak kullanım amaçlarınız neydi? Onu da eklersen güzel bir yazı olur.

Oyun oynamak, Kritadan resim çizmek, PDF kitap okumak, video ve resim editleri gibi gündelik ve eğitimim odaklı unsurlarda kullandım. en çok da oyun açısından sorun yaşadım, heroic’de açtığım oyunlar tam ekran yapmazsam hata veriyordu filan. Oyun ve edit için uygulama uygulama gezdim denebilir

1 Like

Bana da Linux’a geçtikten sonra Windows rahatsız gelmeye başlamıştı. Yaklaşık 1.5 yıl Linux kullandıktan sonra tekrar bir Windows deneyeyim demiştim, rahat edemedim geri geçtim. Linux candır. Sadece acil bir işim olduğunda sistemin bozulması can sıkmaya başladı. (Sınav haftalarında toplam 3 - 4 kez sistem ile uğraşmıştım.)

2 Likes

bağımlılıklar otomatik kuruluyor.

Tarayıcıdan program adını aratıp, official siteye girip, oradan .exe indirip açmak mı yoksa sadece Win + T kombinasyonuyla açtığım terminale yay -S program_adi yazmak mı? :thinking:

5 yıl boyunca Windows 11 kullanıp, 5 yılın sonunda MacOS geçerseniz, yine aynısını yaşarsınız. Bunun Linux ile alakası nedir?

2 Likes

Windows’tan Linux’a geçiş ne kadar zorsa, Linux’u bırakmak da bir o kadar zor. Çünkü sistemini anlayıp kullanmayı öğrenince, başka hiçbir işletim sistemi kullanıcıya rahat hissettirmez. Linux’un kendine has bir uygulama ekosistemi var. Bu ekosistem, bence başka hiçbir işletim sisteminde yok.

Aslında pek de kafa yorucu değil. Benim tavsiyem mağaza kullanmamanız yönünde. Mağazada o terminal kodlarını görmüyoruz, bu beni rahatsız ediyor. İkinci olarak, mağazalar yavaş çalışabiliyor; terminalde ise kafa rahat. Flathub diye bir site var, kodları veriyor, kopyala-yapıştır kur.

7 Likes

Ben anlamıyorum benmi değişiğim windowstan linux dağıtıma geçince hiçmi hiç zorlanmadım.Şuan neden zorlanmadığımı söyliyeyim başlarda ekran kartı olayı meselesine girmedim içinde uygulama yükleme alanı var tıkla kur exe bulup çalıştırma yerine içinde var.

exe gibi indir kur olayı debian,fedora ve bunların onları temel alan yan dağıtımları sitelerde indir kısmında linux alanında bunları veriyor.

Linux bence basit kullanıcılar için hiçde zor değil hangimiz internette sörf yapıp video izlerken windowsun komut satırlarında konsolda gezdikki.

Hangimiz windowsun panelini eğdik ,büktük düşünün bir sistem var o sistemi özelleştirme adı altında eğip,büküyoruz.
Eğer son çıkan bir ekran kartı değilse veyahut izmirin kurtuluşundan kalan bir ekran kartı değilse zaten ekran ilede sorun çıkmıyor tek tıkla seçebiliyorsun.

Mesela ben komşum bana bu işlerle hobi amaçlı inceleme kurcalama yaptığımdan ya benim bilgisayara virüs girdi bir bakıver diyor.

Diyorum gel sanada kuralım linux yoğğğğğğ ben bilmem yahu sen başlat panele basıp google tarayıcı açmıyormusun ,youtube videosu izlemiyormusun akşama kadar ne yapıyorsun mesela web sitelerimi inşaa ediyorsun,katı modelleme ile solidworkste projelermi üretiyorsun yok eeeee daha ne.

Düne kadar oyunda oynanamıyordu şimdi baya oyunlarda oynanıyor .

Nedir sıkan windowsa lisans parası vermek iyi geliyor ne bileyim virüslü exe lere tıklayıp yavaş çalışması kullanamaz hale gelmesi ,boşta 4 gb ram kullanması daha ne sayayım.

Şimdi yeni trend YAMA ile windowsun veri çalmasını,ram kullanmasını azaltan 3 parti uygulamalar yüklüyorlar.

Bu şuna benziyor eskiden korsan antivirüs programıyla ,korsan işletim sisteminde virüs kovalama işine.

Nasa bile linux dağıtım kullanırken kullandığı 2 basit uygulama ile halen windowsta kalana şaşıyorum.

Millet linux deyince konsol zannediyor.

linux distro donanımımı tanımıyor sanki windowsta abuk subuk donanımları sisteme ekleyince tanıyor.
En basit kulaklık ile bilgisayarı birbirine bluetooth ile bağlayayım diye bir usb bağdaştırıcı aldım windowstada çalışmadı ,linuxtada niye abuk sabuk bir ürün onun için.

Kimin kullanıp kullanmaması tabiki önemsemiyorum lakin windowsta performans,güvenlik ve mahremiyetten yana mızmızlalanlarda mızmızlanmasınlar ellerindeki sistem bu yapacak bir şey yok.

3 Likes

Linux’un zor gelmesi aslında senelerdir tüm topluluğu domine eden Windows popüleritesinden kaynaklı diye düşünüyorum. Yoksa Windows sorunsuz bir işletim sistemi mi? Ne kadar süredir kullanıyorsunuz bilmiyorum ama ben son 3-5 sene öncesine kadar meşhur “Mavi Ekran” arkadaşımızla sıklıkla karşılaşırdım. Sonraları daha basit kullanıma geçtiğimden Windows ortamında karşılaşmadım.

Neyse ne diyorduk? Popüleriteden bahsediyorduk. Windows kullanımı bilgisayar kullanımıyla eş değer algılanır durumda ülkemizde. Programlar konusunda yukarda arkadaşlar da örnek vermişler. Basit bir komutla programı ve ihtiyaç duyduğu tüm paketleri kurmak çok daha pratik değil mi? Ancak gel gelelim kurulum sonrası karşılaşılan bir sorunu çözmek daha zor gelebiliyor. Neden? Çünkü yine popüler kullanımdan kaynak, hele ki Türkçe kaynak eksikliği var. Program destek durumlarında sıkıntılar var. Her programın birebir işlevini yerine getiren alternatifini bulamıyor veya düzgün bir şekilde çalıştıramıyorsunuz. Ancak bunda yine GNU/Linux’un suçu yok. Olay yine popülerliğe dayanıyor. Geliştirici tutup sadece Windows ortamı için uygulama geliştiriyor.

Her ne olursa olsun bilgisayar dünyasına baktığımızda GNU/Linux bir devrim niteliğindedir. İnsanlık için geliştirilmiş, geliştirilmeye de devam edilmektedir. Bununla ilgili yakın zamanda daha geniş yazılar, videolar hazırlamayı düşünüyorum zaten.

5 Likes

Bağımlılıklar otomatik kurulmasına karşın uygulama içerisinde spesifik unsurlar çalıştırmaya çalışınca hata verebiliyor ve neyin sebep olduğunu anlamak için terminalden çalıştırıp bakmam gerekiyordu (örneğin steam üzerinden Blasphemous oynarken -ki kendisi Linuxda desteklenen bir oyun- açılış ekranında takılı kalıyordu. Chatgpt’e adım adım sorarak başlatma kısmına ek komutlarlar girmekten ek birkaç paket kurmaya kadar bazı sonuçlar ortaya çıkabiliyor

Exe indirmeyi uğraştırıcı gören insanları da ben anlayamıyorum nedense, tarayıcıya download/install steam dediğimde direkt en başta çıkıyor ve sayfayı açınca da direkt üstte indir yazısı var. Tıklayıp kuruyorsun. Terminalden kurmak tabiiki de daha hızlı lakin exe kurmak bunaltıcı olmadığı gibi 20-30 saniye daha yavaş kurmanın da lafını yapmam ben, geçen süre aşırı fazla değil, her gün de 10 uygulama kurmuyorum.

Yıllardır Windows kullandım, Xp, 7, 10 ve 11. Linux’u ise kullandığım bir yılda yaşadığım zorluğu IMac’lerde yaşamıyorum. Bunun sebebi de Linux’da öğrenilmesi gereken unsurlar diğer sistemlere kıyasla çok daha fazla.

Dediğim gibi hem kendi başıma gelenler olmak üzere hem de kullandığım diğer sistemlere kıyasla kullanım rahatlığını katınca Linux bir tık daha geride kalıyor.

Benim gündelik kullanıcıdan kastım genel kitleydi, yani oyun oynayan, kendi hobisine göre popüler olan birkaç uygulamadan birisine sahip olan kimselerin yaşadığı durumlardan bahsediyordum. Misal ekran kaydı için OBS ile kayıt aldığımda bir takılma sorunu yaşıyordun Fedora’da, bu yüzden de Gnome’un kendi sistemsel ekran kaydını kullanmak zorunda kaldım. Adobe uygulamalarını zaten kendim de sevmiyorum ve özgür yazılımlara katkıda bulunmak için Gimp’dir Ink’dir veya DaVinci’dir bunları da kullandım lakin bazen bazı özelliklerde takılmalar veya algılamama oluyordu, bunları da terminal açmadan ayarları kurcalayarak düzeltemezdim. Ben Terminalden kasıt olarak bundan söz ettim.

Ayrıca genel olarak sanki kullanmadan laf etmişim, ön yargı ile bakıyormuşum gibi nahsetmişsiniz, ben de bunu anlayamadım. Bir sene boyunca arayüzleri de kullanarak, terminali de kullanarak bir çok işimi gerçekleştirdim lakin ben bu işlemlerle, çalışmayan spesifik özellikleri çözmek için paket ayıklayıp onları kurup config etmekle uğraşmak yerine daha düz bir sistemi tercih ettiğim için azarlar biçimde saldırmanız hoş olmamış. Yine de teşekkür ederim yorumunuz için

Bu duruma ben de katılıyorum, gerçekten de destek açısından bir çok program dağıtıcısı yüz çeviriyor lakin buna rağmen bence Linux zamanını ayırıp ilgilenen kimseler için çok iyi bir işletim sistemi. Terminali kullanmayı sisteme dahil ederek çok daha hızlı bir sistemi amaçladığını fark edebiliyorum lakin bu tür bir öğrenme düzeni ve oluşacak hatalarla uğraşma açısından ben kendim belli noktalarda bunalıyordum. Bu yüzden de zaten sonlara doğru eğer diğer işletim sistemleriyle beraber daha da stabil hale gelirse ilk işim Linux’a geri dönmek olacaktır lakin şimdilik Win/Mac gibi daha farklı sistemleri kullanmaktan yanayım kendimce. Diğer arkadaşlar sitemimin tamamen linuxa karşı olduğunu farz ederek daha sert bir tutuma girmişler, anlayışınız için minnettarım

1 Like

Chatgpt kısmına kesinlikle katılıyorum. Çok fazla sistemi kurcalayan birisiydim ve hep değişik hatalar alırdım. Kurcalamasam bile değişik hatalar alırdım. Hata denemez ama bir örnek vereyim. Arch linux kullanırken bir python kütüphanesi yüklemem gerekti ama bildiğiniz gibi saf arch buna izin vermiyor. İnternette aradığımda çok fazla site çıktı ancak bana karmaşık geldi(O zamanlar a1 ingilizcem vardı). Sağolsun chatgpt sayesinde 1 dakikada hallettim. (Buna benzer problemlerde windowsta vardır ancak benim burda dikkat çekmek istediğim nokta chatgpt’nin işimizi çok fazla kolaylaştırması.)

1 Like

Kesinlikle yazımda sizi kastetmedim hatta biliyordum böyle bir yazı ile geri dönüş yapacağınızı komşumdan örnek verdimki gerçekte aynen öyle o kişi ile ilgili yazımda geçiyor .

Ben kimseye saldırmadım değil bir insan hiçbir canlıya saldırmam insan olarak bu etik değil.Yazımda genel windows fanlarının abuk subuk yazılar yazmasını baz alarak yazmıştım yani şahsınıza değil.

Sizin linux dağıtım veya macos veya windows kullanmanızla alakalıda değildi Ki

Bunuda eklemiştim anlayasınız diye yani bu yazdığım yazının sizle alakalı olmadığını bilesiniz diye ama neyse başaramadım.

Yukarda yazdıklarıma ek olarak @Sade SİZİ KASTETMİYORUM.

Genel olarak bakıldığı zaman büyük ihtimalle hep internet üzerindeki korsan oyunları wine ile yükleme sonucunda tutarsızlıklar çıkıyor ,eksik kütüphaneler veya istenmeyen exelerin veya lib dosyaların oyunun çalışmasını veya kırılmasını yapamadıklarından genelde bu sorunlar çıkıyor,
Diğer anlamda zaten linux sisteme uyuşmayan oyunları ,programları yüklemek veya çalıştırmak zaten başından itibaren hata düşünün windowsta bile uyan problem çıkarıyorken linux platformuna göre kodlanıp yazılmayan ne yapar.

Neyse şöyle yazarak yazıma son vereyim.

Sevgili @Sade yazımda seni kastetmedim ama kastedilmiş gibi bir algı oluşmuş olan yazımdan ötürü özür dilerim,dediğim gibi siz değildiniz yazdığım unsurlar.
Kolay gelsin mutlu forumlar…

2 Likes

Muhtemelen sırf bir bağımlılığı daha önceden silmiş olabilirsiniz. Ya da uygulama “bağımlılık” olarak belirtmemiş olabilir.

Bunu kastetmemiştim. Terminalden kurmak zor değil demek istedim.

Demek ki hiç terminal kullanmadınız. Linux ne kadar gelişirse gelişsin asla tamamen GUI olmayacak çünkü felsefesi bu (Keep It Simple, Stupid) Ayrıca ben Windows 10’dan Linux Mint’e (çok az terminal kullanılan bir dağıtıım) ve Linux Mint’ten hemen Arch’a geçtim. Neredeyse %1’lik terminal kullanımım şuan %100 ve hiçbir zorluk yaşamadım. (Arada tabi ki Fedora var fakat Fedora’da çok uzun durmadım)

error: externally-managed-environment

× This environment is externally managed
╰─> To install Python packages system-wide, try 'pacman -S
    python-xyz', where xyz is the package you are trying to
    install.

If you wish to install a non-Arch-packaged Python package,
    create a virtual environment using 'python -m venv path/to/venv'.
    Then use path/to/venv/bin/python and path/to/venv/bin/pip.

If you wish to install a non-Arch packaged Python application,
    it may be easiest to use 'pipx install xyz', which will manage a
    virtual environment for you. Make sure you have python-pipx
    installed via pacman.

note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages.
hint: See PEP 668 for the detailed specification.

note: If you believe this is a mistake, please contact your Python installation or OS distribution provider. You can override this, at the risk of breaking your Python installation or OS, by passing --break-system-packages

izin veriyor hocam. Sadece sakıncalı olabilir diyor ve benim de A1’in çok üstü ingilizcem olduğunu sanmıyorum fakat ben anladım :smiley:

@linuxmint Hocam zaten oradan gördüğüm şey sistemin bozulma ihtimali olduğu. Defalarca arch bozmuş biri olarak chatgpt ye başvurmuştum oda sağolsun pipx kullanabileceğimi söylemişti

pipx sistemi daha da bozuyor. Onun yerine

yay -S python-libraryName

Hmm tamamdır hocam artık bunu kullanacağım

1 Like

Aslında bu hatanın Arch ile gram alakası yok, @linuxmint hocamın dediği çıktı. Sistem önlemesi.
Onun için GPT’de pipx ile kur der ama onu da çok önermem.

Mynev sanallaştırması var, deneyebilirsiniz.

Bunda da kalide aldım hata  pip install googlesearch-python

error: externally-managed-environment

× Bu ortam harici olarak yönetiliyor
╰─> Sistem genelinde Python paketleri yüklemek için, apt install python3-xyz deneyin, burada xyz yüklemeye çalıştığınız pakettir.

Debian paketlenmemiş bir Python paketi yüklemek istiyorsanız, `python3 -m venv path/to/venv` kullanarak sanal bir ortam oluşturun.
Ardından `path/to/venv/bin/python` ve `path/to/venv/bin/pip` kullanın. `python3-full`'un yüklü olduğundan emin olun.

Debian paketlenmemiş bir Python uygulaması yüklemek istiyorsanız, `pipx install xyz` kullanmak en kolayı olabilir; bu sizin için sanal bir ortam yönetecektir. `pipx`'in yüklü olduğundan emin olun.

Daha fazla bilgi için `/usr/share/doc/python3.12/README.venv` dosyasına bakın.

note: Eğer bunun bir hata olduğuna inanıyorsanız, lütfen Python kurulumunuzun veya işletim sistemi dağıtımınızın sağlayıcısıyla iletişime geçin. Python kurulumunuzu veya işletim sisteminizi bozma riskiyle, --break-system-packages ekleyerek bunu geçersiz kılabilirsiniz.
hint: Ayrıntılı özellik için PEP 668’e bakın.
Bu hata belirttiğim gibi Arch ile alakası yok

2 Likes

Bilmeyen varsa diye

python -m venv venv
source venv/bin/activate

Ardından pip komutu çalışacaktır. En sağlıklı yol budur bence de

Terminali sadece uygulama yüklemek, internete bağlanmak, nano ile config dosyalarından kişiselleştirme yapmak (i3wm’de) ve bazen sorun çıkarsa ChatGpt’nin talimatlarına göre ek paketler indirmişliğim bulunuyor. Minimal düzeyde kullanarak geçirdim 1 senemi.

Arch gibi dağıtımları ben de kullandım lakin terminale her seferinde minimal bir biçimde yaklaştım, bu yüzden de Linux’un esas olayını tamamen deneyim etmeden bıraktım şimdilik. Benim zaten mızmızlandığım olay da bu biraz, Linux’u tam anlamıyla kullanmak için terminale de hakim olmak gerekiyor lakin ben normal bir kullanıcı olarak böyle bir aşamaya eğer ki merağım yoksa neden gireyim diye düşünmeden edemiyorum. Tabiiki de hız açısından vs Linux çok daha üst düzeylerde lakin kullanılabilirlik olarak bence daha tam kıvamında değil gibi, Linuxda yaptığım her şeyi diğer işletim sistemlerinde de yapabiliyorum lakin diğerlerinde yaptığımı Linuxda yapamıyorum, tüm olay da bu aslında biraz.

Yapamıyorsunuz. Linux’un sağladığı özelleştirmeyi, paketlerin güvenilirliğini, beraberinde getirdiği gizlilik ve mahremiyeti, sunucu tarafında getirdiği kolaylığı (aşağıyı okuyun) vs. diğer hiçbir sistemde yapamazsınız.

Örneğin, Windows Server 2016 ile karşılaştırmalı olarak bir Linux sunucusunun maliyetine bakalım:

• Windows Server 2016 Standart sürümü: 882 USD
  • Tek bir kullanıcı için İstemci Erişim Lisansı (CAL): 38 USD
  • 10 kullanıcı eklemek isterseniz, toplamda: 388 USD

Bu sadece temel maliyetlerdir; bir de ek yazılımlar (veritabanı, web sunucusu, posta sunucusu vb.) için lisans ücretleri bulunmaktadır. Buna karşılık, Linux sunucularında bu hizmetlerin tümü ücretsizdir ve kurulumu son derece kolaydır.

Tam gelişmiş bir web sunucusu kurmak, yalnızca birkaç komut veya tıklamayla mümkün.

Sunucu tarafında karşılaştırma yapmak saçma, Microsoft bile sunucu işlerinde Linux kullanıyor genel olarak. Zaten rekabet edebilmesi için, Linux kullanması gerekiyor.

Öte yandan kullanıcı bazında konunun başlangıcında denilen çoğu şeye bende katılıyorum.

Çoğu Linux kullanıcısı terminal yada paket yöneticisinden bahseder. Ancak ilk bilgisayar kullanmaya başladığından beri Windows kullanan birisi için bunlar anlamsızdır :slight_smile: Bir uygulamayı 5-10 dakika yerine 1-5 dakika indirmek çoğu insan için işletim sistemi seçimi konusunda kriter olmaz.

Bir sürü insan tanıdım ve kişisel düşüncelerini öğrendim. Linux terminali ve paket yöneticileri (Linux kullanıcıları için ne kadar iyi olsa da) bu insanlar için kesinlikle Linux’a geçmek için kriter değil. %60-%80 oranında durum böyle.

Kız arkadaşımdan örnek vereyim. Laptobuna onun isteği dahilinde Linux Mint kurdum. İlk günden beridir 1 kere bile terminal açmadı, terminal üzerinden işlem yapmadı. Genel olarak uygulama mağazasından uygulama indirdi, burada paketler devreye giriyor evet ancak Microsoft ve Apple’ın da kendi mağazaları var.

4 Likes