Bir süredir GNU/Linux sistemlerini araştırdım. Yıllar önce pardus çıktığında bir denemiştim. Şimdi popüler çoğu dağıtımı sanal makinede deneyip, Mint’te karar verip, sistemi yükledim. Fakat bir hafta bile sürmedi tekrar windowsa geçmek durumunda kaldım. Tek sorunum yazı tipi/font rendering araştırmalarıma göre Linux FreeType font render moturunu kullanıyor. Windows tarafındaysa ClearType var. Buna o kadar alışmışım ki inanılmaz rahatsız etti beni web sitelerinde dolaşırken yazıların cılızlığı. Bulabildiğim her yöntemi denedim font config dosyasında yapılan ayarlarla bir tık belki toparlayabildim fakat yok istediğim sonucu alamıyorum linux tarafında. Bu konuda ne yapabilirim ? Örnek resim ekliyorum.
Windows
Linux
Görüldüğü gibi çok bariz bir şekilde “ğ” harfinde çok daha fazla belli oluyor ki bu font config dosyalarında bir ton ayar yapılmış halidir. Özellikle youtube da “ş” harfleri kanal isimlerinde çok kötü görünüyor. Yorumlarda da aynı şekilde çok kötü görünüyor ve internet deneyimimi kötü etkiliyor.
Bir diğer sorum da şu olacak. Bazen kafa dağıtmak için haxball oynarım. Basit bir tarayıcı oyunudur. Fakat linux mint cinnamon sisteminde bu oyun acayip şekilde kasıyor. Ben bu sistemle yağ gibi Apex Legends oynuyorum.(100+FPS) Basit bir browser oyununda kasmasını anlayamadım. Bu sorunun cinnamon masaüstü ortamından olduğunu düşünüyorum. Çünkü KDE - GNOME gibi masaüstü ortamlarında en azından sanal makinede denedim. Sorun yok gibi görünüyordu.
Severek kullanmak istediğim linux tecrübem 3-4 gün sürdü çünkü internet sitelerinde (hepsinde değil ama) gezinmek gözlerimi inanılmaz yordu. Bu sorunu windows tarafında yaşamıyorum.
Zaman ayırıp cevap veren herkese şimdiden teşekkür ediyorum.
kend fontunu her sistemde/browserda vs aynı yapmak istiyor sanırım - sonradan değiştirilebilir olmasından yana bir sorunu olduğunu düşünmüyorum.
anladığım kadarıyla yazdığı kodlardaki fontun heryerde aynı gözükmesini istiyor
Kesinlikle hayır. Konudan web sitesi geliştirdiğim kısmı siliyorum kafa karıştırdı sanırım.
Verdiğim örnek resimde görüldüğü gibi sorunum şu;
Linux > Firefox ile girdiğimde youtube’da kanal isimlerinin ve yorumların kötü, cılız görünmesi özellikle “ğ” - “ş” gibi harflerin berbat görünmesidir.
Windows > Firefox ile girdiğimde yazılar okunaklı ve daha dolgun görünüyor.
Hoş buldum
İlk baktığım yer sistem yazı tipi ayarlarıydı fakat burada yapılan ayarlar sadece sistem içerisini pencereleri vs. etkiliyor. Yani Firefox ile girdiğim sitenin yazı tiplerini etkilemiyor.
/fontconfig/fonts.conf
Dosyasında yapılan düzenlemeler googleda yapılan aramalarda bile fontu etkiliyor.
Chromium tabanlı tarayıcılarda kolaylıkla qt veya gtk renderer seçilebiliyor. Firefoxta sadece gtk varmış. Gtk fontunu değiştirirseniz büyük ihtimalle Firefoxta değişir.
Ama ne yazık ki cinnamon için elle tutulur gtk font değiştirme bulamadım. Diğer masaüstü ortamlarında sistem ayarları değiştirildiğinde gtk de değişiyormuş.
Diğer arkadaşlar nasıl yapılacağını biliyorlar ise daha iyi yardımcı olabilirler.
Peki Firefox ayarlarından font değiştirmeyi denemiş miydiniz?
Evet firefox ayarlarından font değiştirmeyi ve ayrıca about:config ayarlarından bir çok font ayarı değiştirmeyi denedim ama sayfa içeriğine etki etmedi.
ZorinOS Chrome QT kullanarak
Windows 11 Chrome
İşe yaramıyor maalesef simetromani var ve o “ş” harfi benim canımı yakıyor. Sanırım istediğim imkansız olabilir mi? Şu yazı dikkatimi çekti ve linux tarafında yıllardır bilinen bir sorun olarak geçiyor.