Laptop bilgisayarımın içini açıp temizlemeye korkuyorum

Bilgisayarım resmen bana yalvarıyor ama kurcalama bozarsın mantığı, deneyimsiz oluşum, parçalardan pek anlamıyor oluşum ile bunu denemeye korkuyorum. Ekipman olarak ve bilgi olarak neye ihtiyacım var?

Bilgisayarin marka modeliyle birlikte youtubeda disassembly videolarina bakin. Yildiz tornavida ve pena gibi bir sey gerekebilir.

1 Like

@nxjoseph bahsettiği gibi youtube hemen hemen bütün cihazların nasıl açıldığı ile ilgil videolar vardır, ek olarak bazı servislerde kullanılan bir yöntem olarak cihazı açarken videoya alabilirsin. neyi nerden nasıl söktüğünü görürsün, takıldığın yerde başa sar izle mantığını faydalı olacatır. 5 yıl teknik servis deneyime dayanarak çok fazla parça yok sadece flat kabloların nasıl çıkarıldığına ve takıldığına özellikle youtube videosunda dikkat etmeni önerebilrim.

2 Likes

Cesaretini kırmak gibi olmasın ama gerçekten hiç deneyimin yoksa aksilikler olabileceğini göz önünde bulundur. Çalıştığım yerlerde onlarca bilgisayarı açıp kapatırken kendi bilgisayarımın kasasındaki tırnakları kırmışlığım var :smiley: Acele etmemek ve bir şeyleri zorlamamak en önemlisi.

2 Likes

Kapağı çıkardıktan sonra pili çıkar ,anakarta sıcak hava tutma ,fırça ile anakartı temizleme sadece fazla güçlü olmayan hava ile temizle , fanı sabitle ve anakarta dokunmamaya çalış . Bende deneğimsizim ama 6 ayda bir laptopu açar fanı temizler ve geri toplarım. Termal macun değiştirmeye bende korkuyom.(düzeltme: Fanı yerinden çıkar ve iyice temizle fanın baktığı ızgaraya hafifçe vur içindeki tozlar dökülsün sonra hava tut ve fanı geri tak.Bide laptop eski laptoplardansa hiç bulaşma tamirciye ver onların yeni laptoplara gör açılması daha zor)

1 Like

Selamlar,

öncelikle ekipmanlarının tam olduğundan emin ol. Eger batarya dışarıda değilse ilk isin bataryanın pinini mainboard dan sökmek olsun. Bu her laptop markasına göre degişebiliyor. bazı markalarda batarya enejisi biostan kesilebiliyor. (örn lenovo) Buradan da söyle bir sonuç çıkarabiliriz sahip olduğun laptopun kitapcığına veya internette söküm videolarına bakabilirsin.

Termal macun değistireceksen laptoplar da mainboard yerlesimini iyi anlaman gerekiyor. Her marka mainboardu farklı yerleştiriyor. Ve en önemlisi normal bir termal macun mu yoksa sıvı metal macun mu? Sıvı metalse çok çok dikkatli olmalısın. Eğer doğru yalıtım bantları kullanmazsan dönülmeyecek sonuçlara sebep olabilirsin. (Mainboard yanmaları)

Kolaylıklar dilerim. =)

Bilgisayar temizliğini yapmak zorundasın yoksa daha kötü olur.

Hiçbir şey bilmiyorsan internetten videolar ile birlikte yapmanı tavsiye ederim. İhtiyacın olan belki bez ve termal macun olabilir, eğer detaylı temizleyeceksen fırça da almanı öneririm fanlar için. Yoksa sadece hava tutup kaba tozunu almak da iyi olacaktır.

Herkese teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız :saluting_face: :smiling_face_with_tear:

1 Like

Ben de başıma gelen bir şeyden örnek vererek tavsiyede bulunayım. Uygun tornavida kullanmaya ve vidaları yalama yapmamaya dikkat et. Bazı modellerde işlemci-ekran kartı soğutma bloğu sıralı vidalarla bağlanmış oluyor mesela 1-10 diye numaralandırılmış. Kafana göre sırayla gidersen açması zorlaşıyor.

Başıma gelen şuydu: macun yenilemek için msi laptopu açtım rasgele ve uyumsuz bir tornavidayla söküyorum son iki vida kaldı gpu üzerinde. Vidalar dönmüyor başları da yalama oldu. Elimde öylece kaldı. Çözümleri varmış vidanın tepesine kaynak yapıp pense ile çevirerek açma gibi ancak ufak bir işlem daha büyük zarara mal oldu.