Klavye, dağıtım farkı olmaksızın çalışmıyor

Merhaba. Herkese iyi günler ve iyi çalışmalar dilerim.

Ben Linux konusunda acemiyim. Yeni başlıyorum (eski laptopda sanal makine ile alıştırmalar yapmışlığım var).

Cihazım çok eskidiği için, yeni bir laptop aldım ve onunla başlamaya karar verdim. Asus Vivobook Pro 15 (N6506MV) aldım ve Linux’a geçmek için kolları sıvadım.

Ancak çok büyük bir sorunum var. Hangi dağıtımı denersem deneyeyim, klavye bir türlü çalışmıyor, tepki vermiyor. Çözemiyorum. Satın almadan önce Linux Hardware üzerinden baktığımda, klavye ile ilgili bir sorun göremedim. Böyle bir şey olacağı da aklımın ucundan bile geçmedi. Ne yapsam, olmuyor. Klavyeyi bir türlü çalıştıramıyorum. Bunun için önerisi olan var mı? Beklemem mi gerekecek, yoksa çözülür mü?

Arch Linux dahil, popüler dağıtımların hepsini denedim. Arch “INIT FAILED” hatası verse de, Grub 2’de açılıyor. Yine de klavye çalışmıyor.

Model çok yeni - Mart ayında çıkış yaptı. Önümüzdeki kernel sürümü (6.9) sorunun çözülmesi için yararlı olur mu dersiniz?

1 Like

Touchpad çalışmama gibi durumlara çok denk geldim ama klavyenin çalışmadığını duyunca garipsedim. Elinizde klavye var mı başka

1 Like

Maleesef. Temin etmeye çalışırım. Bana da garip geldi. Hiç beklemiyordum.

Haliyle ne dersem diyeyim yazamayacağınız için zor olacak belki ssh ile falan anca yardımcı olabilirim fakat klayve almanız daha iyi olur.

1 Like

Problem dağıtımla alakalı değil donanımsal gözüküyor.

Yeni bilgisayarınızı kullandığınızdan beri klavyeyi kullanamıyor musunuz?
Windows kurduğunuzda problem olmaksızın çalışıyor mu?

2 Likes

Windows ile ilgili sorun yok. Tüm sürücüler yüklü. Atlas OS’i denedim ve bir tık özelleştirme yaptım bile.

Anladım. BIOS ayarlarıyla alakalı olabileceğini düşünüyorum o zaman.

Secure Boot’u kapatmayı deneyebilirsiniz.
UEFI kurulum vardır ama belki Legacy’e alıp deneyebilirsiniz. (Bundan emin değilim sadece ihtimalleri değerlendiriyorum.)

2 Likes

Secure Boot kapalı. Ha bi’ de, Caps Lock ışığı açık kalıyor (tepki yok). Tüm dağıtımlar böyle. Tüm dediğim: Ubuntu, Pop OS!, Mint, Zorin, Manjaro, Garuda, Fedora.

Kernel 6.1’den sonra bu soruna yönelik fix gelmiş diye yazmışlar. Acaba güncel kernel kullanan bir dağıtım denediniz mi? Mesela Arch

2 Likes

Arch tabanlı Manjaro, Garuda, Endevaouros denedim. Sonuç aynı oldu.

Klavye’nin marka ve modelini atabilirmisin?

1 Like

Saf Arch deneyebilir misiniz? Direkt GUI ile gelmediği için terminale yazmakta sorun var mı diye bakalım

1 Like

Bir acemi olarak gözümü korkutuyor, ama denerim😅 Teşekkür ederim.

Şöyle bir şey buldum Linux Hardware üzerinde:
http://linux-hardware.org/?probe=28f64d1136&log=input_devices

Saf Arch denendi (Ventoy). Ama “INIT NOT FOUND” hatası var. GRUB 2’de normal açıldı, konsol geldi. Klavye yine aynı, çalışmadı.

Denendi. GRUB 2’de açıldı, ama durum aynı.

Arkadaşlar, model çok yeni. Çıkışının üzerinden daha iki ay geçti.
Merak ediyorum, gelecek kernel sürümleri (6.9 bu ayın ortalarında çıkacak) ile destek eklenmesi ne kadar olası?:thinking: Windows 11 kurulu ve dayanamıyorum​:sob::joy:

1 Like

BİOS’ta fastboot ayarı varsa ne durumda?

Fastboot ayarı yok. Tüm ayarları gözden geçirdim.

1 Like

Bir dakika bir dakika eğer klavyen çalışmıyorsa saf arch’ı nasıl kurdun?

1 Like

Kuramadım ki. Klavyenin durumu yine aynı

Anladım eğer arch isosun’da gerekli sürücü varsa buluruz diyecektim. Şimdi bir şey denemeni istiyorum MX Linux sitesinden Mx Linux ahs sürümünü indir ve canlı ortamda başlat. Klavyen çalışıyormu bir bak eğer çalışıyorsa dmesg ile hangi sürücü yüklü öğrenir sonra archa kurarız :slight_smile:

2 Likes

Denedim. Sonuç yine aynı😐

İlginç, MX Linux ahs sürümün’de dağ kadar sürücü olur genelde, acaba bana klavyenin marka ve modelini atabilirmisin?

2 Likes