Benim için çok mühim olmayan ancak kafamı kurcalayan bir soru sormak isterim. Bir zamanlar, eski bir arkadaşım, tahminen beni korkutma amacı ile benim hakkımdaki verilerimi araştırıp -sanıyorum ki benim hakkımda olanları bulamamış- bir aile üyemizin yurtdışında bulunduğu ülkeyi bir şekilde bulduğunu söyledi ve doğru bildi. Bu konu hakkında herhangi bir paylaşım yapılmamıştı ya da herhangi bir şekilde sosyal medyaya vs. taşınılmamıştı. Bu konuya ilişkin ailemin cihaz güvenliğine göz gezdirdiğimde herhangi bir tehdit de bulamadım herhangi aracı bir insan da yoktu. Aklıma direkt elalemin elinde oyuncak ettiği panel araçları geldi. İnsanların panel diye diye baktığı MERNİS veritabanlarında bu tarz bilgiler barındılıyor mu? Bu konu hakkında sızdırılmış veriler ya da devlet konumunda herhangi bir açık var mıdır? Bu tür konularda kendi anonimitemi koruyabilmek için alabileceğim ve sizin için kritik olan alışkanlıklar ve önlemler neler? Biliyorum konu ve sorular açık çaplı ancak yine de bu konudaki fikirlerinizi duymak benim için değerli olur.
İnternette gerçek isim soyisminizi kullanmamak olabilir. Genellikle bu verilere isim soyisim üzerinden erişiliyor. Onun dışında aklıma gelen pek bir şey yok. Çünkü bu veriler çoktan sızdı bile, geri dönüşü yok. Milyonlarca kişinin bilgileri 14 yaşında çocukların elinde.
Öncelikle teşekkürler yanıtınız için. Eskiden küçükken açtığım facebook hesabımı varsaymazsak ismim hiç internette bulunmadı. Onun haricinde haberim bilgilerin çoktan sızıldığından. Ancak ileriye dönük olası veri sızıntılarında yapmam gereken bir şey var mı? Mesela e-devlet ayarlarım arasından olabilir ya da bu gibi devletin servislerinde anonimiteyi sağlamak gibi. Özünde olan oldu
Teşekkürler yanıtınız için. Özünde zaten olay burada bitiyor. Ancak bu olay ben lisenin başlarındayken yaşanmıştı. Şuan bu konuda almam gereken çevresel ve sosyal önlemleri aldığımı düşünüyorum. Bunun haricinde buradan alınabilinecek cevaplar belki bu tarz veri sızıntılarında nelere dikkat edilmesi gerektiğini gösterir diye de bu konu başlığını açmak istedim.
Tabii ki doğru olanı yaptınız. Daha önceden de denildiği gibi genellikle isim ve soyisimden erişiliyor isim ve soyisminizi gizli tutarsanız pek sorun olmaz gibi gözüküyor. Lise başlarında yaşadıysanız ve kişi sınıf arkadaşınızsa ona pek bir müdahale yapılamaz gibi.
Mernis’teki veriler yanlış hatırlamıyorsam 2015 seçimleri zamanı seçmen kayıtlarındandı o dönem reşit olmayan kimsenin verisi yok o veritabanında ve o dönemden sonra adres değişimi yaptıysanız da TC ve isim dışında bir veri yok ellerinde.
E-devlet ve E-nabız uygulamalarında onlarca kez açık oldu. O yüzden bu hesaplarınızın şifresini her sızıntıda değişmek ve düzenli kontrol yapmakta fayda var
Korunma için ise yapabileceğiniz şeyler basit aslında. Güvenilir olmayan sitelere ana mailinizi vermemek, sosyal medyada isim soyisim kullanmamak kullanıyorsanız da o profillerinizi gizli tutmak. Gizli hesaplarınızda ciddden güvenmediğiniz insanlar dışında kimseyi eklememeniz de önemli. Ve bu örnekteki gibi kişilerle arkadaşlığınızı kesmek veya yakınlığınızı tekrardan düzenlemek de önemli bir adım olur, güvenmediğiniz insanlara kendiniz hakkında ne kadar az bilgi verirseniz ileride o kadar az başınız ağrır.
Mail için Firefox Relay, Simplelogin vb mail maskeleme yazılımları kullanabilirsiniz. Tek seferlik mailler ile önemli olmayan sitelere kayıt olup hem güvenliğinizi sağlayıp hem de posta kutunuzu temiz tutabilirsiniz.
Detaylı yanıtınız için teşekkürler, geç yanıtlamam için de kusuruma bakmayın. Önerileriniz için teşekkür ederim ve aslında dediklerinizi de geçmişten beri yapıyorum. Mernis harici sanırsam başka veritabanlarından da sızıntı var çünki bazı panelciler güncel telefon numarası ve e-posta erişimleri olduğunu gösteriyorlar. Belli ki E-devlet ya da sağlıkla alakalı sızıntılardan.
o dönemde reşit olmayanların da bilgileri var, bizzat kendim veri sızıntısı var mı diye kendimi ve çevremi taradım. kendi datam yok ama başka kimi aradıysam var, küçük kardeşimin bile datası var.
bu konu beni hem üzüyor hem de çok sinirlendiriyor çünki elimizden hiçbir şey gelmiyor, ben şahsen libertaryen fikre yakın biri olarak devlet kavramına dahi sıcak bakmıyorum, bu durum da fikrimin üzerine tüğ dikiyor. verilerimizi zorunlu olarak barındıran ve sünger gibi bir mekanizma varken elimizden gelecek tek şey tekrarlanmaması için halkın bilinçlenmesini ve dolayısıyla devletin önlemleri artırmasını sağlamak olabilir, ama durumları biliyorsunuz işte :(.
ben şahsen devlet gibi mekanizmalara bağlı uygulamaları kullanmaktan çekiniyorum, mesela geçen dikkatimi çeken şeylerden biri istanbul kart uygulamasındaki gizlilik sözleşmesi güncellemesiydi, tahmin edeceğiniz üzere mahremiyetin m’si olmayan bir durum, ve el mahkum kullanıyoruz. mesela e-nabız, direkt bu programa sızıp başkasını hasta gösterenlerden tutun kendine reçete yazıp ilaç alanlar dahi vardı.
Ee ne yaparsın işte. Dünya’ya bizim vermediğimiz kararlarla geliriz. Bu da onlardan biri. Gerçekten işini çok iyi bilen ve sosyal mühendisliği çok iyi olan biri, sızıntılardaki verileri çok rahat kullanarak sıkıntı yaratabilir. Elden bir şey gelmemesi hakikaten sinir bozucu. Hayırlısı olsun bakalım.