Bilgisayarın modeli Lenovo ideapad 1 Ryzen 7 5700u 82R4006FTR. Dağıtım KDE Neon Stable. Her şey wine-staging yüklemeye çalışırken başladı.
root@safak13:/home/durgunb# pacman -S wine-staging
==> sudo apt-get install wine-staging
Paket listeleri okunuyor... Bitti
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor... Bitti
Durum bilgisi okunuyor... Bitti
Starting pkgProblemResolver with broken count: 1
Starting 2 pkgProblemResolver with broken count: 1
Investigating (0) wine-staging:amd64 < none -> 5.12~eoan @un puN Ib >
Broken wine-staging:amd64 Bağımlılıklar on wine-staging-i386:amd64 < none @un H > (= 5.12~eoan)
Broken wine-staging:amd64 Bağımlılıklar on wine-staging-amd64:amd64 < none | 5.12~eoan @un uH > (= 5.12~eoan)
Considering wine-staging-amd64:amd64 0 as a solution to wine-staging:amd64 9999
Re-Instated libstb0:amd64
Re-Instated libfaudio0:amd64
Reinst Failed early because of libldap-2.4-2:amd64
Done
Bazı paketler kurulamadı. Bu durum, olanaksız bir durum istemiş
olduğunuzu ya da kararsız (unstable) dağıtımı kullandığınızı ve
bazı paketlerin henüz oluşturulamamış ya da oluşturulmakta
olduğunu gösterir.
Aşağıdaki bilgiler durumu çözmenize yardımcı olabilir:
Aşağıdaki paketler karşılanmamış bağımlılıklara sahip:
wine-staging : Bağımlılıklar: wine-staging-i386 (= 5.12~eoan) ama kurulabilir değil
Bağımlılıklar: wine-staging-amd64 (= 5.12~eoan) ama kurulmayacak
E: Sorunlar giderilemedi, tutulan bozuk paketleriniz var.
Sonra internetten bir kaç komut kopyaladım ama yanlışlıkla anahtarları bozdum. Yazılım kurarken hata veriyor.
W: file:/var/lib/preinstalled-pool/dists/jammy/Release.gpg: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION Secu section in apt-key(8) for details. E: 'http://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine:/Debian/xUbuntu 16.04./ Release' deposunda Release dosyası yok. W: Böyle bir depodan güvenli bir şekilde güncelleme yapılamaz, bu nedenle depo devre dışı bırakılmıştır. W: Depo oluşturma ve kullanıcı yapılandırması hakkında ayrıntılı bilgi için apt-secure(8) rehber sayfasında bulunabilir. W: https://dl.winehq.org/wine-builds/ubuntu/dists/eoan/ InRelease: Key is stored in legacy trusted.gpg keyring (/etc/apt/trusted.gpg), see the DEPRECATION section in apt-key(8) for details.
Bundan sonra bir şekilde anydesk kurdum bir kaç komutla. Fakat hala anahtar sorunu devam ediyor. Benim linux bilgim sıfır olduğu için anahtar listemi buraya veriyorum:
Merhaba, wine indirmek için eklediğiniz kaynaklardan birisi devre dışı bırakılmış. Yanlışıkla oradan dosya indirmesinler diye de RELEASE dosyası silinmiş. Verilen uyarılardan birisi bu. Dolayısıyla o repoyu kullanmamanız gerekiyor.
Anahtar konusuna gelince de son kullanma tarihi geçmiş veya yenisi yayımlanmış anahtarlar mevcut olabilir. Nerden nasıl eklediniz bu anahtarları bilmediğim için ona bir şey diyemeyeceğim. Eğer son kullanma tarihleri gözüküyor ve geçmiş ise onları silip yenilerini bulmanız gerekecek.
Kurulum için sizin kullandığınız işletim sistemi için şöyle bir rehber önerebilirim. Ubuntu’nun hangi sürümüne yakın/denk olarak anılıyor bilmiyorum. O nedenle linkteki 22.04 olan kısmı uygun bir sürümle değiştirip (muhtemeldir ki) uygun olan sürüm rehberine ulaşabilirsiniz.
Açıkçası anahtarlarla ne yapacağımı bilmiyorum. Rehber kesinlikle oluyor gibi görünüyor. Dediği şeyler bire bir çıktı ama anahtar sorunu devam ediyor. Nasıl çözmem lazım? Silmeyi veya yenisini indirmeyi bilmiyorum tam olarak öğrenmem lazım.
Güncelleme: Arkadaşlar şu an sorun için ilerleme kaydettik gibi görünüyor. Bir kaç gereksiz anahtarı sildik ve Release.gpg dosyasını masaüstüne atıp ilişiğini kestik. Update attığımda tek bir uyarı veriyor. Fakat wine-staging yüklerken hala büyük sorun yaşıyorum. Bir ton yanlış mimari yüklemişim:
==> sudo apt-get install wine-staging
Starting pkgProblemResolver with broken count: 2
Starting 2 pkgProblemResolver with broken count: 2
Investigating (0) neon-adwaita:amd64 < 0.0+p22.04+trelease+git20220901.0903 @ii K Ib >
Broken neon-adwaita:amd64 Bozdukları on adwaita-icon-theme:amd64 < none -> 41.0-1ubuntu1 @un uN >
Considering adwaita-icon-theme:amd64 23 as a solution to neon-adwaita:amd64 127
Added adwaita-icon-theme:amd64 to the remove list
Broken neon-adwaita:amd64 Bozdukları on adwaita-icon-theme:i386 < none @un H >
Considering adwaita-icon-theme:amd64 23 as a solution to neon-adwaita:amd64 127
Added adwaita-icon-theme:amd64 to the remove list
Broken neon-adwaita:amd64 Bozdukları on humanity-icon-theme:amd64 < none -> 0.6.16 @un uN >
Considering humanity-icon-theme:amd64 -1 as a solution to neon-adwaita:amd64 127
Added humanity-icon-theme:amd64 to the remove list
Broken neon-adwaita:amd64 Bozdukları on ubuntu-mono:amd64 < none -> 20.10-0ubuntu2 @un uN >
Considering ubuntu-mono:amd64 1 as a solution to neon-adwaita:amd64 127
Added ubuntu-mono:amd64 to the remove list
Fixing neon-adwaita:amd64 via keep of adwaita-icon-theme:amd64
Fixing neon-adwaita:amd64 via keep of adwaita-icon-theme:amd64
Fixing neon-adwaita:amd64 via keep of humanity-icon-theme:amd64
Fixing neon-adwaita:amd64 via keep of ubuntu-mono:amd64
Investigating (0) libgtk-3-0:i386 < none -> 3.24.33-1ubuntu2 @un uN Ib >
Broken libgtk-3-0:i386 Bağımlılıklar on adwaita-icon-theme:i386 < none @un H >
Considering adwaita-icon-theme:amd64 23 as a solution to libgtk-3-0:i386 0
Holding Back libgtk-3-0:i386 rather than change adwaita-icon-theme:i386
Investigating (0) libsane1:i386 < none -> 1.1.1-5 @un puN Ib >
Broken libsane1:i386 Bağımlılıklar on libpoppler-glib8:i386 < none @un pH > (>= 0.18.0)
Considering libpoppler-glib8:i386 0 as a solution to libsane1:i386 0
Investigating (1) libsane1:i386 < none -> 1.1.1-5 @un puN Ib >
Broken libsane1:i386 Bağımlılıklar on libpoppler-glib8:i386 < none @un pH > (>= 0.18.0)
Done
olduğunu gösterir.
libsane1:i386 : Bağımlılıklar: libpoppler-glib8:i386 (>= 0.18.0) ama kurulabilir değil
Tavsiye ettikleri: sane-airscan:i386 ama kurulabilir değil
Şimdi bağımlılıklar karmakarışık oldu. Aklına bir çözüm gelen var mı? Bir çok şey denedik ama elle silmek mi gerekir bilmiyorum.
Hocam ben şu an reboot attım. Komple tekrar kurdum. Wine-staging kde neon rehberi ile kuracağım. Fazladan kurduğum mimarileri silemiyoruz aşırı fazla var. Şu an sorun yok ama format atmama rağmen hala apt update ederken legacy key uyarısı alıyorum:
komutunu kullandım. Hedef dizini için dosya yöneticisinden istediğiniz dosyayı açıp yukarıda yazan yoldan sağ tık ile kopyala diyebilirsiniz. Dosya konumu içinse dosyaya tıklayıp konumu kopyala deyin. Şimdi sırada wine-staging kurmak var
Güncelleme: Rehberde libpoppler-glib paketini elle kurmamızı söylüyor ama paketin ubuntu sürümü bulunamıyor:
root@safak13:/home/durgunb# sudo apt install libpoppler-glib8:{i386,amd64}=22.02.0-2ubuntu0.2
libpoppler-glib8 paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.
Yine de aşağıdaki paketler onun yerine geçecek:
libpoppler-glib8:i386
libpoppler-glib8:i386 paketi mevcut değil, ancak başka paket içerisinden işaret edilmiş.
Bu durum bu paketin kayıp, eskidiği için bırakılmış, ya da başka bir
yazılım kaynağında bulunduğu anlamına gelebilir.
Yine de aşağıdaki paketler onun yerine geçecek:
libpoppler-glib8
E: 'libpoppler-glib8:i386' paketinin '22.02.0-2ubuntu0.2' sürümü bulunamadı
E: 'libpoppler-glib8' paketinin '22.02.0-2ubuntu0.2' sürümü bulunamadı
root@safak13:/home/durgunb#
libpoppler-glib8 zaten en yeni sürümde (23.10.0-0xneon+22.04+jammy+release+build24).
libpoppler-glib8 elle kurulmuş olarak ayarlandı.
Starting pkgProblemResolver with broken count: 2
Starting 2 pkgProblemResolver with broken count: 2
Investigating (0) libpoppler-glib8:amd64 < 23.10.0-0xneon+22.04+jammy+release+build24 @ii pK Ib >
Broken libpoppler-glib8:amd64 Bozdukları on libpoppler-glib8:i386 < none -> 22.02.0-2ubuntu0.3 @un puN Ib > (!= 23.10.0-0xneon+22.04+jammy+release+build24)
Considering libpoppler-glib8:i386 9998 as a solution to libpoppler-glib8:amd64 10002
Conflicts//Breaks against version 22.02.0-2 for libpoppler-glib8 but that is not InstVer, ignoring
Investigating (0) libpoppler-glib8:i386 < none -> 22.02.0-2ubuntu0.3 @un puN Ib >
Broken libpoppler-glib8:i386 Bozdukları on libpoppler-glib8:amd64 < 23.10.0-0xneon+22.04+jammy+release+build24 @ii pK Ib > (!= 22.02.0-2ubuntu0.3)
Considering libpoppler-glib8:amd64 10002 as a solution to libpoppler-glib8:i386 9998
Conflicts//Breaks against version 23.09.0-0xneon+22.04+jammy+release+build22 for libpoppler-glib8 but that is not InstVer, ignoring
Conflicts//Breaks against version 23.09.0-0xneon+22.04+jammy+release+build19 for libpoppler-glib8 but that is not InstVer, ignoring
Conflicts//Breaks against version 23.09.0-0xneon+22.04+jammy+release+build18 for libpoppler-glib8 but that is not InstVer, ignoring
Conflicts//Breaks against version 22.02.0-2 for libpoppler-glib8 but that is not InstVer, ignoring
Done
olduğunu gösterir.
libpoppler-glib8 : Bozdukları: libpoppler-glib8:i386 (!= 23.10.0-0xneon+22.04+jammy+release+build24) ama 22.02.0-2ubuntu0.3 kurulacak
libpoppler-glib8:i386 : Bozdukları: libpoppler-glib8 (!= 22.02.0-2ubuntu0.3) ama 23.10.0-0xneon+22.04+jammy+release+build24 kurulacak
hocam 32 bit yükledim en baştan. Tam dedim olacak. Olmadı. Muradıma eremiyorum
Güncelleme: Arkadaşlar winehq-staging yükledim şu an. Çalıştıracağım ve deneyeceğim fakat şu ana gelmek için wise ile libpoppler glib paketinin ubuntu sürümlerini kontrol ettik. ubuntu0.2 ile biten yerine 0.3 ile biteni yükledim. Yani:
Komutunu kullandım.
Uyarı: bu komuttan sonra apt update ve upgrade etmeyin. Anında ubuntu versiyonu silip neon versiyonu yüklüyor. Bu işlem zaten ubuntu0.3 versiyonuna düşürme. Sebep ise mimarilerden birinin libpoppler paketinin neon versiyonunu hiç bir şekilde görmemesi ve ilişik kuramaması. Neon versiyonu direk yok sayıyor. Çıktılardan birinde var bakıp görebilirsiniz. Baya sıkıntılı bir problem imiş.
Ardından:
Merhaba, bir gelişme oldu mu en son Wine’ı çalıştırıp güncelleme yapacaktın ama gelmedi. Konu genel anlamıyla çözüldü aslında ama Wine’ı da çalıştırdığından emin olup öyle kapatırsak daha şahane olur diye düşünüyorum. Sence?
Arkadaşlar sorun çözüldü wine ve yabridge sorunsuz çalışıyor. Tek sorun tekrardan KDE Neon kurmak zorunda kaldım ama çok fazla dosyam yoktu ondan sorun olmadı. Bu zamana kadar bekledim şimdi eminim. Dediğim gibi mimariyi paketin görmemesiyle alakalıymış. Aynı paketin neon versiyonu yerine ubuntu versiyonunu kurdum sorunsuz çalışıyor herkese teşekkürler.
Arkadaşlar konunun üzerine tabii ki güncellemeler gelecekti. Geldi de. ubuntu0.5 libpoppler glib paketi gözükmüyor mesela. kendiniz deneyerek yapmanız gerekebilir gelecekte. Birebir aynı komutları uygularsanız sistem güncellemesi (apt update ve upgrade) çalıştırdığınızda muhtemelen paketlerin yeni sürümleri görünür. Ben öyle buldum. İlk libpoppler-glib paketinin ubuntu0.5 versiyonunu yükledim (Ubuntu’nun web sitesinde görünmüyor.), ardından tüm wine paketlerimi en yeni sürümüne güncelledim.