İnsanlar neden Chromium tabanlı tarayıcıları tercih ediyor?

Bunun sebebi Chromium’un daha iyi olması qweqwe. Şaka yaptım tabii. Bunun başlıca bir sebebi var.

Sebebi - Webin çoğunun Chromium tabanlı tarayıcılar için geliştirilmesi. Bir Web geliştirici olarak söylüyorum Firefox’ta yazdığım CSS’im bile çalışmıyor. Webkit’in eklediği bir sürü şey var bunları kullanırsanız aynı Web sitesini Firefox’ta çalıştırmak için kırk takla atarsınız.

Ben Neden Kullanıyorum Firefox? - Firefox Multi-Account Containers’e alıştım artık bırakımıyorum : ). Ama Web sitesi vs. tasarlamaya başladığımda Chromium’a geçiyorum çünkü Firefox bu konuda berbat ötesi.

693_2 Yazımı böyle bitireyim istedim. : D

1 Like

Hem telefonda hem bilgisayarda Chromium ve Firefox tabanlı bir tarayıcı bulunduruyorum. Firefox’ta açamadığım bir site olursa hemen diğerine geçiyorum. Kafa rahat :grin:

Kimse Chromium veya Firefox tabanlı diye düşünmüyor. Reklamı hangisi yapılıyorsa onu kullanıyor. Hala Opera GX vs. kullanılmasının sebebi bu.

Çoğunluk BTT değil :wink:

Hangi web framework’u kullanıyorsunuz acaba ?

Chrome ilk çıktığı zamanlarda kullanmaya başladım, zamanla Google kendi eko sistemini chrome üzerinden inşa ede ede beni ablukasına aldı. “Bir besmele çekip kurtulayım şundan” diyerek 3 yılı devirdim. Herkese bol şans…

Belki bu tag cheat sheet işine yarayabilir. XSS açığını tarayıcı bazlı da belirtmek için oluşturulmuş ama genel olarak da kullanılabilir. Hangi tarayıcıda hangi tag hangi listener çalışıyor gösteriyor.

1 Like

Opera kullandığını gördüğüm arkadaşa ya brave ya da firefox indirtiyorum.

Brave genelde arayüz açısından daha tanıdık geliyor.

Vivaldi’de aslında iyi yarı açık kaynak bir tarayıcı.

1 Like

ben sadece UI/UX iyi olduğu için kullanıyorum. Hemde 10 yıllık arşivim google üzerinde :smiley:

firefoxçu yapan eklenti: simple tab grups

chromium’un developer tools’u vs. çok iyi. ben de web sitesi geliştirirken chromium kullanıyorum

3 Likes

Birzamanlar bilgisayarcıya format atırıdım içerisinde ofis yazılımı pdf göruntüleyci oyun müzik google chrome flash player yüklü gelirdi bundan dolayı yagın oluyor bazı yazılımlar

vivaldi’de sık kullandığım özelliklerin bir çoğu diğer tarayıcılarda yok, sırf bu yüzden kendileri ile devam etmekteyim :slight_smile: vivaldi + firefox ile sorunsuz web deneyimi yaşıyorum kendi adıma.

Eskiden bende Chrome kullanırdım. Ama artık gerçekten aradaki farkı hissetmeye başladım. Ama telefonda Chrome kullanmaya devam ediyorum çünkü mobil Firefox un tasarımı hoşuma gitmiyor ve Firefox agent sebebiyle bazı siteler tasarımı değişiyor. Ek olarak mobil Chrome (realme grubu için konuşuyorum) renk senkronizasyonu yapıyor. Mesela arayüz rengi mavi iken Chrome de mavi oluyor. Bu yüzden göze çok hitab ediyor. Ama PC için Firefox çok iyi bir nimet kıymetinin bilinmesi lazım.

Ben şuan realme 10 kullanıyorum. Bu telefondan önce de realme 3 pro kullandım. Fakat dediğiniz şeyi yaşamadım. Veya dediğinizi yanlış anladım. Tam olarak nasıl oluyor. Acaba site header’ın rengini en üstteki bildirimi ve pil değerlerini gösteren bara da ekliyor. Ondan mı bahsediyorsunuz. Şuan karanlık mod kullanıyorum ve o özellik yok.

Bundan bahsediyorum.

Realme özelinde olduğunu sanmıyorum. Diğer cihazlarda da olan bir durum galiba. Yada chrome beta gibi bir versiyon da kullanabilirsiniz. Bende mavi var.

Bir de hangi realme cihazı kullanıyorsunuz.

Realme gt2 kullanıyorum hocam. Dediğiniz gibi başka cihazlarda da vardır ama bilmediğim için yorum yapmak istemedim. Rengi değiştirmek isterseniz ekteki kısımdan değişebilirsiniz.

1 Like

Anladım. Ben cihazda mavi kullanıyorum o yüzden benimki mavi. Bu özellik yanılmıyorsam android 8 den sonra geldi. Diğer cihazlarda da var

1 Like

Kendimce cevap vereyim. Yaşım 28(haftaya 29 olacağım) bilgisayarlarla haşir neşir olduğum zamanlarda, 2000’li yıllarda beyaz kasa kullanıyordum asıl ilgilenmemse 2006’da başladı diyelim, Chrome çok popülerdi. Dolayısıyla o zamanda güvenlik, gizlilik konularıyla uzaktan yakından alakası olmayan bizler için alternatiflerine oranla daha hızlı deneyim sunduğu için haliyle Chrome kullandık uzun yıllar boyunca. Firefox deneyimlerim ne yazık ki pek iç açıcı değildi. Chrome’a oranla sayfaları yavaş açmalar, hantallık, genel bir yavaşlık vardı. Ancak zaman ilerledikçe ben de bilgilerimi geliştirdim ve gizlilik ve güvenlik konularında gelişmeye başladım. Geliştikçe anladım ki Chrome kullanmak pek de akıllı bir karar değilmiş. Ancak şu bahsettiğim hantallık konusu halen devam ediyordu özellikle de mobil tarafında… Günümüzde de devam ediyor bence. Çok gizlilik sevdalısı olmayan birinin Chromium tabanlı tarayıcı tercih etmedi hız konusudur.

Şuan telefonumda Mull, Cromite, Brave, Tor yüklü. Aynı sayfaları açmayı test ettiğimdr Mull’da ublock origin olmasına rağmen en yavaşı Mull. Tabletimde Via, Pure Browser, Tor ve Firefox Focus (tablet belki sizden büyüktür bilemiyorum) yine en yavaşı Firefox Focus’tu.

Özetle; belki saydığınız etkenlerden ötürü Firefox hantal kalıyor o kadar teknik bilgiye sahip değilim. Günümüzde zaman ve hız çok önemli noktalara geldi.