Linux’u denemek ve kişisel gelişimim için ikinci el bir laptop satın almayı düşünüyorum. Daha önce genellikle Intel kullandım, AMD kullanmak Linux’ta sorun yaratır mı merak ediyorum. Ayrıca, ilerleyen zamanlarda bu bilgisayarın işlemcisini, ana kartını, ekran kartını, RAM’i gibi bileşenlerini değiştirebilir miyim? Teşekkürler
Öncelikle foruma hoş geldin
Amd hem ekran kartları olsun hem işlemcileri olsun en iyi linüxte çalışıyor diyebiliriz.
Normal bir laptopta komponent değişikliği nasıl oluyorsa o şekilde yapabilirsiniz ama eğer parça değiştirmeyi düşünüyorsanız kasa kullanmanızı öneriri. Çünkü laptoplarda parça değişimi biraz fazla meşakatli.
Eğer aklınızda başka sorular varsa sormaktan çekinmeyin
Şöyle ki ben mesela linux düşük sistemlerde de çalıştığı için ucuz bir laptop almak istiyorum ileride de kendimi geliştirmek için laptop parçalarını değiştirmek istiyorum bilgisayarın işlemcisini, ana kartını, ekran kartını, RAM’i gibi bileşenlerini değiştirebilir miyim?
Ne demek istediğini anladım. Bunu bilgisayarcı arkadaşlar veya bu konuda deneyimi olan arkadaşlar daha iyi yardım edebilir.
Normalde laptoplarda en kolay ram ve diskler değiştirilebiliyor.
Genelde işlemciler ve gpular laptoplara monte geliyor bazı laptoplarda bunlar daha kolay değiştirilebiliyor diye biliyorum. Alacağın laptopa göre durumlar değişebiliyor.
Şimdi sizi kısıtlayan iki adet unsur var. Birincisi elektrik tüketimi ve bununla bağlı olarak soğutma. İkincisi ise anakart temelli kısıtlamalar.
Şimdi genel bağlamda istinasnalar olmak üzere bu doğru bir tespit. Bazı laptoplarda hatta kasayı tamamen açmadan değiştirmek için operasyon delikleri oluyor. Böyle bir laptop olursa güzel olur.
Şimdi teknik zorluklara gelirsek. Thinkpad gibi laptoplarda CPU değiştirmek bazen mümkün olsa dahi X’den 3X’e çıkarmıyor sizi. Çünkü anakartın soket yapısı ve desteklediği işlemci nesli gibi durumlar elinizi kısıtlıyor. Ama örneğin i3-X model bir işlemci yerine aynı dönemin i5-X veya bazen i7-X işlemcisini kullanma şansınız olabiliyor. Çekirdek sayısını artırmış olursunuz muhtemelen en kötü.
Soğutma ve güç tüketimi ile ilgili ise gene thinkpad’in bulduğu çözüm çifte batarya kullanımı veya docking station gibi bir güç beslemeli sistem kullanımı. Bu güç kısmını halletmekte ama soğutma kısmı için macun, harici fan veya turbo-boost’u kapatma ihtimalleri düşünülebilir.
Sonuç olarak ama tüm bu işlemler bir başka laptop almaktan daha uğraştırıcı olacaktır. Fiyat olarak parça almak başka bir PC almaktan daha ucuz veya pahalı olabilir. Alacağınız siteye göre değişebilir. Çin sitelerinin bazen aşırı ucuz fiyatlarla ürün sattığını görüyoruz.
çok teşekkür ederim eğer işlemci de değişebiliyorsa çok iyi olur benim için.
Laptop türü cihazlarda %90 grafik işlemci ve CPU anakartın üzerine lehimli şekilde gelir ve daha yeni bilgisayar teknolojisinde uzmanlaşmaya çalışan biriyseniz laptop üzerinden başlamanız hata olur ilk önce Desktop yapısını öğrenmeniz lazım. Linux konusuna gelicek olursak alacağınız sistem düşük donanıma sahip olabilir bunun yanında Linuxa ilk saf Debian kullanarak başlamanız sizi sistem öğrenmesinde ileriye taşır fakat zorlanırsınız diğer kullanıcı dostu dağıtımlara göre zor.
Teşekkür ederim o zaman ben grafik işlemci ve cpu orta ve iyi bir laptop almalıyım. Çünkü yurtta kalıyorum ve sürekli yanımda olmalı. Diğer ram ve diskleri kendim geliştirebilirim.