İki ayrı diske iki farklı işletim sistemi kurarak dual-boot kullanılabilir mi?

Bir laptoba sahibim ve yeni bir tane ssd aldım kargoda bekliyorum gelince içerisine fedora kurmayı düşünüyorum.
Şimdi elimde iki tane 1 TB disk mevcut ve birini windows için kullanırken diğerini linux için kullanmak istiyorum.

Sorum şu :

Dualboot işlemi iki disk için geçerli olur mu ?
Windows tarafını oyun için kullanırken linux tarafını yazılım için kullanmak istiyorum ne kadar etkili olur ?
Belki bilen vardır daha önce fedora kullanıyordum ama bazı nedenlerden windows dönmek zorunda kaldım şimdi nobara girmek istiyorum mantıklı olur mu ?

1. Evet, geçerli olur.
  2. Etkili olmaktan kastınız nedir? 1TB disk zaten her iki işletim sistemi için de yeterli.
  3. Neden olmasın? Denemeye değer bir dağıtım.

Ben de böyle yapıyorum. Fedora da kullandım. Hiç bir sorun yaşamadım. Hatta bazı durumlarda daha kolay olabiliyor.

Aynı diskin farklk bölümünde sıkıntı olmuyor da ben geçen ssdye linux, hddye windows kurayım dedim birini diğerine bir türlü gösteremedim. Grub yükledim görmedi. Grub onarma falan denedim olmadı. Rescatux ile bir sürü onarım denedim nafile.

Yani iki ayrı diskte iki ayrı işletim sistemini gördürtememe durumu yaşayabilirsiniz.

Linux’tan windows’un klasörleri görebiliyordum iki ayrı diske kurulu olmalarına rağmen. Fastboot ayarını falan kapatmak gerekiyordu. Ekstra bir ayar olmalı mı bilmiyorum. Windows’tan linuxu hiç göremedim görmek için de fazla araştırmadım ama linux’tan hem windows’u hem de sistemsiz boştaki ntfs diski görebiliyorum

Kısaca, evet dual boot olarak kullanabilirsiniz.
EFI partitionları her diske ayrı ayrı OS kuracağınız için her diskin kendi içerisinde olacaktır normal şartlarda, BIOS üzerinden seçim yaparsınız.

Burada etkiden kastınızın ne olduğunu anlamak imkansız…
Genel olarak, her iki sisteminde yazılım geliştirme sürecinde avantajı ve dezavantajı olacaktır, geliştirme ortamı, kullanacağınız geliştirme araçları, platform gibi etmenler buna etki eder.
Oyun için yorum yapmak zor laptop kullandığınız için, masaüstü ortamımda (desktop) linux ile oyun oynayamıyorum gibi bir sorunla karşılaşmadım. Laptop’ınızda linux’te istediğiniz oyunu oyanayamıyorsanız Windows ile oynamak gayet basit bir çözüm olabilir.

Geri dönüş sebepleri arasında donanım uyum sorunu varsa, araştırıp deneyip daha sonra geçmek daha sağlıklı olacaktır uzun vadede. Sorun donanım kaynaklıysa tekrarlanabilir.

Anladım peki her seferinde bios üzerinden seçim mi yapmam gerek yoksa başka bir yolu var mı ?

BIOS ayarların içerisinden hangi diskten boot edeceğininin sıralamasını değiştirerek her açılışta hangi OS açılacağını değiştirebilirsiniz.

Örneğin;
Her açılışta Linux açılsın, istediğimde Windows’ı açayım dediğimiz senoryoda;
BIOS ayarlarından Linux yüklü olan diski ilk sıraya aldık kaydedip her yeniden başlattığımızda Linux yüklerken kullandığımız bootloader’ı açacak, kullanılan bootloader’a göre oradan diğer işletim sistemini de seçebiliriz.

Açılışta boot edecek diski seçmek için anakart üreticisine göre değişmekle birlikte; ESC, F2, F11, F12 tuşlarına basarak boot diskini seçebiliriz. Bu ilk sırada olmayan Windows’u açacağımız zaman kullanacağımız yöntem olur.

Peki bunu grub gibi her açılışta sorup boot etmesinin bir yolu yok mu ? Yani illa her iki OS aynı disktemi olması gerekiyor ?

Grub ile Linux kurulumu yaptığında zaten seçim ekranı sunuyor sana son güncel 3 kernel’in ile birlikte diğer yüklü işletim sistemlerini.

Öyle bir şeye gerek yok, ayrı ayrı disklere yüklediğinde normal şartlarda grub yüklü tüm EFI bölümlerini okuyup listeyecektir.

Aşağıdaki gibi;

Elinizde bir video veya anlatım yapan site var mı ? daha önce dual boot kullanmadım da nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum

Youtube’da how to dual boot olarak arattığınızda izleyerek bitiremeyeceğiniz kadar video var.

Dual boot’un genel mantığı iki farklı işletim sistemini aynı veya farklı diske/disklere yüklemek, boot ederken istenilen işletim sistemine giriş yapmak. Yapılacak şey verileri yedekledikten sonra sıfırdan disklere işletim sistemlerini kurmak sonra BIOS’tan sıralamasını ayarlamak.

İki ayrı diske kurulum yapacağınız için boot sırasında bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Secure boot’u kapatmanız gerekebilir kurulacak Linux dağıtımına göre, bunu da kurduğunuz süreçte deneyimlerek gerek olup olmadığını görürsünüz.