İçindeki parçaları özgürce değiştirebileceğim bir sunucu arıyorum

böyle bir sunucuyu hazır satın almak mı mantıklı olur (hazır alabilirsem içindekileri seçip başlayabileceğim bir yer var mı) yoksa 0 dan toplayıp birleştirmek mi?

Amacım, ihtiyacıma göre parçaları yavaş yavaş yükseltebilmek Toplu alım yaparsam maliyetin yüksek olacağı ve gereksiz yere fazla donanım almış olma ihtimalim var bu sebepten ötürü bana önerebileceğiniz sunucu yada sunucu satan bir yer var mıdır

Rack olmaması tercihim ancak rack olamayan bir sunucuda bu özgürlüğü elde edemiyceksem rack sıkıntı yaratmaz

1 Like

Öncelikle Merhabalar,

Şimdi başlamadan önce, “sunucu” olarak pazarlanan ürünlerin neredeyse hepsi rack mount olacak.
Zaten sunucu olarak üretilen cihazların fiyatlarına biraz bakınca daha iyi anlayacaksınız, bu tür sunucular yüksek sistem güvenilirliği gereken yerlerde kullanılıyor. Depolama aygıtları, fanlar, güç kaynağı ve ram gibi parçalar çok rahatlıkla değiştirilebiliyor ama, bunun ana amacı sunucuyu yükseltmek değil, herhangi bir parça bozulduğunda -her zaman olmasa da- sistemi kapamadan servis edebilmek.

Ben olsam deneyimim ve bütçem olmadan bunlara bakmam. Biraz baktıysanız fark etmişsinizdir 2.el piyasasında daha ucuz ürünler bulma şansınız olsa da, dediğim gibi deneyiminiz yoksa girişmem ben olsam.
Aynı zamanda “özgür” tanımına tam uymuyor çünkü, farklı şirketlerin sunuculara parça ürettiği bir pazar yok.

Bahsettiğim rack mount tarzı sunucular, çoğunlukla kurumsal müşterilere ve sıkça bir partner aracılığla satılıyor, eğer 2.el ürün bakmıyorsanız, hpe olsun birçok markadan sistem bulabilirsiniz ama

Mesela ortadaki sunucunun depolaması yok, siz alacaksınız 32gb ram de baya az yani yeni alacağınız “ucuz” sunucular bu, güzel de bir güç tüketimi de vardır bunların …

Sizin için daha uygun olabileceğini düşündüğüm çözümler.

Bundan önce biraz soru sormak istiyorum,

• Hangi parçaları değiştirmek, yükseltmek hedefiniz ?
    İşlemci gibi parçaları değiştirmek her zaman imkanlı veya mantıklı olmayabilir
    Sistemden sisteme değişse de RAM modüllerini değiştirmek daha imkanlı ve pratik olacaktır.
    Genellikle depolama için kullanacağınız diskler en yaygın ve rahatı olacaktır.

• Daha önce ne kadar bilgisayar deneyiminiz oldu, daha önce bir sistemin içini açıp parçalarını değiştirdiğiniz oldu mu ?

• Şu anki gereksinimleriniz hakkında bir fikriniz var mı ? Depolama alanı, güç tüketimi, beklenen kullanıcı sayısı vs.

• Biraz daha genel, ne yapacaksınız. Sunucudan beklentiniz ne, dosyalarımı depolasın, yedeklesin, medya içeriklerimi organize etsin ağdaki cihazlardan izleyim. DNS sunucusu çalıştırsın birkaç basit web sitesi belki çok depolama yapmayacaksınız, Belki farklı web uygulamaları için işlem gerektiren sunucu yazılımları kuracaksınız vs. Biliyorum zamanla, ihtiyaca göre yükseltmek istiyorsunuz, dinamik olsun istiyorsunuz, ama bir yolu seçip orada hızınızı değiştirmeniz lazım.

Bunları cevaplayabilirseniz sevinirim.

Mini PC

• Eğer biraz bilgisayar deneyiminiz varsa, ram ve depolamasını yükseltebileceğiniz bir çözüm olur.
  • İşlem gücü olarak NAS cihazından çok daha yüksek olacaktır, ama içinde sadece 1 adet M.2 ssd yuvası bulunduğundan, depolama ağırlıklı bir kullanım bekliyorsanız, harici disk bağlamanız gerekecek ve ideal olmayacaktır.
  • Farklı modellerinde daha fazla depolama yapabilseniz de, benim önerim birçok sanal makine çalıştırıp, işlem gücü ağırlıklı şeyler yapmayacak, ama bolca veri depolayacaksanız en iyi çözüm olmayabilir.
  • Yazılımı kendiniz seçersiniz, NAS kadar kolay olmaz biraz daha uğraş gerektirebilir.

HP, Dell, Lenevo bu 3 üreticiden ihtiyacınıza göre seçebilirsiniz.

NAS, Depolama Odaklı

• İşlem gücü olarak, birçok sanal makine çalıştırıp, oyun sunucusu gibi amaçlarda kullanamazsınız, ama medya içerikleri, bolca dosya depolama, birkaç basit sunucu yazılımı (Pi-Hole, Syncthing vs.) çalıştırabilirsiniz.

• Genellikle, Diskleri kolayca değiştirme ve 1 adet RAM modülü takma ihtimaliniz bulunuyor. Ürünün ana amacı veri depolamak olduğundan 5,10 tane diski kabul eden modelleri de bulabilirsiniz, aynı zamanda o modellerde daha fazla işlem gücünüz de olacaktır.

• Fiyat Performans açısından en iyi ürün olacağını sanmam, Synology ürünleri ile deneyimim olduğu için özellikle onların ürünleri hakkında; Fiyatları çok yüksek olmasa da, fiyatına göre düşük seviye bir işlemci alıp, yükseltemiyorsunuz, aynı fiyattaki herhangi bir bilgisayardan daha düşük özellikleri.

• Çok kullanıcı dostu, kullanması kolay, öğrenmesi kolay ve en az uğraşacağınız, direk çalışacak bir sistem, bu listedeki en kullanıcı dostu cihaz olmasına rağmen gerekli gelişmiş özellikleri de bulunuyor.

Ortalama bir Masaüstü Bilgisayar

Masaüstü bir sistem alıp, istediğiniz kasaya istediğiniz kadar disk takabilirsiniz, işlemci, RAM, ağ bağlantı seçenekleri vs.

• En “özgür” yükselteceğiniz, sistem olur
  • İşlem gücü olarak, direk aldığınız sisteme bağlıdır (mini pc lerde performans düşüyor soğutma her zaman kaldıramadığından). İstediğiniz gibi yapılandırılabilirsiniz.
  • En yüksek güç tüketimi burada olur.
  • Biraz, uğraşırsınız yani özellikle deneyiminiz yoksa diskleri monte derken vs.
  • Yazılımı kendiniz seçersiniz, NAS kadar kolay olmaz biraz daha uğraş gerektirebilir.

Birkaç Önemli Nokta

• Sizin gereksinimlerinize uyan seçeneği iletebilirseniz sevinirim arada kaldıysanız, çok daha fazla bilgi vermek isterim.
  • Bütün depolama çözümlerinde sonradan yükseltmek her zaman en kolayı olmayabilir, şu anki sisteme aktarmayı umduğunuz veriyi ve geleceği planlayarak bir çözüm önemlidir.
  • Verilerinizi 1 sunucuda yedeklemek, güvenilir değildir. Farklı konumlara yedekleme çözümleri kullanmanızı önerebilirim.
  • Bütün çözümler için bir UPS kullananız önemlidir.

Sonuncu seçenek hariç hepsi ile deneyimim oldu, yardımcı olmak kendi deneyimlerimi paylaşmak isterim.
Raspberry Pi ve diğer tek kart bilgisayarları bu listeye eklemedim, bunun nedeni sunucu ortamına hazır olmamaları değil, zaten sadece 1 ürün (NAS) sunucu olarak çalışmak için tasarlandı, asıl nedeni harici depolama cihazları harici herhangi bir yükseltme imkanı sağlamamalarından.

5 Likes

öncelikle çok güzel yazmışsınız ilginiz ve çabanız için teşekkürler,
öncelikle homelab olucağı için ticari olan racklere ihtiyacım yok içinde sadece proxmox bir cihaz olsun istiyorum NAS değil daha çok işlem gücünü önemsiyorum ancak mini pc kadarda az depolama kullanıcağımı düşünmüyorum

ITX bir sistem düşünür müydünüz? Meraktan soruyorum.

2 Likes

Anladıdım, şimdi ben karşımda kim var biliyorum o yüzden nas fln baya uzatmışım.

STH, adında sıkça takip ettiğim, sunucu donanımlarını da bu sunucu olabilen donanımları da inceliyorlar.
Bu baktığımız mini bilgisayalar için de “TinyMiniMicro” serileri var -ad 3 üreticinin 1L form faktöründeki bilgisayarlarından geliyor- sitelerinde çokça içerik var.
Oradan baktım acaba, depolama için hangi cihazlar olur diye, gayet başarılı çoğu.

HP Elite Mini 600 G9

STH, Mart 2023 yazdıkları incelemede beğenmiş, ileriki bir paylaşımda da, 96GB RAM, 4x2TB SSD, ve 2.5gbE ağ bağdaştırıcısı ile proxmox yüklemişler, gayet iyi yorumlar yapmışlar.

• 2 tane M.2 slotu

Bence bu sistem gayet başarılı, işlemci performansı, güç tüketimi ve yükseltme seçenekleri konusunda. Tabi SSD fiyatlarını da düşünmek gerekiyor.

Siyah, 600 G9’un işlemci performansı.

Dell OptiPlex 7000

Bu ürünün gene 2 adet M.2 disk ve 64GB’a kadar RAM destekliyor, işlemci performansı daha iyi, ama buna rağmen sth pahalı bulmuş.

Bir Özet

Bu adresten STH’in bu serideki ürün incelemelerine bakabilirsiniz, benzer sistemlerden bolca var işlemci performansı, Türkiye pazarındaki fiyatlara göre karşılaştırabilirsiniz. Şimdi birçok ürün var aralarında da dağlar gibi fark yok, bazılarının işlemcisi daha düşük performanslı işte bu sayede güç tüketimi düşük. Bazıları Intel V-Pro gibi sanallaştırma özellikleri, uzaktan yönetim gibi çok çeşitlilik olsa da ürünler de ana hatlarından benzer olduğundan, gereksinimlerinize de ileride işe yarabilecek özellikleri ekleyerek doğru ürünü seçebilirsiniz.

Hepsinin ortak noktası SSD depolama oluyor, düşük güç tüketimi ile yüksek performans verdiği için artık fiyatına katlanmak durumunda kalıyoruz.
Önerim; bu tür sistemlere, daha güvenilir uzun süreli çalışmak için tasarlanan depolama cihazları almanızdır. Nasıl hard disklerde WD RED gibi nas cihazlarında uzun süreli çalışma için tasarlanan ürünler varsa, veri güvenirliği için aynı gereksinimleri karşılayan bir SDD seçmenizi öneririm.

Normal Masaüstü Bilgisayarlar;
Eğer buradaki sistemler gereksinimlerinizi karşılamıyorsa, direk bir bilgisayar toplar gibi başlayabilirsiniz, benim bu seriyi önermemin nedeni güç tüketimi, kolaylık ve bazılarında olan geliştirilmiş sanallaştırma özellikleri. Bunları bir masaüstü bilgisayarda bulamayabilirsiniz, ama ihtiyaca göre o yolu da seçebilirsiniz tatbikîde.

3 Likes

ITX tercih edebilirim gerçektende güzel gözüken kasaları varmış hiç duymamıştım

1 Like

fikir için teşekkürler çok güzel önerilerde bulunmuşsunuz
bundan farklı bir sorum daha var
şuanda oturduğum binada jeneratör var ancak yine de elektrik gidince 10 saniye böyle bir durumda nasıl bir ups almalıyım

Gene 40dk vs gidecek bir UPS almalısınız, bunun birkaç nedeni var

1. Jenerator 10 saniyede, 10 dakikada veya hatta hiçbir zaman başlamayabilir.
    Böyle bir durumda olduğunuzda, 60 saniyeden fazla süre gereklidir ki sisteminiz kapansın

2. Zaten son tüketiciler için böyle kısa süreli ürünler üretmiyorlar, İnteraktif dediğimiz türler yeterli olmalıdır.

Veri merkezlerinde de jeneratörler 10 saniye içinde çalışıyor, ama çoğu 10-15dk için tasarlanıyor, bu sayede jeneratör izin verilen sürede çalışmaz ise birisinin gidip kontrol etmesine zaman tanımak, bundan sonra da gene sunuculara kapanacak süre vermek içindir.

UPS Alırken;

• Uyumlu bir sistem olduğuna emin olun.
    Sisteminizle USB üzerinden iletişime geçip, gücü tükendiğinde sunucunuza kapanması için uyarı bildirmesi önemlidir.

• Beklenen Maximum güç tüketiminizden %20 daha yüksek, bir sistemi destekleyecek modeli seçmeniz.

1 Like

Alacağınız sisteme göre değişir. Alacağınız sisteme kararınızı verin ona göre öneride bulunabilirim.

2 Likes

büyük ihtimal ekran kartsız bir oyuncu kasası tipi bir şey bakacağım şu anda sunucu olarak kullandığım cihaz var buna uygun olan ups önerirseniz sevinirim tam olarak güç kaynağının kaç aldığını bilmiyorum çünkü toplama bir cihaz ancak adaptörde output kısmında 19V 3.42A
bilgisi var.

description: CPU
          product: Intel(R) Core(TM) i5-4250U CPU @ 1.30GHz
          vendor: Intel Corp.
          slot: CPU 1
          size: 2586MHz
          capacity: 2600MHz
          width: 64 bits
          clock: 100MHz
          configuration: cores=2 enabledcores=2 microcode=28 threads=4

-memory
          description: System Memory
          physical id: 3e
          slot: System board or motherboard
          size: 16GiB
        *-bank:0
             description: SODIMM DDR3 Synchronous 1600 MHz (0.6 ns)
             product: RMT3160EB68FAW1600
             vendor: Fujitsu
             physical id: 0
             slot: DIMM 1
             size: 8GiB
             clock: 1600MHz (0.6ns)
        *-bank:1
             description: SODIMM DDR3 Synchronous 1600 MHz (0.6 ns)
             product: RMT3160EB68FAW1600
             vendor: Fujitsu
             physical id: 1
             slot: DIMM 2
             size: 8GiB
             clock: 1600MHz (0.6ns)
-disk:0
                description: ATA Disk
                product: SanDisk Ultra II
                size: 447GiB (480GB)
                capabilities: gpt-1.00 partitioned partitioned:gpt
-disk:1
                description: ATA Disk
                product: KINGSTON SMS200S
                physical id: 1
                size: 111GiB (120GB)
                capabilities: gpt-1.00 partitioned partitioned:gpt

-core
       description: Motherboard
       product: D54250WYK

Bu ürünü önerebilirim,

• 4 Aydır kullanıyorum
  • APC, gayet güvenilir bir marka
  • 4Tane Güç Çıkışı Var

Şimdi, daha ucuzu var ama onlarda USB veri bağlantısı olmadığı için.
Elektrik gidip de gelemezse gene sunucunuz aniden kapacaktır.
Birkaç farklı üretici, USB portu olan ve ihtiyaçlarınızı karşılamak ürünler yapıyor aslında. Ama yazılım desteği konusunda 2 üretici ile iletişime geçtiğimde hiçbiri geri dönüş yapmadı.

Bu model, bir çok üreticinin desteklenen UPS listesinde aynı zamanda Linux çekirdeği ile sorunsuz çalışıyor.

Belki daha ucuz olan modeller de çalışıyordur ve işinizi görecektir. Sadece güvenmedim ben.

Sistemin güç tüketimini rahatlıkla kaldırır

2 Likes

haklısınız aslında ancak 7 yıldır bu binadayım ve jeneratörün hiç 20 saniyeden fazla eve elektrik vermediği bir durumu yaşamadım daha ucuz çözümlere açığım interaktif olması gerekiyor mu pek emin olamadım bu yüzden

Bu, zaten interaktif bir model. Line interaktif diyorlar.

Bir de online UPS ürünleri var. Onlar her zaman çalışılıyor ama line interaktif serileri 30milisaniye içinde devreye girdiği için. Bu tür kullanım alanlarında gerek olmuyor.

Dediğim gibi, güç kaynağınıza göre değil. Güç ihtiyacınıza göre UPS seçmek önemli.

Ama eğer USB Portu olmayan daha düşük modellere bakıyorsanız.

Bu 2 modelin de USB desteği yok.

Bir de bunlardan var.
IMG_8744

Bunlardan var, Çin’de birileri yapıyor sonra Türkiye de bir marka satıyor. Herhangi bir güvenlik testinden geçmediği, satıcı firma da e-postama geri dönüş yapmaktan aciz olduğu için, ben uzak durdum ama size kalmış.
Türkiye’de bulduğum her UPS şirketi böyle maalesef hiçbiri kendi ürününü yapmıyor. Olan ürünün de testleri yok.

Bunların hepsi gene 20 dk fln dayanacaktır . Yani şunu istiyorsanız 60 saniye yeter yok maalesef

1 Like

güzel bilgiler için teşekkür ederim muhtemelen konunun son sorusu olucak ups hakkında pek bilgim yok son attığınız APC marka ups için galiba akü diye bir şey lazımmış ne tür aküleri destekler bu cihaz ve kaç zamanda bir değiştirmek gereklidir

1 Like

Lead Acid, dediğimiz bu “12 Volt Akü” kendi içinde geliyor.

Parça numaralarından kolayca bulabilirsiniz, gereksinimleri karşılayan farklı bir üreticiden akü kullanmanız da bir problem yaratmamalı.

Ne sürede bir değiştirmeniz gerekecek sorusu, biraz değişse de 4 yıl ortalama bir süredir.
APC’nin çoğu ürünün kullanım klavunuza koyduğu metin:

Pil genellikle üç ila beş yıl dayanır.
Çevresel faktörler batarya yedekleme ömrünü etkiler.
Yüksek sıcaklıklar, yüksek nem, düşük kaliteli şebeke gücü,
ve sık, kısa süreli deşarjlar pil ömrünü kısaltacaktır

“sık, kısa süreli” mesela 10 saniye gidebilir elektrik ama eğer her hafta birkaç kere bu olursa ciddi kısalır tatbikîde, aynı zamanda elektrik geri gelene kadar temiz olmayan jeneratörün sağladığı elektriğin de kısaltacağı belirtiliyor.

Sadece üsteki görseldeki, yani APC’nin size önerdiği aküyü veya o akü ile aynı boyutlarda, voltajda ve gene aynı akımı sağlayabilen bir akü ile değiştirmeniz gerecektir. APC gibi bir markanın avantajı, büyük bir şirket olduklarından yedek parçalarını uzun süre satmaya devam ediyorlar. Zaten aynı aküyü birden fazla üründe kullandıkları için illa pazarda oluyor yani.

image
Resimde gözüken Smart UPS serileri de düzenli aralıklarla kendini test edip, başarısız olduğunda (pilin kullanım ömrünün sona ermesinden kaynaklanabilir) size uyarı verebiliyor.

1 Like