Anladıdım, şimdi ben karşımda kim var biliyorum o yüzden nas fln baya uzatmışım.
STH, adında sıkça takip ettiğim, sunucu donanımlarını da bu sunucu olabilen donanımları da inceliyorlar.
Bu baktığımız mini bilgisayalar için de “TinyMiniMicro” serileri var -ad 3 üreticinin 1L form faktöründeki bilgisayarlarından geliyor- sitelerinde çokça içerik var.
Oradan baktım acaba, depolama için hangi cihazlar olur diye, gayet başarılı çoğu.
STH, Mart 2023 yazdıkları incelemede beğenmiş, ileriki bir paylaşımda da, 96GB RAM, 4x2TB SSD, ve 2.5gbE ağ bağdaştırıcısı ile proxmox yüklemişler, gayet iyi yorumlar yapmışlar.
Bence bu sistem gayet başarılı, işlemci performansı, güç tüketimi ve yükseltme seçenekleri konusunda. Tabi SSD fiyatlarını da düşünmek gerekiyor.
Siyah, 600 G9’un işlemci performansı.
Bu ürünün gene 2 adet M.2 disk ve 64GB’a kadar RAM destekliyor, işlemci performansı daha iyi, ama buna rağmen sth pahalı bulmuş.
Bir Özet
Bu adresten STH’in bu serideki ürün incelemelerine bakabilirsiniz, benzer sistemlerden bolca var işlemci performansı, Türkiye pazarındaki fiyatlara göre karşılaştırabilirsiniz. Şimdi birçok ürün var aralarında da dağlar gibi fark yok, bazılarının işlemcisi daha düşük performanslı işte bu sayede güç tüketimi düşük. Bazıları Intel V-Pro gibi sanallaştırma özellikleri, uzaktan yönetim gibi çok çeşitlilik olsa da ürünler de ana hatlarından benzer olduğundan, gereksinimlerinize de ileride işe yarabilecek özellikleri ekleyerek doğru ürünü seçebilirsiniz.
Hepsinin ortak noktası SSD depolama oluyor, düşük güç tüketimi ile yüksek performans verdiği için artık fiyatına katlanmak durumunda kalıyoruz.
Önerim; bu tür sistemlere, daha güvenilir uzun süreli çalışmak için tasarlanan depolama cihazları almanızdır. Nasıl hard disklerde WD RED gibi nas cihazlarında uzun süreli çalışma için tasarlanan ürünler varsa, veri güvenirliği için aynı gereksinimleri karşılayan bir SDD seçmenizi öneririm.
Normal Masaüstü Bilgisayarlar;
Eğer buradaki sistemler gereksinimlerinizi karşılamıyorsa, direk bir bilgisayar toplar gibi başlayabilirsiniz, benim bu seriyi önermemin nedeni güç tüketimi, kolaylık ve bazılarında olan geliştirilmiş sanallaştırma özellikleri. Bunları bir masaüstü bilgisayarda bulamayabilirsiniz, ama ihtiyaca göre o yolu da seçebilirsiniz tatbikîde.