İ9 14th 14900k işlemciyi tavsiye eder misiniz?

Merhaba,
i9 14th 14900k işlemci kullanan var mı? Sayısal çözüm yapmak için kullanacağım. Şu anda kullandığım bilgisayar 8. nesil i7 ve 16 Gb RAM ile yaklaşık 8-9 gün arası sürüyor. Benim için önemli olan işlemci+RAM+SSD. Ekran kartı ile çok fazla işim olmuyor. (Çözümlerde GPU kullanmıyorum. Sadece CPU kullanıyorum)
Bazı forumlarda bu işlemcinin çok fazla ısındığı hakkında yorumlar okudum. Bu yüzden kafam karıştı.
14900k işlemci +64 GB DDR5 RAM 'i olan bir PC toplamayı düşünüyorum.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: @fish 2025-02-06T19:54:02Z

Hangi programı kullanıyorsun ki? Günümüzde paralel işlem için sadece CPU kullanmak gerçekten akıl dışıdır. i9-14900K en hızlı işlemcilerden birisi şu anda ama çalıştırmak için 3 fanlı sıvı soğutma şart. Anakart ve geri kalan parçalara da yatırım yapmanız gerekecek.

GNU/Linux için mi Windows için mi

INTEL CORE i9 14900K 3d bench mark testinde 345w güç tüketimi yapar rakibi Ryzen™ 9 7950X3D rakibi 151w güç tüketir. Performans farkı watt farkına değicek kadar değildir. ancak elektrik faturası dert değil çok performans istiyorum diyorsan i9 14900k alabilirsin.

3D Bench Mark Testi ile alakası şu CPU’ya sürekli iş yüklenmesi.
“Sayısal Çözüm Yapmak” aralıksız iş yükü yükleyecektir.

14. nesil için üretilmiş Intel Application Optimization yazılımı var. (Sadece Microsoft Store’dan yüklenebilir.) bu araç destekleyen oyunlarda oyunun kullandığı çekirdeklere kullanmadığı çekirdekleri kapatarak ekstra güç veriyor. Yani oyunlarda bu araç ile AMD Ryzen™ 9 7950X3D’den çok daha iyi hale geliyor.

Hava Soğutma > Sıvı Soğutma

1 Like

Sıvı soğutma daha iyidir. Her önüne geleni konuşturunca böyle oluyor maalesef. Uçakla arabayla bilgisayarı kıyaslayan adamdan öğreneceğim hiçbir şey yok. Hepsi farklı alanlar ve hepsinin de kendine göre ihtiyaçları farklı. 400 Watt’a eşit bir ısı yayan işlemciyi soğutabilecek kule tipi soğutma satılmıyor bile. Sunucularda bulunan kulak delecek kadar yüksek ses çıkaran ve en az işlemci kadar güç çeken fanlardan uydurabilirseniz ancak soğutursunuz. Soket yapısı, enerji gereksinimleri gibi şeyleri saymıyorum. Şu anda bu kadar ısınan bir işlemci için alınabilecek tek çözüm sıvı soğutma.

Yüksek yüklerde kaliteli 360MM sıvı soğutmaları geçebilecek hava soğutma yok.

Değildir, başta belirttim.

Bu cümle ile aşağıladığın insan Bilgisayar üretimi yapan şirket sahibi Cem Çuhadar

Video’yu büyük bir önyargı ile izlediğiniz belli oldu. Lafı tersten anlamışsınız.
Bırakın “Uçakla arabayla bilgisayarı kıyaslamayı” üstüne neden kıyaslama’nın doğru olmadığını anlatıyor.

Nasistlik belirtisidir, Doktor’a görünün.

Satılıyor.

SunucuLAR diye birşey yoktur. Ya sunucu vardır Su yada Hava Soğutma tercih edilir. Ya da SunucuLAR’ın bir araya gelerek oluşturduğu “Veri Merkezi” vardır. Veri Merkez’inde “Kulak Delen Fan” + Klima kullanılır. Bütçesizlikten değil daha iyi olduğu için Hava Soğutma kullanılır. :wink:

Veri Merkez’inde uzun süre vakit geçiren kişi olmadığı için Yüksek Sesli Fanlar sorun değildir.

?

:joy:

“SIVI SOĞUTMA :scream: SIVI SOĞUTMA :scream:” diye fanatikliğini yaptığınız SIVI, hava ile soğutuluyor. (Fazlasıyla ironik)

1 Like

Peki. “En iyisini” siz bilirsiniz.

Merhaba Aziz Bey,
Cevabınız için çok teşekkür ederim. Programım hem windows işletim sisteminde hem de Linux işletim sisteminde çalışıyor. (Fortran 90 + Python + C++ dilleri kullanıldı.) Enerji ile ilgili bir problemimiz yok. Elektrik faturası problem değil. Soğutma ile ilgili de problem yok diyebilirim. Kasaların olduğu kabine modifiye edilmiş bir split klima sistemi ile +8 derece sürekli hava üfleniyor.
Kafama takılan şu oldu: bazı forumlarda kullanıcılar, işlemcinin aniden 90 derecenin üzerine çıktığını söylüyor. Sıcaklık dalgalanmasından söz ediyorlar. Benzer bir durum ile Pentium-III-1000 ilk piyasaya çıktığında (2000’li yılların başıydı) yaşanmıştı. Bu işlemci Türkiye piyasasına girdikten 3-4 hafta sonra satışı kısa süreliğine durdurulmuş, ilk versiyonları geri çağrılmıştı. Yine böyle bir durumla karşılaşırmıyım diye endişe ediyorum. Bir diğer endişemde şu : Program belli adımlardan sonra “birleştirme” işlemi yapıyor. Bu anda işlemciye çok fazla yükleniyor. Eğer ani sıcaklık dalgalanması problemi varsa, bu işlem anında donanımsal hasarla karşılaşabilirim.
Önerdiğiniz optimizasyon yazılımını 14. nesil almaya karar verirsem, detaylı inceleyeceğim.
O zaman son bir soru daha sorayım 13. nesil mi , 14. nesil mi?
Vakit ayırıp , detaylı cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim.

1 Like

Merhaba @Beta_alfa
Rica ederim.

Oldukça sağlam bir proje olduğunu anladım. :+1: Daha da Başarılı olur inşallah.

İ9 14th 14900k için Resmi Dökümanda TJUNCTION 100°C olarak belirtilmiştir. İşlemcinin bu sıcaklıklara ulaşması normaldir. Çok sıcak olduğunu kesinlikle düşünmeyin.
Fabrika hatası olmayan bir Modern CPU’nun teorik ömrü sonsuzdur. Yani İ9 14th 14900k 100 derecede çalıştırılarak asla bozulamaz.

Sorum şu : Kaç derecelik ne kadar ani bir sıcaklık değişimi ?
Örnek
60 Dereceden 1 saniye içerisinde 100 dereceye çıkıyor ise bu durum ilk seferde değil ama tekrar eden süreç içerisinde CPU’yu çatlatacaktır. Modern CPU’ların bozulmasının tek yolu Çok kısa süre içerisinde çok büyük sıcaklık değişimidir. bu durum ani soğuma için de geçerlidir.

Birleştirme aşamasına gelmeden önce kaç derecede çalışıyor ?
Çok düşük sıcaklıkta değildir tahminimce. Yani çatlatması olanaksız gibi görünüyor.

14. Nesil :sunglasses:

1 Like

Merhaba Aziz Bey,
Çok teşekkür ederim. 14. nesili alalım. PC’yi toplayalım. İnşallah pişman olmam. :slight_smile:

1 Like

Topladıkları, pardon ürettikleri bilgisayarlar fazla iyiymiş. Bu konfigrasyonu kullanan adamdan uzak durmak lazım.