Ne yaptıysam bir türlü kuramadım Hyprland’i nasıl kurabilirim? Ubuntu son sürüm kullanıyorum. GNOME masa üstü ortamı.
sudo add-apt-repository universe && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y hyprland
sudo add-apt-repository universe && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y hyprland
[sudo] sekullarx için parola:
Tüm depolara 'universe' bileşenleri ekleniyor.
Devam etmek için [ENTER] tuşuna basın veya iptal etmek için Ctrl-c'ye basın.
Paket listeleri okunuyor... Bitti
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'ubuntu.sources.curtin.orig.bak' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
E: /var/lib/apt/lists/lock kilidi alınamadı. 2293 süreci tarafından tutuluyor (packagekitd)
N: Kilit dosyasını silmenin bir çözüm olmadığını ve sisteminizi bozabileceğini göz önünde bulundurun.
E: /var/lib/apt/lists/ dizini kilitlenemiyor
Paket listeleri okunuyor... Bitti
N: '/etc/apt/sources.list.d/' dizinindeki 'ubuntu.sources.curtin.orig.bak' dosyası geçersiz bir dosya uzantısı olduğu için yok sayılıyor
E: /var/lib/apt/lists/lock kilidi alınamadı. 2293 süreci tarafından tutuluyor (packagekitd)
N: Kilit dosyasını silmenin bir çözüm olmadığını ve sisteminizi bozabileceğini göz önünde bulundurun.
E: /var/lib/apt/lists/ dizini kilitlenemiyor
Sorunu nasıl çözebilirim, yardımcı olacak yok mu?
Yapay zekaya sorduğumda packagekitd sürecini durdurup deneyin diyor.
sudo systemctl stop packagekit
komutunu girip tekrar indirmeyi deneyin.
Ya da paket yönetici kilidini kaldırıp sistemi yeniden başlatın ve öyle deneyin. Ancak bu önerilmiyor ve sistem bozma ihtimali var. sudo rm /var/lib/apt/lists/lock
Ya da sistemi güncelleyip yeniden başlatın. Bazı kilitlenme durumlarında işe yarıyormuş.
JaKooLit’in yaptığı Ubuntu-Hyprland dosyasını yaklaşık 26.kez kurmaya çalışıyorum artık gına geldi.
Error-log dosyam şu şekilde:
hyprland.log:
e[32m[OK]e(Be[m hyprland-protocols is already installed. Skipping...
e[33m[NOTE]e(Be[m Installing hyprwayland-scanner ...
Paket listeleri okunuyor...Paket listeleri okunuyor...
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor...Bağımlılık ağacı oluşturuluyor...
Durum bilgisi okunuyor...
E: hyprwayland-scanner paketi bulunamadı
E: hyprwayland-scanner paketi bulunamadı
e[1Ae[Ke[31m[ERROR]e(Be[m hyprwayland-scanner failed to install :( , please check the install.log. You may need to install manually! Sorry, I have tried :(
e[33m[NOTE]e(Be[m Force installing hyprland ...
Paket listeleri okunuyor...Paket listeleri okunuyor...
Bağımlılık ağacı oluşturuluyor...Bağımlılık ağacı oluşturuluyor...
E: hyprland paketi bulunamadı
E: hyprland paketi bulunamadı
e[32m[OK]e(Be[m hyprland was installed successfully.
Ne olduysa bu ikisini halledemedim, sanırsam Github üzerinde ki Hyprland’i kurmam gerek bunların olabilmesi için ama onlarda şu hataları veriyor:
┌─[sekullarx@Nitro5] - [~/Documents/Hyprnigga/Hyprland] - [Sal Eyl 10, 15:09]
└─[$] <git:(main*)> ninja -C build
ninja: Entering directory `build'
[49/292] Compiling C object subproject.../liblibudis86.a.p/libudis86_decode.c.o
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c: In function ‘decode_operand’:
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:1959:18: warning: this statement may fall through [-Wimplicit-fallthrough=]
1959 | u->br_far = 1;
| ~~~~~~~~~~~^~~
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:1961:5: note: here
1961 | case OP_M:
| ^~~~
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:1962:10: warning: this statement may fall through [-Wimplicit-fallthrough=]
1962 | if (MODRM_MOD(modrm(u)) == 3) {
| ^
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:1966:5: note: here
1966 | case OP_E:
| ^~~~
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:1992:10: warning: this statement may fall through [-Wimplicit-fallthrough=]
1992 | if (MODRM_MOD(modrm(u)) != 3) {
| ^
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:1996:5: note: here
1996 | case OP_Q:
| ^~~~
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:2003:10: warning: this statement may fall through [-Wimplicit-fallthrough=]
2003 | if (MODRM_MOD(modrm(u)) != 3) {
| ^
../subprojects/udis86/libudis86/decode.c:2007:9: note: here
2007 | case OP_W:
| ^~~~
[146/292] Compiling C++ object src/Hyprland.p/debug_Log.cpp.o
FAILED: src/Hyprland.p/debug_Log.cpp.o
c++ -Isrc/Hyprland.p -Isrc -I../src -Isubprojects/udis86 -I../subprojects/udis86 -I../subprojects/udis86/libudis86 -Isubprojects/udis86/__CMake_build -I../subprojects/udis86/__CMake_build -Iprotocols -I/usr/local/include -I/usr/include/cairo -I/usr/include/libpng16 -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/pixman-1 -I/usr/include/libdrm -I/usr/include/glib-2.0 -I/usr/lib/x86_64-linux-gnu/glib-2.0/include -I/usr/include/libmount -I/usr/include/blkid -I/usr/include/pango-1.0 -I/usr/include/harfbuzz -I/usr/include/fribidi -I/usr/include/uuid -fdiagnostics-color=always -fpch-preprocess -include pch.hpp -D_FILE_OFFSET_BITS=64 -Wall -Winvalid-pch -Wextra -std=c++23 -O3 -Wno-unused-parameter -Wno-unused-value -Wno-missing-field-initializers -Wno-narrowing -Wno-pointer-arith '-DDATAROOTDIR="/usr/local/share"' -DHAS_EXECINFO -pthread -MD -MQ src/Hyprland.p/debug_Log.cpp.o -MF src/Hyprland.p/debug_Log.cpp.o.d -o src/Hyprland.p/debug_Log.cpp.o -c ../src/debug/Log.cpp
../src/debug/Log.cpp: In function ‘void Debug::init(const std::string&)’:
../src/debug/Log.cpp:13:26: error: ‘std::ofstream’ {aka ‘class std::basic_ofstream<char>’} has no member named ‘native_handle’
13 | auto handle = logOfs.native_handle();
| ^~~~~~~~~~~~~
[147/292] Compiling C++ object src/Hyprland.p/debug_CrashReporter.cpp.o
../src/debug/CrashReporter.cpp: In function ‘void exit_with_error(const char*)’:
../src/debug/CrashReporter.cpp:38:10: warning: ignoring return value of ‘ssize_t write(int, const void*, size_t)’ declared with attribute ‘warn_unused_result’ [-Wunused-result]
38 | write(STDERR_FILENO, err, strlen(err));
| ~~~~~^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[158/292] Compiling C++ object src/Hyprland.p/Compositor.cpp.o
../src/Compositor.cpp: In lambda function:
../src/Compositor.cpp:66:14: warning: ignoring return value of ‘ssize_t write(int, const void*, size_t)’ declared with attribute ‘warn_unused_result’ [-Wunused-result]
66 | write(2, msg, strlen(msg));
| ~~~~~^~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
[159/292] Compiling C++ object src/Hyprland.p/config_ConfigManager.cpp.o
ninja: build stopped: subcommand failed.
Doğru mu anladım? Doğru mu biliyorum? İlk önce GitHub - hyprwm/Hyprland: Hyprland is an independent, highly customizable, dynamic tiling Wayland compositor that doesn't sacrifice on its looks. bunu kurup sonra Ubuntu Hyprland’mi kurmam gerekiyor? Çünkü artık patlamak üzereyim. Olmuyor, bunun dışında diğer loglarıdaki hatalar burada (bilgisayarda sıkıntı çıktı bir çok “lib” silindi. Bunları geri yükleyebilirim):
dependices.log
E: libhyprcursor-dev paketi bulunamadı
E: hyprcursor-util paketi bulunamadı
hypr-pkgs.log
E: swappy paketi bulunamadı
wallust.log
error: cannot install while Rust is installed
(sanırım setup açmadan önce rustı silmem gerekiyor)
Merhaba. Hangi Ubuntu sürümünü kullanıyorsunuz? Ona göre doğru branch’ı seçip kurmanız gerekiyormuş.
Aşağıdaki komut ile hangi sürümü kullandığınızı öğrenebiliyor olmalısınız, komutun çıktısını kod bloğu (ctrl+e) içine alarak paylaşabilir misiniz?
cat /etc/os-release
PRETTY_NAME="Ubuntu 24.04.1 LTS"
NAME="Ubuntu"
VERSION_ID="24.04"
VERSION="24.04.1 LTS (Noble Numbat)"
VERSION_CODENAME=noble
ID=ubuntu
ID_LIKE=debian
HOME_URL="https://www.ubuntu.com/"
SUPPORT_URL="https://help.ubuntu.com/"
BUG_REPORT_URL="https://bugs.launchpad.net/ubuntu/"
PRIVACY_POLICY_URL="https://www.ubuntu.com/legal/terms-and-policies/privacy-policy"
UBUNTU_CODENAME=noble
LOGO=ubuntu-logo
Teşekkürler. Aşağıdaki adımları izlemiş miydiniz?
git clone -b 24.04 --depth 1 https://github.com/JaKooLit/Ubuntu-Hyprland.git ~/Ubuntu-Hyprland-24.04
cd ~/Ubuntu-Hyprland-24.04
chmod +x install.sh
./install.sh
Evet, izlemiştim. Tekrar çıktılarını paylaşayım hemen kurup.
Genel olarak paketler bulunmadığı için hata almışsınız. Ubuntu’nun topluluk repository’si olan universe
repositorysini aktif edip scripti tekrar çalıştırmayı deneyebilirsiniz ama aslında script bunu zaten yapmalıydı. Hyprland ve gereken paketler bu repositoryde bulunmalı.
sudo add-apt-repository universe && sudo apt-get update
Bu şekilde başladım:
| _. |/ _ _ | o _|_
\_| (_| o |\ (_) (_) |_ | |_
Welcome to JaKooLit's Ubuntu 24.04 Hyprland Install Script!
ATTENTION: Run a full system update and Reboot first!! (Highly Recommended)
NOTE: You will be required to answer some questions during the installation!
NOTE: If you are installing on a VM, ensure to enable 3D acceleration else Hyprland wont start!
ATTENTION!!!! VERY IMPORTANT NOTICE!!!!
Latest Hyprland compatible with Ubuntu 24.04 is only up to v0.39.1
This was due to old version is wayland-protocols available in Ubuntu Repo
Because of the above, the latest Hyprland-Dots compatible will only be v2.2.13
Newer dots may not be compatible.
This would also mean that support for this project might slowdown
Please be guided
Would you like to proceed? (y/n): y
[ACTION]-Do you have any nvidia gpu in your system? (y/n): y
[ACTION]-Install GTK themes (required for Dark/Light function)? (y/n): y
[ACTION]-Do you want to configure Bluetooth? (y/n): y
[ACTION]-Do you want to install Thunar file manager? (y/n): y
[ACTION]-Install & configure SDDM log-in Manager plus (OPTIONAL) SDDM Theme? (y/n): n
[ACTION]-Install XDG-DESKTOP-PORTAL-HYPRLAND? (For proper Screen Share ie OBS) (y/n): y
[ACTION]-Install zsh & oh-my-zsh plus (OPTIONAL) pokemon-colorscripts for tty? (y/n): y
[ACTION]-Install nwg-look? (a GTK Theming app - lxappearance-like) WARN! This Package Takes long time to build! (y/n): n
[ACTION]-Installing on Asus ROG Laptops? (y/n): n
[ACTION]-Do you want to download and install pre-configured Hyprland-dotfiles? (y/n): y
[sudo] sekullarx için parola:
Bu sırada bir çok şeye “already installed. Skipping…” diyor.
Şu an herşey olması gerekenden de iyi gidiyor gibi…
[NOTE] XDG-desktop-portal-KDE & GNOME (if installed) should be manually disabled or removed! I can't remove it... sorry...
[ACTION] Would you like to try to remove other XDG-Desktop-Portal-Implementations? (y/n)
Ne diyeyim?
Güzel.
Evet için y
ye basabilirsiniz.
Şu an size Hyprland’den yazıyorum saolun hocam…
Yalnız bir kaç sorum daha var.
Rica ederim.
Demek ki universe
repositorysini ekleyince script düzgün bir şekilde çalıştı. Cevabımı çözüm olarak işaretleyebilir misiniz?
Sorularınızı bekliyorum.
Lütfen yanlış anlamayın hocam ama kurulum esnasında o linki çalıştırmadım. Direkt ilk attığınız link olan Ubuntu 24.04 olanı indirip kurdum. Bu yüzden onu işaretliyorum.
Bunun yanı sıra;
1)Ekranımın Hz değerini nerden yükseltebilirim?
2)Mousepad kısmım normalde iki parmak ile yukarı kaydırınca yukarı çıkardı ancak bunda yönler ters
3) 3 parmak workspace geçiş animasyonunu biraz daha smoothlaştırma şansım var mı?
4) Visual Studio Code hata vermiyor ama açılmıyor.
Hyprland konfigürasyonunuzu aşağıdaki gibi düzenleyin.
monitor=,highrr,auto,1
Araştıracağım.
Nvidia ekran kartı mı kullanıyorsunuz? belki bununla alakalıdır. Yüksek hertz kullanmadığınızdan da size yavaş gelmiş olabilir.
Programı direkt terminalden çalıştırıp çıktıyı paylaşabilir misiniz? belki hatayı söyler.
- Ekliyorum hemen
- Tamamdır
- Evet, Nvidia 3050 kullanıyorum.
- Hemen atıyorum:
Program açılmadı mı? Codium mu kullanıyorsunuz, öyleyse Wayland için özel olan .desktop dosyasını mı çalıştırıyorsunuz?
Hertz sorunu düzeldi mi?
Hayır, direkt Visual Studio Code kullanıyordum.
VSCodium yerine VSCode kullanmanızın bir sebebi yoksa VSCodium’u deneyebilirsiniz. Onun wayland için farklı bir başlatma dosyası var ve onda wayland üzerinde açılabilir.