Hyprland'de sadece external monitörde kasma sorunu

İyi forumlar. Arch Linux ile Hyprland kullanıyorum. Ek bilgi olarak GeForce GTX 1650 Mobile / Max-Q (dGPU) için driver olarak NVidia’nın open proprietary driverını kullanıyorum (nvidia-open-dkms) (aslında NVidia’nın normal proprietary (nvidia-dkms) driverını kullanıyordum aşağıdaki sorundan dolayı denemek için buna geçtim.).

for OUT in /sys/class/drm/card*; do echo $OUT; edid-decode $OUT/edid; echo "================="; done

bu komutun çıktısında gördüğüm kadarıyla “/sys/class/drm/card0-HDMI-A-1” ve “/sys/class/drm/card1-eDP-1” dizinlerinin “edid-decode” çıktısına göre, external monitörüm "card0"a bağlıyken, laptopun kendi monitörü "card1"e bağlı.

Bu “card” numaralarının hangi gpulara ait olduğunu ise ls -l /dev/dri/by-path/ komutunun çıktısından aldığım pci numaralarını lspci -k ile karşılaştırarak buluyorum. Bu sayede laptopumun kenid monitörü intel gpu (iGPU) tarafından yönetilirken, external monitörümün NVidia gpu (dGPU) tarafından yönetildiğini anlıyorum.

Sorun şu, external monitor yani NVidia gpu (dGPU)nun yönettiği ekranım çok laglı (kasan) bir yapıda iken, laptopun ana ekranı gayet akıcı. envycontrol -q ile “hybrid” modda olduğumu öğrendim. Lakin problem ekranların hangi gpu ile yönetildiği değil gibi. Çünkü aynı zamanda sistemde Gnome da yüklü ve tabii ki o da aynı şekilde gpuları kullanıyor ama onda hiç bir sorun yok.

Sorunun arch’ta olmasına karşın hali hazırda fedora yüklü olan başka bir sistemde de aynı şekilde gpu yönetimi olmasına rağmen aynı şekilde Gnome’da sıkıntısız bir performans alırken Hyprland’de ise ikinci monitörde kasmalar oluyor. Yani sorun arch’ta da değilmiş.

Kısacası sorun ne arch’ta ne de monitörlerin hangi GPU’yu kullandığında, sorun direk olarak Hyprland’de gibi gözüküyor. Hyprland’in kendi vikisinde olan ve arch’ın vikisinde olan NVidia sayfalarının söylediklerini de yaptım lakin yine çözüm olmadı.

Sizce bu sorun neden oluyor? Sadece bende mi oluyor? Çözümü nedir?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-12-04T17:54:49Z

hdmi kullanıyorsan kasar… çözümü 550.107.02 nvidia driverinı yüklemek dispilayport denemedim … yada thunderbolt 4 type-c ile baglantı yapmak…