HP Victus 16 KDE Neon ısınma sorunu

Dün bilgisayarıma Windows’un yerine KDE Neon yükledim. Ama bilgisayarda gereksiz bir ısınma olduğunu ve şarjının çok hızlı tükendiğini fark ettim. Güç profilini dengelide kullanıyorum. İşlemci kullanımı çok yüksek değil. Fanların kaç rpm’de çalıştığını kontrol etmek istedim ama lmsensor fanlarımı görmedi, sensors-detect yaptığımda ise bilgisayarım dondu. Dün ayrıca sudo ubuntu-drivers install yaptım, Nvidia Driverlerini de kurdu galiba bu komutu girince Nvidia X Settings Driver adında bir uygulama geldi bu uygulamadan baktığımda ekran kartının sıcaklığını 46 derece gösteriyor.

Son düzenleyen: @wise 2024-10-08T02:05:00Z

TLP uygulaması ile bataryanın daha uzun süreler kullabilmesini sağlayabilirsin. Linux’ta batarya kullanımı Windows’taki batarya kullanımına göre çok daha kötü.

Başka dağıtımlarda aynı sorunu yaşadınız mı? Farklı bir masaüstü ortamı da kurup onunla kullanmayı deneyin. Sorun KDE kaynak tüketimi de olabilir.

Bugün sabah fedora kurdum, KDE Neon’a kıyasla neredeyse hiç fan çalıştırmadığı halde bilgisayarda fazla bisısınma olmadı (KDE Neon yüksek rpm’lerde olmasa da sürekli fan çalıştırıyordu). Ama fedora’da da fanların sürekli rpm değiştirme sorunuyla karşılaştım. Yani bi yüksek devirde dönüyor bi yavaşlıyor ve bunu her 3sn’de bir tekrarlıyor. Güncellemeleri yaptıktan sonra bu sorun çözülmüş olabilir dediğim gibi fan çalıştırmadığı için pek gözlemleyemedim.

Belki Arch tabanlı güncel çekirdek sürümüne sahip bir dağıtımda bu sorunları da yaşamam ama internette yaptığım araştırmalarda Victus’larda farları kontrol etmek için bir program bulamadım. Ben oyun oynarken genelde farları turboda çalıştırmaya alışık olduğumdan linux için biraz daha beklemem gerekiyor sanırım…

Dengelide kullandığın için fanların yüksek yükte fazla çalışması normal. Değerlerinde sıkıntı yoksa bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

Yükte değil boşta ısınıyordu, yük altında zaten fanlar çok yüksek devirlerde çalışıyordu. Ve klavyeye elimi koyduğumda ısındığını çok net hissediyordum.

Fan Boost konusunu şuraya bırakıyorum, ihtiyaç olursa kullanırsınız. Şu anda sadece Arch için yeni betik bekliyor, başka bir problem yaşarsanız bilgi verebilirsiniz, bir bakarız.