Harici disklerde kullanılabilir linux dağıtımları

​Ana makineme kurmadan kullanabileceğim sıfırdan öğrenebilmem için flash’da çalıştırabileceğim dağıtımlar önerebilir misiniz?

Çoğu dağıtımı kurmadan deneyebilirsin. Farketmez ne kurduğunun önemi yok.

Frakındayım ama ben tam denetimli kurulmuş bir dağıtım seviyesinde kullanmak fakat kurmamak istiyorum.

Malesef, tam denetimli kurulmuş bir dağıtım gibi kullanamazsın. Bunu neden istiyorsunuz? Sanal makine öneririm fakat bu düz sanal makine değil Single GPU Passthrough

Puppy Linux deneyebilirsiniz. Ben de zamanında buna benzer bir konu açmıştım ve bir türlü kendimi ifade edememiştim benzer cevaplar almıştım. Puppy, resmi sitesinde Focal(ubuntu tabanlı) ve slackware tabanlı olarak var. Forumda ise Bookworm(debian) hali de mevcut. Bu amaçlar için Debian tabanlı olanını şiddetle öneririm. Puppy gibi kendini Ram’e kopyalayıp ramde çalışan hıphızlı bir dağıtıma deb desteği eklemiş oluyorsunuz. Hem deb dosyaları kurabiliyor hem de apt komut desteğini elde ediyorsunuz. Kapatırken oluşturacağınız save dosyasıyla Usb içerisinde tüm ayarlarınız, tüm programlarınız kısacası yaptığınız her şey kaydedilir. Başka bilgisayara takıp boot ederek aynı yerden kaldığınız şekilde devam edebilirsiniz. Ayrıca forumunda daha birçok sürüm bulunuyor bakabilirsiniz. Yani özetle, tam teşekküllü bir şekilde yüklemeden kullanabileceğiniz belki de en iyi dağıtım.

TailsOs Önerebilirm USB kurulum yapabilirsin gizlilik odaklıdır ve gerekli ayarlamaları yaparsanız diğer dağıtımlar gibi kaydetme kalıcı hale getirme ve araçları kurup kullanma kurcalama yapabilirsiniz kullandığı Temel: Debian (Stabil)

Slax kullanabilirsin ntfs harici disk kurup denemiştim buradaki yazıda anlatıyor

Arkadaşlar cevap vermiş meraktan soruyorum nvidia sıkıntı yaratıyor mu peki ne gibi dezavantajları oluyor mesela

Sürücü yüklemek sıkıntı olabilir. Açık kaynak gelen sürücülerle idare etmenizi öneririm taşınabilir kullanacağınız işletim sisteminde. Eğer ağır bir kullanım olmazsa sıkıntı çıkmaz. Mesela steamde oyun oynamak, ekran kartına yüklenecek işler yapmak (video ve fotoğraf düzenleme gibi) vb kullanım olmazsa açık kaynak sürücü idare eder diye düşünüyorum.

Kali kurun hocam. :sunglasses: :sunglasses:

Çok teşekkürler hocam.

Herkese merhaba,

Burayı açıldığı günden beri takip ediyor ve sistemime linux kurmak icin can atıyordum. Fakat tasarımcıyım ve tasarım konusunda linux’un zayıf oldugu noktlar var. Ve tabii alışkanlıklar.

Ben harici usb bir diske debian tabanlı linux mint kurdum. Yaptigim tek sey biostan bootable olan linux diski secip linuxa giris yapmak. Gayet sıkıntısız bir sekilde kullanıyorum. Arastirdigim kadarıyla grub olmasına özen göstermek gerekiyormus. Fakat grub’un tam ne oldugunu henüz arastırsam da net anlamadım.

Kısacası harici 250gb bir diski usb porttan bağlayarak linux deneyimleyebilmekteyim şu an.

1 Like

Gpu passthrough deneyebilirsin adobe ürünleri için

bunu basarabilir miyim bilmiyorum Biraz karisik geldi…

1 Like