Merhabalar, taşınabilir harddisk’im vardı ve kodlarla terminalden USB belleğimi formatlarken fark etmedim; hata ile hard diski formatladım ve tüm verilerim silindi. Bu, sıradan bir silinme değil, derin bir temizlikti.
Paralı veri kurtarma yazılımları mevcut. En güvenilir ve en yüksek başarıya ulaşacağım bir uygulama önerebilir misiniz? Ayrıca, açık kaynaklı TestDisk & PhotoRec programı da var, ancak ne derecede başarılı olduğunu bilmiyorum. Verilerim çok önemli olduğu için bu programla işlem yapmaktan korktum. Wikisinde okuduğum kadarıyla, TestDisk verileri kurtarırken ilgili diski onarıp düzeltiyor.
Ben verilerimi kurtarırken diske işlem yapılmasından korktuğum için bu açık kaynak programı kullanmaya cesaret edemedim. Diskin içine bir şey yazılmaması gerekiyor çünkü az verim alırsam başka ücretli programlarda bulamayabilirim verileri. Diğer ücretli programlarda farklı farklı programları tekrar tekrar kullanarak birinin bulamadığı veriyi diğeri bulabiliyor.
TestDisk onarım yaptığı için cesaretsiz bıraktı. Piyasada çok iyi olan ücretli bir program önerir misiniz? İçindeki verilerim her şeyim… Eğer en son büyük kısmını kurtarabilirsem, TestDisk yazılımını sonunda kullanıp test etmek ve en son kullanmak istiyorum.
Mükemmel derecede başarılı testdisk ve photorec. Bir ara taşınabilir harddiski bozulmuştu sevdiğim bir abinin. O uygulama sayesinde kurtarmıştım. Ek olarak verilerine bir şey olmuyor. Testdisk kullanma photorec kullan birçok uzantıyı kurtarabilirsin.
Üstüne yazarak silme gerçekleştirmişseniz, kurtarma imkânsız. Disk kaç GiB? Diski dd ile bir dosyaya kaydedip incelemek daha güvenli olacaktır. Şahsen ben öyle yapardım. Kurtarmaya çalışırken diskteki başka şeyler silinebilir diye dosyada denemek makul. Linux’ta dosyaların diskten pek bir farkı yok, dosyayı disk olarak bağlamak, ona filesystem vs. kurmak dahi mümkün.
Üstüne yazarak silme genellikle diskin başından başlar ve yavaş bir gerçekleşir. Formatlama bitmeden fark etmiş ve işlemi iptal etmişseniz kaydettiğiniz dosyadaki baştaki silinen sıfır kısmından sonrasında verinin ham hâlini bulabilirsiniz. Hangi dosya sistemini kullanıyorsunuz? Ext4’te silme işlemini geri almak biraz zor. Ben yanlışlıkla sildiğim klasörü geli alamamıştım. Üstüne disk de tazeydi, öncesinde tam temizleme yapmıştım. Ancak luks gibi şifreleme kullanıyorsanız, kurtarmak imkansız. Dosyanın başında 16MiB’lik bir header var (Luks 2’de 16, birinci sürümünde 2), bu header silinirse kurtarmak şifre biliniyorsa dahi imkânsız.
dd ile dosyaya kaydettiğinizde bir metin editöründen ham metin verilerini okuyabilirsiniz.
Peki wikisinde okudum sanırım Testdisk hardiiski onarma olarak giçiyor PhotoRec ise kurtarma aracı olarak anladım verilerimi kurtarmak için hangisini kullanmalıyım Testdisk daha mı iyi veri kurtarır mı çünkü 1TB veri var. PhotoRec mi yanlız kullanmalıyım? Bilmeden yanlış birşey yapmak istemiyorum giden verilerimde tüm uzantılar var programlar var fotolar önemli belgeler vs… Wiki de PhotoRe sanki kartlar usbler fooğraf video kartardığını sadece algıladım. tam emin olamıyorum şuanda?
disk 1TB Üstüne yazarak silmdim kodlarla silme işlemi yaptım ve Fat32 talimatı verdim silerken diğer makinelerde de kullanılsın diye bu şekilde yaptım silme işlemi 1-2 saniyede bitti. Şifreleme kullanmadım neyseki bu yazınızla biraz olsun rahatladım. Başım çok ağrıyor
PhotoRec, sabit disklerdeki (Mekanik Sabit sürücüler, SSD…), CD-ROM’lardaki video, belgeler ve arşivler dahil olmak üzere kayıp dosyaları ve dijital kameradaki kayıp resimleri (dolayısıyla Fotoğraf Kurtarma adı) kurtarmak için tasarlanmış dosya veri kurtarma yazılımıdır. hafıza. PhotoRec, dosya sistemini göz ardı eder ve temeldeki verilerin peşine düşer; böylece medyanızın dosya sistemi ciddi şekilde hasar görmüş veya yeniden biçimlendirilmiş olsa bile çalışmaya devam eder.
Yola fotoğraf kurtarmak üzerine çıkıp birçok formatı kurtarmaya kadar gitmiş olay
Daha fazla güvenlik sağlamak amacıyla PhotoRec, kaybolan verileri kurtarmak üzere olduğunuz sürücüyü veya hafıza kartını yönetmek için salt okunur erişimi kullanır.
Yani diskinizdeki verileri kurtarmak için photorec kullanmalısınız. Verileri kurtarmak üzerine çalışır diskinize herhangi bir yazma işlemi yapmaz.
Diski formatlamak için hangi komutu kullandınız? Diskin önceki filesystemi neydi? Kodu/kodları argümanlarıyla atabilir misiniz? Silme işleminin 1-2 saniyede bitmesi (eğer diskin sadece 200-300MiB’sini kullanmamışsanız ve bu kullanımdan hemen önce disk üstüne yazılarak silinmemişse) pek mümkün değil, verilerin üzerine yazarak sildiğinize emin misiniz?
Diski temizlemek için kullanılan komut genellikle dd if=/dev/zero of=/dev/sdx status=progress gibi bir şey oluyor. dd if=/dev/zero... ya da dd if=/dev/random... gibi bir komut kullanmamışsanız, ki bu komutla diski silmek gerçekten uzun sürüyor, diskteki veriler duruyor olabilir. mkfs.fat ile formatlayınca diskteki veriler muhtemelen silinmemiştir.
Diskin eski formatı NTFS idi. diski ikinci kodla uzun süreliformatlamadım. diski yine fat formatında sildim ve silme süresi saniyeler içinde bitti. korkumdan halen diski bekletiyorum asla herhangibir yazma işlemi yapmadım ellemedim şuan duruyor. emin olmaya ve en sağlam şeyi yapabileceğim adımları atmak için sizlerden farklı bilgiler bekliyorum. dikimin boyutu 1TB idi ve ağzına kadar 1TB neredeyse veri doluydu sadece 27 GB küçücük bir boşluk kalmıştı. veri aşırı fazla… Testdisk progamını denemek için kulandım. Bunun için USB belleğim var içindeki verileri aynı kod yöntemi ile silip bu progamla geri getirmeye çalıştım. ilk sildiğim bilgilerin sanki hepsine yakın verileri gelmişti karmaşıktı emin olamadım. eskiye ait verileri geri getiremedi yazma silme işlemi çok olduğundan sanırım eskilere pek ulaşamadı bir kaç eski veriye denk geldim başarı oranı böyle %10-15 gibi birşeydi. yeni sıcağı sıcağına sildiğim verilerde ise başarı %90-95 gibi geldi bana. ama program çok karışık veriler 3-4 dosyanın içinde ve karmakarışık program kendine ait isimlerini atamıştı kendi istiflediğim klasörler düzenler hiç biri gelmeyip eski yeni herşeyi birbirine karıştırmıştı. %90-95’i yeni veriler idi. 1TB harici harddisk’e yazsam sanırım 3-4 TB veri çıkar durumu aklıma geldi. biraz içim rahatladı. hangi veri aracı ile kurtaracağımı bilmiyorum işin garip tarafı ben 4-5TB diski tek seferde depolayacağım birim yok. testdisk tesk seferde buluyor. boş alan şart. bulut depolama ile verileri aktaracağım bir özelliğiolsaymış keşke. o yüzden halen 1TB diske henüz kurtatma işlemi yapmadım
senin için özel klasörlere sınıflandırsın mı istiyorsun. Photorec özgür bir yazılım sen de katkıda bulunabilirsin. Sana bir taktik vereyim bulduğu klasörleri ek harici yere taşıyan cronjob yapabilirsin. Buluta aktarabilirsin.
Daha önceden photorec ile dosyları kurtarmıştım. Aynı diski o zaman NTFS ve exFat olarak iki bölümdü. Şimdi ikisini birleştiridim ve içindeki dosyaları sildim. Geri getirme ihtimali var mı?
birleştirip silmişseniz ve üstüne veri yazmadıysanız bence büyük oranda gelir gibi düşünüyorum. üzerine fazla işlem yapılmamış verileri yüksek oranda geri getiriyor gibi geldi yaptığım denemelerde. Önemli verileriniz varsa umarım gelir. zira benim halen içimden birşey kopuyor hissi uyanmaya devam etmekte diskim 1 TB henüz ona işlem yapmadım.
katkı sunmayı isterim tabiki bazı şeyler yapsamda halen kendimi pek etkin görmüyorum. bir kaynak vs rehberden aslında bunu belki destek alarak sağlayabilirim? çok güzel olurdu hayali güzel büyük kolaylık sağlar
Yanlış anlamadıysam ikinci koddan kasıtınız dd. Sadece birkaç GiB’lik veri kaybolacaktır. Verilerin %99’una yakını kurtarılır. Amazon s3’ü disk olarak takmayı deneyebilirsiniz, neredeyse sınırsız bir harddisk gibi davranacaktır ancak biraz pahalı olabilir.
Amazon s3’ü nasıl bağlayabilirim testdisk&PhotoRex yazılımına. kaydetme seçeneklerinde doğrudan bilgisayara bağlı olan disk alanları açılıyor? veya R-Linux’a. diğer ücretli yazılımlarda bulut dpolamaya bağlama özelliği var mı bilmiyorum. şayet var ise onlarıda temin ederim. şuan ki verilerim paradan değerli
Yapman gereken şeyi söyledim. Hani disk alanı açılıyor dediğin yeri seç evet alan yetmeyecek ama her bulunan dosyaları manuel olarak taşıyabilirsin herhangi farklı diske haliyle o diskin hep boş kalacak. Farklı bir bilgisayarına varsa atarsın usb ile part part, olmadı herhangi cloud hesabı açarsın 1TBlik oraya atarsın
Evet en mantıklı olan bu Sürekli bilgisayarı takip edip manuel olarak taşıyabilirim. Ama bu bağlamda aslında akılma takılan şu veri kurtarmaya devam ettikçe ben buluta yüklerken internetin upload süresi yüklemede daha yavaş davranacaktır. belirlediğim disk alanı dolunca acaba hangi sonuçla karşılaşırım bilmiyorum denemek lazım. şuan en mantıklı bu gibi durmakta
Alanın dolu olursa artık tekrar bulmaya çalışmayacak alanın yetmeyeceği için kapanacak uygulama. Tekrar uygulamayı çalıştırdığın zaman sıfırdan tekrar eski dosyalarını bulmaya başlayacak, kaldığı yerden devam etmeyecek en baştan başlayacak.
Bunu araştırıyorum çok sağolun. takılırsam buradan sizden yardım isteyebilirim
Bunu denedim PhotoRec (testdisk), ne de R-Studio (R-linux) harici hardisk olarak dosya yolunu asla görmüyorlar. hem S3’ü hem de rclone kullandım ikiside harici harddisk ağ sürücüsü olarak dizinleri bilgisayarda görünmekte problem yok ancak kurtarma programlarını kullandığımda her iki programda görmüyor. emin olmak için iki ayrı driver ve iki ayrı kurtarma progamlarını deneyip test ettim. nasıl bir yol izleyeyim s3 yada rclone’ye bir config oluşturabilir miyiz nasıl dosya olarak bunları tanımasını sağlayabiliriz?
Merahaba @yusufipekRclone ile ilgili bir videon olduğunu farkettim. Kullandığını anladım ve tecrübeli olduğun için senin yardımına ihtiyaç duydum. Google Drive alanını Rclone yardımıyla Bilgisayara bağlıyorum sorun yok. Dosya yöneticisinde bir dizin klasör olarak görünmekte belge aktarıp alabiliyorum harici harddisk gibi davranıyor gayet herşey güzel bir sorun yok. Ancak testdisk ve R-linux gibi kurtarma programlarını kullanıp verilerimin bir kısmını kurtardıktan sonra Google Drive alanına otomatik kaydetsin diye yolunu gösterdiğimde klasörü görmüyor tanımıyor silinen diskim 1TB idi. bana geniş bir alan lazım en az 2TB bunu bulut ile çözdüm ancak Rclone de ne ayar yapmalıyım ki klasörü tanısınlar? yol olarak gösteremiyorum?
Lütfen bana yardımcı olabilir misiniz haftalardir araştırmama rağmen üstesinden gelemedim asla
Geçtiğimiz haftalarda foruma bir program sponsor olmuştu. O uygulama da veri kurtarma ile ilgili isterseniz bir de o konuya bakın. Belki işinize yarar. Rclone nasıl mount ederim vs sorusuna cevap bulana kadar buna da göz atılabilir.
Bu video’yu ilk çıktığı saatlerde dakikalarda izledim programı sitelerinden inceledim. Linux çözümü yok. sitelerde ayrıca windowsda kolayca EaseUs Google Drive ve Aws mount edildiğini kolayca etkileşime girebildiğini öğrendim. Ama bu Linux da daha kolay olmalı sunucular Linux üzerinden çalışmakta. Makinem Linux Sizlerden ricam araştıra araştıra bitkin düşütüm eminim bilen var yapan var Allah rızası için okuyup geçmeyin üşenmeyin çözümü yazın