Hangi işletim sistemini (distribution) seçmelisin?

Forumda çok fazla sorulan bir soruyu tek bir konuda yanıtlamak istedim. Çünkü çok fazla konu açılıyor ama cevabı çok spesifik bir dağıtım olan az konu var. Genelde aynı soruyu farklı şekillerde soruyorlar. Buraya yazacaklarımı cevaplarını internetten kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Forumda dursun ve konu kirliliği olmasın diye yazmak istiyorum.

Elimden geldiğince açıklayarak size hangi dağıtımı seçmeniz gerektiğini anlatacağım. Öncelikle kafanızda oluşturduğunuz bazı yargıları yıkmak istiyorum. Bunlar:

EN İYİ VEYA EN GÜZEL BİR DAĞITIM DİYE BİR ŞEY YOK!
Birisi bir dağıtımı çok sever ve alışır. Paket yöneticisi, güncelleme sıklığı gibi sağladığı eksi ve artılar onun için en iyisidir. Bu sizin için de iyi olduğu anlamına gelmez. Siz dağıtım ararken ne yapmak istediğinizi ve dağıtım size bunu sağlıyor mu buna bakmalısınız.

DAĞITIM SEÇERKEN GÖRÜNÜŞÜNE ODAKLANMAYIN. BEĞENMEZSENİZ DEĞİŞTİREBİLİRSİNİZ!
Masaüstü ortamı (DE) veya pencere yönetici (WM) dediğimiz sizin monitörünüzde gözüken yazılımı siz sonradan değiştirebilirsiniz. Örneğin Fedora’yı yüklerken GNOME masaüstü ortamıyla geliyor lakin siz sonradan başka bir DE veya WM beğenirseniz, bunu yükleyebilir ve o şekilde kullanabilirsiniz.

SÜREKLİ TERMİNAL KULLANMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ!
Artık her şeyin grafik arayüzü var. Grafik arayüzü var demek monitörde bir karşılığı olması demek. Örneğin, siz bir şey indirmek istediğinizde dağıtımın mağazasından indirebilirsiniz demek. İllaki terminale indirme kodu yazmak zorunda değilsiniz ANCAK herhangi bir sorunla karşılaştığınızda genelde terminal üzerinden çözümü yapılır. Kullanımını öğrenmek kolaylık sağlar ama internetten bakarak kullanabilirsiniz. Günlük kullanımda kafa yoracağınız bir durum yok.

OYUN, YAZILIM, GÜNLÜK KULLANIM İÇİN HER DAĞITIMI TERCİH EDEBİLİRSİN!
Aslında her dağıtımda her şeyi yapabilirsiniz. Oyun için Nobara Linux denmesinin sebebi bir takım oyun içerikli yazılımın halihazıda gelmesi veya günlük kullanım Fedora denmesinin halihazırda günlük kullanımda kullanılan yazılımların yüklü olmasıdır. Bu demek değil ki Nobara, Fedora’dan oyun konusunda daha iyi bir seçim. Böyle bir durum yok. Aslında her dağıtımla gerekli işlerinizi yapabilirsiniz!

LINUX’U HER DAĞITIMDA ÖĞRENEBİLİRSİNİZ. ZOR VEYA KOLAY BİR DAĞITIM YOK!

Şimdi genelde sorulan hangi dağıtımı seçmelisin sorusuna gelecek olursak genelde bu soruya Linux Mint ve Pop!_OS diye cevap verilir.

Bunun sebebi kullanıcılar genellikle Windows kullandığı için başka bir işletim sisteminde günlük kullanımda çok da uğraşmadan istediklerini yapabilmesidir. Bu dağıtımlar daha az manuel ve kullanıcı dostudur. Bu yüzden yeni kullanıcılara bunlar söylenir ki yükledikten sonra işletim sistemini çözmeye mesai harcamayın. Eğer merak ediyorsanız daha fazlasını sonradan öğrenirsiniz diye bunlar önerilir. Yoksa Arch istiyorsanız Arch yükleyin.

Bu kadar dağıtımın nedeni ne?
Genelde dağıtımlar Ubuntu, Arch, Debian tabanlı olurlar. Bu dağıtımların farklı olmasının sebebi kendi içlerinde artı ve eksi yanları olmasıdır. Geliştiriciler iskeleti alır ve ekleme - çıkarma yaparak çeşitlilik oluşturur. Sebebi budur.
Mesela Mint, Ubuntu tabanlı olmasına karşın Ubuntu’nun Snap paket sistemi dayatmasından sizi kurtarır.
Örneğin EndeavourOS, Arch’a nazaran daha kolay bir kurulum arayüzü ile gelmesi ve kendi içinde daha az manueldir (görece kolaydır).

Son olarak Kafanızda çok büyütmeyin. Sorularınızı direkt olarak konu açmaktansa açılmış konulara bakın veya internetten araştırın. Tatmin olmadıysanız, bilgisayarınızı yedekleyin ve dağıtımı yükleyin. Neler yapabiliyorsunuz, nasıl görünüyor bakın. Bu kadar üşengeç olursanız farklı bir işletim sistemi kullanma sürecine alışamazsınız.

Yine de size yardımcı olması adına iki tane link bırakıyorum. Soruları yanıtlayarak size en yakın gelen dağıtımı bulabilirsiniz:

https://librehunt.org/

Atladığım kısımlar olabilir. Kabaca önemli olduklarını düşündüklerimi yazmak istedim. Eklemek istediklerinizi yazarsanız konuyu düzenleyebilirim. Amacım forumda bu konunun iskelet oluşturmasıydı. Umarım yeni başlayan kişiler bunu okuduktan sonra merak ettikleri dağıtımlara direkt konu açıp soru sormaktansa biraz daha inceleyip araştırırlar.

Edit: Yeni video

Son düzenleyen: @morgan 2024-10-29T08:33:30Z

15 Likes

Vardır arkadaşlar, Debian da sorunlarla karşılaşmak ihtimali ile Arch da sorunlarla karşılaşma ihtimali arasında çok fark var.

Arch Linux’un sistemde sürekli yapılandırma ihtiyacı vardır.
Bir güncelleme ile sistem patlayabilir ve onu çözmekle uğraşmanız gerekir.
Windows’a alışık birisi teknoloji merakıda pek yoksa Arch dağıtımı onu GNU/Linux den soğutacaktır.

4 Likes

Kolay dağıtım zor dağıtım diye bir şey yoktur bilmediğin bir dağıtım vardır yada kullanmasını beceremediğin. Haliyle bilmediğin için zor gelir. Arch dağıtımı zor değildir. Aslolan bilmiyor olmandır.

Yeni başlayan için hepsi zordur çünkü bilmiyordur. Bilmesi için kullanması gerek.

6 Likes

İnsanlığın uzay’a gidiyor olması uzay’a gitmenin zor olduğunu değiştirmez, gereksiz felsefe yapmışsın. Zor yoktur bilmemek vardır falan fistan.

Kendi benzetmende bile kendini çürütüyorsun. Olay burda uzayın zor olması değil. Uzay araştırması yapmayan roket araştırması yapmayan bilimsel bir çalışma yapmayan bir ülke için zaten zordur bilmiyordur.

Bilmeyen insan için her şey zordur. Bilmesi ve öğrenmesi için deneyimlemesi gerektiğini savunuyorum. Falan fıstık diyorsun :joy:

2 Likes

Bkz:

2 Likes

Evet Kolay zor diye birşey yok. Dağıtımların mantığını bilmemekle alakalı. Her dağıtım kendi kullanım felsefesine uygun çıkmıştır. her dağıtım bir alana yoğunlaşır aslında kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına cevap verip konforlu hale getirir. Odak noktaları farklıdır. Felsefe yapmamıştır doğruyu söylemiştir. Sayfada ileri düzeyde kullanıcılar mevcutur. Tartışma konusu dahi olacağını pek sanmıyorum. Rehber çok güzel ve yerinde Doğruları saptırmayalım lütfen bu rehberi görüp okuyan yanlış yönlendirilmesin zihninde soru işareti kalmasın. sizde mantığını öğrenin veya Linux kitapçığını araçlarını vs inceleyin derinlemesine… önerim budur

1 Like

Linuxa geçtikten sonra işinize kesinlikle yarayacak birçok uygulamayı kılavuzu içeren bir site.

5 Likes