Eziyet ama Linux’ta .NET var.
┌──(ibrahim㉿kali)-[~]
└─$ dotnet -h
Kullanım: dotnet [runtime-options] [path-to-application] [arguments]
.NET uygulaması çalıştırın.
dotnet run --
Böyle de çalıştırılıyor, en kolayı bu.
Eziyet ama Linux’ta .NET var.
┌──(ibrahim㉿kali)-[~]
└─$ dotnet -h
Kullanım: dotnet [runtime-options] [path-to-application] [arguments]
.NET uygulaması çalıştırın.
dotnet run --
Böyle de çalıştırılıyor, en kolayı bu.
.NET zaten bir çöplükten ibaret diyebiliriz. .NET, Visual Studio olmadan olmuyor ve Linux’ta yok.
JetBrains gerçekten çok iyi IDE’ler üretiyor. C/C++ için CLion, Javascript için WebStorm, Python için PyCharm, Rust için Rider… Eğer IDE kullanmak istiyorsanız JetBrains önerebilirim fakat fiyatı biraz tuzlu.
Emacs’i artık bir editör olarak görmeyi bıraktım. Sanki bir işletim sistemi. Neden bir editörün içinde müzik çalar var anlamıyorum.
Nano, kod editöründen çok Linux’ta terminal üzerinden gelen, kolay olması için tasarlanmış bir editör gibi düşünüyorum.
Gedit kullanmayın. Tek cümlem bu.
Linux’da yok derken Visual Studio’dan bahsetmiştim. .NET var ama lütfen Linux içinde kullanmayın. Aslında bu Windows için de geçerli. Visual Studio olmadan .NET kullanılmaz diyebilirim.
Code::Blocks eskiden iyidi fakat artık demode geliyor. Evet C/C++ için iyi fakat artık birçok alternatifi var.
Eğer güncelleme gelirse tekrar bir şans verebilirim. Umarım tekrardan geliştirilmeye başlar.
Vs code da da var. Komut satırı üzerinden vim veya herhangi bir IDE ile de müzik çalınabiliyor.
Aynı düşünce tarzıyla o zaman VSCode da bir işletim sistemi gibi. Resim görüntüleyici, müzik çalıcı, oyunlar, web tarayıcısı gibi şeyler VSCode da da bulunuyor.
Hala codeblocks kullananlardanım. Zaten amatörüm, bana yetiyor.Ancak ufak tefek sorunlar yok değil, güncellemeyi 4 gözle bekliyorum, yaklaşık 1 2 yıldır.
Beğendiklerim, basit olması, ayarların nisbeten kolay olması, hızlı olması, hafif olması.
Bepenmediklerim, bir türlü güncellenmemesi, wsmith editörü karanlık temayla sorunlu çalışması, tasarladığım form gözden kayboluyor, zemin ile aynı renk oluyor, vs.vs.
VSCodium + Neovim kullaniyorum.
Ben bir sorun yaşamıyorum.
.NET Core, cross platform. dotnet cli ile istediğiniz editörde .NET Core projeleri geliştirebilirsiniz.
Hocam öğrenci misiniz bilmiyorum ama öğrenciye ücretsiz tabi ticari ürün çıkaramazsın Öğrenci olan arkadaşlar faydalanabilir.
Öğrenci olduğumdan Jetbrains’i beleş kullanıyorum. Çok alıştım bırakamıyorum. Bu aralar Zed çok hoşuma gidiyor text editör olarak.
Kullandım ama IDE farklı yazılımda ilerledikçe ne kadar kolaylık sunan bir şey olduğunu anlıyorsun.
Notepad++ ’ da iyi ancak onda kodu başlatma seçeneği yok (şahsen ben bulamadım) , bu yüzden kullanmıyorum.
Kısa bir süre Helix denedim ama şu anlık sanırım terminal bazlı editörler bana çok uygun değil veya sadece Helix’i çok sevemedim. Kısa süre önce GNOME Builder’a geçtim, şu anlık sıkıntı yaşamadım. GTK de kullanmayı düşündüğüm için bana mantıklı bir seçim geldi.
Editör olarak vim ve pager olarak vimpager. IDE olarak VSCode (Code - OSS)
Bazen VİM, VİM ile uğraşmak istemeyince NANO kullanıyorum. Vim’in renkleri güzel birde ügçlü olduğu için ayrıca NANO da basit. Birde ben iki saat VS Code’un açılmasını niye bekleyeyimki? Direk terminalden takır takır işlerimi yaparım ne gerek var iki saat beklemeye?
Bazen not defteri programını, bazen de VS Code kullanıyorum.