GRUB menüde takılı kaldım. Boot edemiyorum

Merhaba,

Arkadaşımın eski Asus Eee PC 1015 laptop’ını retro emülatör konsoluna çevirmeye çalışıyorum fakat boot edemiyorum.

Defalarca USB’mi kontrol ettim ve başka bilgisayarlarda denedim fakat bu bilgisayarda sorun yaşıyorum. Yaşadıklarımı şöyle anlatayım:

Biraz araştırma sonrası MX Linux Fluxbox veya AntiX kurmaya karar verdim. Her iki distronun da GRUB menüsüne gelmeme rağmen, işletim sistemi seçeneğini seçtiğimde dakikalarca beklesem de hiçbir hareketlenme olmadı. Bu yüzden daha önceden sorunsuz kurduğum Linux Mint 22.1 XFCE kurmayı denedim, fakat GRUB menüsü yerine GRUB komut satırı açıldı ve boot yazdığımda kernel’in yüklü olmadığını söyledi.

Demek ki MX Linux’un GRUB komut satırına erişip kernel yüklersem başarabileceğimi düşündüm ve tekrar USB’yi söküp diğer USB’mi taktım ve MX Linux’u tekrar açtım. ChatGPT ve DeepSeek’in yardımlarıyla kernel yüklemeyi denedim:

linux (hd1,msdos1)/antiX/vmlinuz root=/dev/sda1
initrd (hd1,msdos1)/antiX/initrd.gz
boot

Yine de boot dediğim anda dondu ve dakikalarca hareketsiz kaldı. Bilgisayarı kapattım ve Linux Mint kernel olmadan bootlamaya çalıştığımda izin vermediğini gördüm. Tekrar Linux Mint olan USB’yi taktım.

GRUB komut satırı geldiğinde ls dedim fakat bu sefer de Linux Mint’te ls dediğimde:

memdisk
hd0
hd1

den başka bir şey görünmedi.

ls (hd1)/ dediğimde ise unknown filesystem hatası aldım.

Rufus kullanıyorum ve MBR seçiyorum.

Amacım AntiX veya MX Linux Fluxbox’ın live USB’sine erişip dd ile tüm diskleri temizledikten sonra işletim sistemini diske kurmak, sonra da RetroArch gibi bir emülatör kurup NES, SNES gibi konsollardan oyunlar oynamak. Laptop’ta şu an Windows 8.1 Enterprise yüklü (bu bilginin önemli olup olmadığını bilmiyorum).

Son düzenleyen: @Romsh 2025-02-04T20:27:55Z

1 Like

Öncelikle hoş geldiniz foruma. Sorunuza gelirsek, birkaç sorum olacak:

İlk olarak:
BIOS’a Gir:
F2 veya Del

1. Boot Modu:

Legacy (CSM) Mode etkin mi?

Secure Boot kapalı mı?

Fast boot kapalı mı?

Boot order’da en üstte mi diskiniz?

USB medyasını doğru mu yazdırdınız?

Rufus’u MBR + BIOS Modunda kullanmışsınız, bu doğru. Lakin bazı eski BIOS’lar “GPT diskleri” desteklemiyor ve bazı yazdırma yöntemleri eski makinelerde uyumsuzluk yaratabilir.

Şunları dener misiniz?
Partition Scheme: MBR

File System: FAT32 (bazı eski BIOS’lar NTFS’yi desteklemez)

Mode: DD Image Mode ile yazmayı deneyin.

Ventoy veya Balena Etcher ile denediniz mi?

Alternatif Hafif Dağıtımlar ve Kernel Uyumluluğu

Eğer AntiX veya MX Linux boot etmezse, eski cihazlar için daha uygun şu dağıtımları deneyin:

Bodhi Linux (Çok hafif, eski cihazlar için mükemmel)

Debian 11 XFCE (Eski kernel desteği var)

TinyCore Linux (Minimalist ve ultra hafif)

Benim önerilerim:

1 Like

bilgisayar konusunda hiç bilgili değilim fakat, ben usb den boot etmeye çalışırken olmamıştı. internetten biri secure bootu kapa biosdan demiş usb boot yapamazsan. ben de denedim olmuştu. fakat dediğim gibi bilgili biri değilim sadece usb boot yapamamıştım

1 Like

Hocam, Secure Boot ve fast boot u kapatınca Linux, BSD ve aklıma gelmeyen diğer benzer dağıtımlar kuruluyor.

2 Likes

Hoş buldum. :wave:

BIOS hakkında dediklerinizi başka yerlerde de okudum fakat bu BIOS içerisinde bunları nereden bulacağımı bulamadım.

Boot Order’a erişebiliyorum ve oradan da en üstte olduğuna eminim.

BalenaEtcher ile denemiştim olmamıştı, DD Image Mode’u deneyip tekrardan yazacağım. Ventoy’u da denemedim eğer DD Image Mode olmazsa onu deneyeceğim peşine.

Linux dünyasına gireli daha 1 hafta olduğu için TinyCore gibi distrolardan korkuyorum hala, ondan daha kullanıcı dostu bir şey denemek iştemiştim.

(BIOS sürümünü hangisi gösteriyor bilmediğim için direkt BIOS fotoğrafı ekliyorum.)

2 Likes

Laptopımın BIOS’unda, yardımda yazdığı gibi F5 F6 gibi komutlarla önyükleme sırasında yukarı aşağı giderek Secure Boot’u kapatmayı deneyin. Eğer kapatabilirseniz uzun yola gerek kalmaz. Ama her ihtimale karşı uzun yolu da anlatayım.

İsteğe Bağlı Bu Kısım

main menüsüne girmeden önce hızlı geçiş için F12 tuşunu aktif edin (birden fazla disk varsa).

1. Security bölümüne girin.
  • Set Supervisor Password seçeneğini etkinleştirin (enabled). Bu, BIOS şifresi; çok kolay atlatıldığı için önyüklemeyi ve diski şifrelemek güvenliğiniz açısından daha mantıklıdır.
  • Şifrenizi belirleyin.
  1. Tekrar önyükleme menüsüne gelin. İsterseniz F5 F6 tuşlarını, isterseniz de Enter tuşuna basarak burayı devre dışı bırakabilirsiniz (disabled).
  2. Fast Boot seçeneğini de (Main menüsünde, Display Language’nin üstünde) devre dışı bırakmanızı öneririm (disabled).
1 Like

Hocam maalesef Boot menüsünde böyle bir seçenek yok :frowning:

Bu seçeneklerin gelmesini vs. nasıl ayarlayabilirim acaba?

Rufus’ta DD Image Mode çalışmadı.

Ventoy’da ise Secure Boot’ta da çalışsın özelliğini açarak hem AntiX hem MX Linux Fluxbox hem de Linux Mint XFCE’yi attım içerisine.

Not a Secure Boot platform dedi ve Ventoy menüsü geldi. ChatGPT’ye de sorduğum üzere bilgisayarda Secure Boot özelliği zaten bulunmamakta.

AntiX’i falan boot in grub2 menu diyerek bootlamaya çalıştığımda da yine You need to load kernel first. diye hata verdi. (Öncesinde komutlarla kerneli yüklemeye çalıştığımı ama yine de bootlayamadığımı anlatmıştım, belki de ben kuramamışımdır ama bütün adımları doğru takip ettiğime eminim.)

Şimdi de eski kernel desteği olduğunu söylediğiniz Debian 11 XFCE deneyeceğim. Sorunun hala ne ile alakalı olduğunu tam olarak anlamış değilim maalesef.

Debian 11 de olmaz belki korkusu ile direkt Debian 10 XFCE denemeye karar verdim, Ventoy’da karşıma 3 seçenek çıktı:

Boot in normal mode
Boot in grub2 mode
Boot in memdisk mode

Boot in normal mode ve grub2 mode seçtiğim vakit karşıma saliselik olarak da olsa şu 3 hata kodu çıkıyor:

error: file '/grub/font.pf2' not found.
error: no video mode activated.
error: no video mode activated.

ve hemen ardına GRUB menüsü açılıyor, hem Install hem Graphical Install deniyorum fakat yine de donup kalıyor.

Boot in memdisk mode deneyeyim belki hallolur diye düşündüm ve bir süre bekledikten sonra karşıma şu yazı çıktı:

No bootfile found for UEFI!
Maybe the image does not support IA32 UEFI!

Bu UEFI durumunu BIOS’ta da yaşıyorum, özellikle MBR seçsem de Boot Options kısmında USB’m “UEFI:…” diye gözüküyor.

Burası çok tuhaf, çözüm buldum ama

Sanırım öyleymiş, bir video buldum belki çözüm olur

Maalesef videoda kurulumda yaşanabilecek sorunlara değinilmemiş, videodaki bilgisayarın benim bilgisayarımdan daha eski olduğunu bilerekten videoda kullanılan Linux Mint 19.3 XFCE indirmeye ve kurmaya çalışacağım. Attığım sitede bilinen hatalar ve çözümleri de yazıyor umarım benim sorunuma da çözüm olur. Siteden yapılacakları takip edip sorunu çözmeye çalışacağım şimdi.

1 Like

mint debian edition deneyin bence daha hafif

security kısmına bakabilirsin secure boot işlemleri için

Neden ve nasıl olduğunu anlamasam da Linux Mint 19.3 XFCE 32-bit kurmak işe yaradı. Şu anda işletim sistemini sorunsuz kurdum ve umarım emülatorü de sorunsuz kurabileceğim. Belki 32-bit olması ile bir alakası vardır bilmiyorum, internette 64-bit desteklediğini görmüştüm aslında bilgisayarımın, garip.

ISO’yu buradan indirdim, indirmek isteyen olursa bu linkten sorunsuz indirebilirsiniz.

1 Like