Merhaba,
Arkadaşımın eski Asus Eee PC 1015 laptop’ını retro emülatör konsoluna çevirmeye çalışıyorum fakat boot edemiyorum.
Defalarca USB’mi kontrol ettim ve başka bilgisayarlarda denedim fakat bu bilgisayarda sorun yaşıyorum. Yaşadıklarımı şöyle anlatayım:
Biraz araştırma sonrası MX Linux Fluxbox veya AntiX kurmaya karar verdim. Her iki distronun da GRUB menüsüne gelmeme rağmen, işletim sistemi seçeneğini seçtiğimde dakikalarca beklesem de hiçbir hareketlenme olmadı. Bu yüzden daha önceden sorunsuz kurduğum Linux Mint 22.1 XFCE kurmayı denedim, fakat GRUB menüsü yerine GRUB komut satırı açıldı ve boot
yazdığımda kernel’in yüklü olmadığını söyledi.
Demek ki MX Linux’un GRUB komut satırına erişip kernel yüklersem başarabileceğimi düşündüm ve tekrar USB’yi söküp diğer USB’mi taktım ve MX Linux’u tekrar açtım. ChatGPT ve DeepSeek’in yardımlarıyla kernel yüklemeyi denedim:
linux (hd1,msdos1)/antiX/vmlinuz root=/dev/sda1
initrd (hd1,msdos1)/antiX/initrd.gz
boot
Yine de boot
dediğim anda dondu ve dakikalarca hareketsiz kaldı. Bilgisayarı kapattım ve Linux Mint kernel olmadan bootlamaya çalıştığımda izin vermediğini gördüm. Tekrar Linux Mint olan USB’yi taktım.
GRUB komut satırı geldiğinde ls
dedim fakat bu sefer de Linux Mint’te ls
dediğimde:
memdisk
hd0
hd1
den başka bir şey görünmedi.
ls (hd1)/
dediğimde ise unknown filesystem
hatası aldım.
Rufus kullanıyorum ve MBR seçiyorum.
Amacım AntiX veya MX Linux Fluxbox’ın live USB’sine erişip dd
ile tüm diskleri temizledikten sonra işletim sistemini diske kurmak, sonra da RetroArch gibi bir emülatör kurup NES, SNES gibi konsollardan oyunlar oynamak. Laptop’ta şu an Windows 8.1 Enterprise yüklü (bu bilginin önemli olup olmadığını bilmiyorum).
Son düzenleyen: @Romsh 2025-02-04T20:27:55Z