Google'u hayatımdan çıkarmak için hangi manuel seçenekleri değerlendirmeliyim?

Konu Başlığı: Google’u hayatımdan çıkarmak için hangi manuel seçenekleri değerlendirmeliyim?

Cihaz Modeli: Poco X3 Pro

Merhaba,

Poco X3 Pro cihazımda Google servislerini hayatımdan tamamen veya büyük ölçüde çıkarmak istiyorum. Gizliliğe önem vermeye başladığım için, Android tarafında bu konuda adım atmaya karar verdim.

Root erişimi sayesinde Google servislerini hard olarak silmeyi, izinleri zorla engellemeyi ve alternatif uygulamalar kullanmayı düşünüyorum.

Öncelikle şunu merak ediyorum: Google servislerini tamamen silmenin veya önemli ölçüde azaltmanın dezavantajları nelerdir?

Hangi Google servislerini silmemem gerekiyor, hangileri yerine alternatiflerle değiştirilebilir? Hangi servislerin yerine hangi alternatifleri kullanabilirim?

Örneğin, kişi listesi erişimi gibi izinleri engellemek için hangi yöntemleri önerirsiniz? Facebook ve İnstagram tarafında, telegram tarafında bile numaramdan dolayı öneri vs çıksın istemiyorum.

Ayrıca, cihazıma dokunanları ışık yanmadan algılayıp raporlayan, kayıt alan root gerektiren gizlilik odaklı güvenlik uygulamaları da kullanmak istiyorum. Bu konuda önerileriniz varsa çok sevinirim.

Belki Yusuf İpek’in önerdiği veya kullandığı gizlilik odaklı Android uygulamaları da vardır, onları da öğrenmek isterim.

Eğer grafik arayüzlü ve aşırı stabil bir özel ROM varsa onu da değerlendirebilirim. Uygulama uyumluluğu benim için önemli, bu yüzden Google servislerini tamamen kaldırdığımda hangi uygulamaları kullanamayacağımı veya hangi alternatifleri bulmam gerektiğini de bilmek istiyorum.

Linux tarafında gizliliğe ne kadar önem verdiğinizi biliyorum, bu yüzden Android tarafında da sizin deneyimlerinizden ve önerilerinizden faydalanmak isterim.

Hangi Google servislerini hard olarak siliyorsunuz, hangi alternatifleri kullanıyorsunuz ve bu konuda nelere dikkat etmeliyim?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: @Logikos 2025-03-09T13:50:39Z

1 Like

ADB ile tüm Google uygulamalarını devredışı bırakabilirsin. Güvenlidir ve Google uygulamalarını silmez ama devredışı bırakır.
Bunu yapmak için ADB AppControl PC programını kullanarak kullanabilirsin.

Ayrıca Xiaomi bloatware uygulamalarını da devredışı bırakabilirsin.

Google uygulamalarının çok kullanan biri değilim. Uygulama ve oyun için Aurorara Store yetiyor. YouTube için de New Pipe vazgeçilmez. YouTube’un kendisinden çok ama çok daha iyi, benim için.

4 Likes

Bencede adb ile uad kullanmak en iyisi olacaktır. Ayrıca canta isimli bu uygulamaylada istemediğiniz uygulamaları silebilirsiniz:

Yusuf İpek’in önerdiği uygulamalar için:

4 Likes

Peki google servislerini kaldırdığımda çökme ya da uzun vadede hangi servislerde sıkıntı çıkar. Mesela konum için maps yerine, kişi listesi yerine, youtube hesabı için ne kullanmak gerekir? Yoksa zamanı geldiğinde ille gmail servisini kullanmak zorunda olacak mıyım? Mesela Youtube’a girip kanal açarsam, para kazanması olursa vs…

Maps,
Drive,
Takvim,
Google Play vs

Bazı kulandığım ücretli uygulamalar var mesela, bluecoins gibi todoist gibi. Google play de ihtiyaç duyduğum bir çok uygulama oluyor. Onlar yoksa kendimi eksik de hisseder miyim acaba?

4 Likes

@Logikos ben Android 12 ve 7’de denedim. Normal silersen çöküyor cihaz ama devre dışı bırakırsan bir şey olmuyordu. Devre dışı bırakmak güvenliydi.

Devre dışı bıraktığın zaman çökerse format atarsın, düzelir ama silip format atarsan düzelmez. Devre dışı bırakmanı öneririm. Rootsuz bir yöntem.

Silmek için root gerekir zaten.

4 Likes

Dediğiniz uygulamalar için alternatifler mevcut:

Maps: OsmAnd ve Organic maps
Takvim: Fossify takvimi
Kişiler: Yİne fossify kullanabilirsiniz.

Genel olarak sistem uygulamaları için fossify kullanabilirsiniz. Youtube için zaten birçok alternatif var. NewPipe, libretube veya ReVanced ile yama yapabilirsiniz. Ücretli uygulamalara tam bir çözüm yok maalesef orada biraz google play’e muhtaç kalıyorsunuz. Eğer söylediğim alternatifleri kullanırsanız servisleri kaldırdıktan sonra bir sorun çıkmaz. Fakat orjinal google uygulamaları için bir şey söyleyemiyorum. Muhtemelen google hesabıyla giriş yapma zorunluluğu vardır bu yüzden sıkıntı olabilir. Ayrıca bildiğim kadarıyla bazı uygulamalar play store’dan indirilmeyince sorun çıkartabiliyor. Belki bu da sizin için problemli olabilir.

4 Likes

Problem olabilir tabii ki. Doğru söylediniz.
Hiçbirşeyden tam anlamıyla uzaklaşamıyoruz. İki telefon mu kullanmak gerekir?

Yine çift sistem kullanmak her iki platform için gerekli gibi görünüyor. Linux kullansak Windows kendini aratacak, Windows kullanınca her türlü başka seçenekler kendini aratacak! Bıktım ya :slight_smile:

Bilgisayardaki seçenek olsaydı duraklatacaktım. Bu Canta uygulamasını f-droid içine indirdim ama sadece siliyor ve silinenlerin lokal yedekleri nerede bilmiyorum. Bu Canta harici durdurma özelliği olan bir seçenek biliyorsan söyleyebilir misin?

2 Likes

Ben 2020’ye kadar Android cihaz kullandım, Google’a hiç gerek duymadım açıkçası. 2020’den sonra iPhone 6S’e geçtim. Mecbur Apple hesabı istiyor. Dışarıdan uygulama yüklenmesi olayı da geldi, denemedim.

2 Likes

Aslında Google birçok konuda tekel olduğundan dolayı kullanmazsak olmaz gibi düşünüyorum. Zaten hizmetleri bozabileceğimizden APK dahi yükleme şansımız olmuyor. Bu anlamda düşünerek de sadece kişi listemi ondan gizlemek, drive, gmail kullanmak istemiyorum. Diğer konum gibi konuları halledebileceğimiz konusunda Yusuf İpek videosunu izleidm. Fakat konum konusunu bozmaya şuan gerek görmedim. Zaten çok ihtiyaç duymasam da bari iyi çalışıyor o kalsın düşüncesindeyim. Keşke hard şekilde silsem ve sistemin işleyişine sebep olmasa da hiç Google seçeneklerini kullanmasam…

Android kullanmayıp Google tarafında hangi uygulamalarını kullanmadın ve hizmet olarak sonlandırdığını mı söylemek istedin, anlayamadım bu kısmı mantık olarak mümkün değil gibi geliyor? En azından bu akaşm karar verdim; numaralarım facebook, instagram ve whatsp tarafında dolaşmasın. Normalde Whatsp iş konusunda, hizmet konusunda şirketlere ulaşmak için mecburi bir seçenek gibi düşünürken şimdi onu da hayat boyu silip başka uygulamalarla devam etmeyi de düşünüyorum. Hergün yine fikrim değişiyorsa da bakalım en azından kurtulmak için denemelerimi yapmam lazım. Facebook, gruplar için bazen önemli olabiliyor. İnstagram konusunda da RSS mantığında bir sistem bulamadım hala. Belki o zaman hepten silebilirdim.

Ne linux, ne windows ne android içinden çıkamıyorum artık, çıldıracağım.

Harbi nasıl yapmamı önerirsin bu yazdıklarıma istinaden?

2 Likes

Android 14 ya da 15 ve üzeri için bir APK kuralı geldiyse bilemem ama onun dışında APK her daim Google’dan bağımsız yüklenebilen bir şeydi hocam.

Google’dan tamamen kurtulamak için ilk önce telefondan tamamen Google hesabından çıkış yapın ya da emin olamıyorsanız formatlayın (kesin çözüm :D).
Daha sonra ADB AppControl yazılımı ile Google ile alakalı tüm sistem uygulamalarını devre dışı bırakın. ADB AppControl’de arama kısmı var oraya google yazarsanız listeliyor direkt uygulamaları.

Bu videoda anlatıyor;

Eğer yapacaksanız uyarayım;
Silmeyin sakın (Uninstall/Delete) yapmayın, devre dışı bırakın (Disable) yapın.

4 Likes

Yukarı kısıma bakarsanız (sağ taraf da) orada sildiğiniz uygulamaları tekrar yükleyebileceğiniz bir kısım var. Bu arada shizuku ile çalıştırmışsınızdır umarım. (Söylemeyi unutmuşum)

1 Like

Bunun ne olduğunu bile sizden duydum şimdi. Hiçbirşey henüz silmedim. Onunla da çalıştırmamanın bir sorun yaratmadığını söylemeliyim. Ne işe yarıyor shizuku?

Daha önce kullandım bu yazılımı ama nedense sürekli kablo tak çıkar sesi geliyor sinirim bozuldu. Kabul etmiyor sürekli bu şekilde oluyor. Driverları da yükledim adb vs ama nedense bir görüyor bir görmüyor!

2 Likes

Hocam shizuku root gerektiren uygulamaları rootsuz çalıştırmanızı sağlıyor. Canta da shizuku ile çalışabilen bir uygulama. İzzzyOnDroid reposundan indirebilirsiniz:

2 Likes

Benim telefonum ROOT yapılı hocam.
Bu anlamda kurmaya gerek var mı?

2 Likes

Uygulama silebiliyorsanız gerek yoktur.

2 Likes

Yedekleme çözümü gerekmez mi?
Çünkü, geri dönülmeyecek hatalara sebep olsun istemem, deneme yanılma ilerliyorum.

Birçok da not aldım, derledim. Keşke benim işletim sisteminin yedeği alınıp emüle edebileceğim bir yazılım olsa da o şekilde hangi hatadan dolayı BRİCK olduğunu bilebilirdim.

2 Likes

TWRP adinda kurtarma modu var yedekleme icin.

TWRP ile yedek aliniyor ama soyle bir sorun var. Google FRP Lock adinda bir yazilimla cihazi kitliyor.

Yani disaridan mudahile edildigi icin Google cihazi kitliyor yeni Android surunlerinde.

Eger cihaza root, twrp falan kuracaksan dikkatli ol hocam.

3 Likes

Hocam, 2 sene olacak ROM ve Rootlu kullanıyorum zaten. Teşekkürler önerilerin için. Fakat uzunca bir araştırmadan sonra risk alamadım yine! Çünkü zincirleme olarak bu sistemler birbirine bağlı ve birbiri olmadan sistem iyi çalışmıyor. Sonra Xiamideki ikinci alan özelliğini açtım. Dedim ikinci alanı rootlarım diye sanırım o da mümkün değil.

Bir labaratuvar ortamı kurup aynı rom ile flaslayıp içinde servisleri deneme yanılma ile test edebileceğim bir sistem var mı? Emulatörler var bluestacks, nox player gibi. Onlardan bahsetmiyorum. Sanırım onlarda da çok fazla müdahale edemiyorsun. Xiaomi telefon kullanır gibi manipule etmek gerekiyor diye düşünüyorum. Yoksa en temizi aynı marka model bir telefon mu satın almak gerekir? Bunun başka alternatifi var mıdır?

Hocam Google servisleri ve uygulamalarini alayini devre disi birakinca bir sey olmuyor. Rahat olun.
Sadece Google hesabi ile cihaza giris yaptiysaniz eger, Google hesabindan cikin.

Baktiniz cihaz acilmiyor. Format atin duzelir. Cunku devre disi biraktik zaten, silinmedi.

1 Like