Bu yazı biraz ağlama duvarı gibi olacak çünki gnome son birkaç haftadır git gide canımı sıkmaya başladı.
Aslında bakarsak gnome son bikaç haftada bi değişiklik yaparak canımı sıkmadı tabi ki, benim gözüme batmaya başladı bazı şeyler, sırayla ilerleyerek kendi düşüncelerimi de toplayayım:
Eklentiler: yahu bu eklentiler bi acayip, aslında gnome için konuşulduğunda bi avantajmış gibi servis ediliyor ama kullandıkça bişiylerin ters gittiğini hissettiriyor, şuan saydım 9 tane eklenti kullanıyormuşum, arrange windows, blur my shell, clipboard indicator, dash to dock, desktop icons NG (DING), panel corners, rounded window corners, tophat, user themes ( orchis dark compact) bunlar da kullandığım eklentiler. yarısı kozmetik yarısı sistem için kullanılıyor.
Peki Kudai nedir sorunun derseniz, biçok distro için default kabul edilen, bana göre en cilalı hissettiren masaüstü ortamının bana aslında özünde pek de bişiy sunmadığını, bu kıytırık eklentilere mecbur bıraktığı farketmem, evet önceden de farkındaydım bu durumun ama batmıyordu, linux’a da yeni geçmişim vs gücendirmedi. ama kullandıkça insan diyor ki yahu her aradığım özellik için bi eklenti kurmak durumundayım kimi arzu ettiğim eklentinin kullandığım gnome sürümüne uymaması, sürüm uyumlu olsa dahi düzgün çalışmaması yahut kullanılan eklentilerin birbiriyle çakışması vs beni huylandırıyor artık. üstüne eklenti kurdukça da sisteminizin hafif karışması, arada gücük glichlenmeniz, işlemcinizin ve belleğinizin tepesine binmeye başlayan ağırlık da cabası oluyor. Tamam hepsini bi kenara bıraktım gnome’un karnı burnunda gnome 45 geldi gelecek, yahu bakıyoruz gnomun geliştiricileri de zaten masaüstü ortamını nasıl gerçekten masaya, bildiğimiz MASAya (4 ayaklı falan) benzetiriz diye uğraşıyor gibi, iyicene bi yalınlaştırma çabası var yahu zaten insanlar bu ortamda efektif olmakta güçlük çekiyorlar bir de yeni sürümde eklentilerin uyumluluğunu da inek içmiş (inek nerde?). birde eklentiler şart, default gnome deneyimi çekilecek gibi değil, ama default yüklü gelen eklenti uygulaması da yok, indiriyorsun. gerçi gnome-tweaks’i bile indiriyorsun, bildiğin ayarlar 2 uygulaması yapmışlar.
kişiselleştirilebilirlik: e bahsetmeye gerek yok gibi sanki, o yok çünki. arkadaşım bi güzel gözüksün diye tema kurayım bakalım diyorsunuz çünki farkettiğiniz üzere gnome-shell çook sıkıcı, bir de topbarda açılır menüler vs ortalama 15’’ laptop ekranındaysanız eşşek gibi oluyor, yap şunu bi ayar koy be abim be ablam ya küçültüp büyütelim rengini vs ayarlayalım, macosda bile var bu ayar yahu. tamam hadi eklentileri kurmadık e ozaman temayı da kuramıyoruz ki user themes eklentisi lazım, ha terminalden vs oluyor ama sen beni onunla uğraştıracaksan ben pencere yöneticisi kullanıyım daha iyi. ha paragrafın sonuna ekleyeyim temalar da eklentilerle çakışabiliyor.
Başka masaüstü ortamlarını da denedim kde kullandım bi süre aslında burada gnome’dan istediğim şeyleri veriyor ama tam vermiyor bi kaba çirkin bişiy veriyor ona da ısınamadım cilasız windows gibi hissettiriyor, birde panelleri özelleştirirken panel üzerindeki öğeler sapıtıyor arada özellikle evde harici ekrana bağlayıp dışarıya çıkmak için ana ekrana geçtiğinizde farkediliyor. bir de hala gnome kullanıyor olmamın asıl nedeni olan uygulamayı hangi gpu ile çalıştıracağımı sunan seçenek diğer ortalarda yok, zaten diğerlerinde bu özellik olsa xfce’ye geçeceğim, o da biraz daha güncelleme alsa iyi, cesed gibi oldu.
(bazı kelimeleri konuşma dilinde yazmayı seviyorum)
(ekleme)
masaüstü: gnome 40 ile birlikte kaldırılan masaüstü ikonları, neden? oldukça işlevsel bir özelliği karmaşık ve gereksiz yer kaplıyor diye kaldırmak çok saçma geliyor, o koskoca masaüstü ekranında işlevi olmayan bi alan bırakıyor sadece arkaplanınızla bakışıyorsunuz, eğer biri masaüstü ikonları kullanmak istemiyorsa sadece kaldırabiliyor, kullanmayabiliyor ama tamamen özelliği kaldırmak nedendi?