Ne zaman yay kurmaya çalışsam ... dizinine yazma yetkiniz yok
hatası alıyorum. Çözümü nedir?
Son düzenleyen: @Adil 2025-02-05T15:44:05Z
Ne zaman yay kurmaya çalışsam ... dizinine yazma yetkiniz yok
hatası alıyorum. Çözümü nedir?
Son düzenleyen: @Adil 2025-02-05T15:44:05Z
@Adil hocam, sudo chmod -R 775 /opt/yay-git
komutu ile yazma izni verdiniz mi? Devamında yine yazma izni sorunu oldu mu?
aslında yay klasörünün home dizininizde olması lazım, garuda nasıl yapıyor bilmiyorum
chown
ile sahipliği değiştirmeye çalışmışsınız fakat yanlış olmuş,
sudo chown -R adil /opt/yay-git
komutu ile sahipliği kendi kullanıcınıza alabilirsiniz, yukarıda belirtilen chmod
da iş görecektir.
Bende kvm de garuda kurmak için indirme yapıyorum, biraz yavaş iniyor bunu test edicem.
Edit:
sudo pacman -S yay
komut ile herhangi bir hata olmadan yay kurulumu yapıldı.
arch repolarında yay mi varmış
muhtemelen garuda script vesaire yazmıştır, çünkü normalde kesinlikle böyle kurulmuyor
Hocam garuda linuxe yabancıyım ve yay da kullanmadım, şimdi inceliyordum. Garuda güncelleme yapıyor, beklemek durumundayım. Arada öğreniyorum. Bir süre kali kullandım şuan ubuntu toplamda 10 aylık mazim olmadı. Arch taban olayınıda ehh işte keşfediyorum
Edit:
Hocam dediğiniz gibi script yazmışlar, güncellemeyi yarıda kesip denemek için sudo yay -S neofetch
komutunu denedim, herhangi bir sorun olmadan çalıştı.
Garuda’nın kullanıcı dostu bir yaklaşım benimsemesinden dolayı kolaylık olsun diye böyle yapmış olabilirler, fakat Arch bilerek yay’i ana repoya almıyor.
Arch, yay gibi aur yardımcı uygulamalarını sizin elinizle aur’dan klonlayıp makepkg
ile kurmanızı istiyor, bunun sebebi de bir aur paketi olan yay
’i kullanıcıya el ile kurdurtarak, hem aur paketlerinin üçüncü parti paketler olduğunu ve pacman ile kurulamayacağını, hem de aur paketlerinin aur helper’lar olmadan nasıl kurabileceğini öğretmek, yoksa Arch geliştiricileri de biliyor paketi ana repoya eklemeyi
Bunun dışında Arch dünyasına hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz!
Şahsen saf arch kurulumu ile Arch’ı tanımanızı ve öğrenmenizi tavsiye ederim, şahsen böyle kullanılmak için geliştirildiğini düşünüyorum, en güzel deneyimi de bu şekilde elde edersiniz. Manjaro Garuda veya EOS gibi dağıtımlar Arch’ı belirli kalıplar halinde “kullanıcı dostu” olarak paketleyip arkada olan biteni maskeleme eğilimindeler, bu yüzden belirli sıkıntılar çıkartabiliyorlar.
Saf Arch bu dağıtımlara kıyasla gerçekten daha iyi çalışıyor, bunun sebebinin yukarıda da belirttiğim, “Arch’ı tasarlandığı şekilde kullanma” mevzusu olduğunu düşünüyorum, şu an kullandığım Arch kurulumu yaklaşık 8 aylık, bu süre boyunca hiçbir sıkıntı yaşamadım. Tabii tedbiri elden bırakmamak için sistemimi boyutu büyük bir usb’ye ayda bir kere klonluyorum o ayrı.
Tekrardan hoş geldiniz, maceranızda bol şans diliyorum.
Tecrübeni paylaştığın ve tavsiyen için teşekkür ederim, en kısa sürede kurup deneyimleyeceğim. Umarım çok üzmezse asıl sistem olarak bilgisayarımda kullanırım.
Teşekkürler, saf Arch kurmak isterdim fakat ben daha Linux’ta yeniyim, o nedenle şu anlık düşünmüyorum. Aslında terminal bana bayağı sıcak geldi, çok alıştım (daha 1 hafta oldu olacak). Arch kurarken biraz ayar yapmak gerek, onun için araştırıp öyle geçerim. Yedekleme olayı da; ben Btrfs kullanıyorum, Garuda’da zaten var, Arch’ta da vardır herhalde, o da yedekleme görevi görüyor yine.
Tabii, hazır hissettiğiniz zaman denersiniz.
Bu güzel bir şey, terminalden korkmayın, terminal sizin dostunuz.
Garuda’da olup saf Arch’ta olmayan herhangi bir şey yok fakat saf Arch’ta dosya sisteminizi kendiniz seçip, BTRFS snapshot olayını (ve daha bir çok şeyi) yine kendiniz ayarlamalısınız.
Bu arada saf Arch yolculuğunuzda forumdaki şu rehberleri kullanabilirsiniz, bunlar tam anlamıyla bunun için yazılmış rehberler. (@Akkaya @Adil )
başlangıçtan orta düzeye: