Garuda linux boot, ethernet kablosunu görmüyor

Esenlikler, iyi forumlar. Garuda Linux kurumu sırasında Ethernet kablomu garuda görmemekte. İnternetten biraz araştırdım, sanırım sürücülerin eksikliği ile alakalı bir sıkıntı ancak nasıl çözebileceğimi anlamadım. Linuxa yeni geçiyorum, NVDIA 4060’lı bir sisteme sahibim, Garuda Mokka yerine ZorinOs tercih etmiştim lâkin düşük çekirdeğe sahip olması boot hataları oluşturdu. Garudaya geçerken de aynı sıkıntıları yaşadım, lâkin GRUB ayarlarında garuda open source drivers seçeneğine “nomodeset” yazarak çözebildim. -Grafik sürücülerinin yüklenmesini engelliyormuş (?)- sorunun bundan kaynaklanabileceğini düşünüyorum ama emin değilim.

Son düzenleyen: @Olafgarret 2025-03-11T14:34:47Z

Bu seçenek grafik sürücülerini devre dışı bırakır. Ama bununla bağlantılı başka sürücüleri de etkileyebilir. Yani çok ihtimal vermiyorum ama olabilir de.

Sorunu ethernet kartıyla ilgili yaşıyorsun ama ethernet kartın modelini belirtmiyorsun. Bu daha spesifik çözüm önerileri sağalayabilir.

Eğer kurulum yapamadıysan live usb olarak sistemi aç ve şu komutla Ethernet modelini öğren.

lspci -nnk | grep -A3 "Ethernet"

Eğer kurulum yaptın ve ethernet kartını kullanamıyorsan:

İntel ise bu komutla yükle

sudo pacman -S e1000e

Realtek ise bu komutla yükle

sudo pacman -S r8168
1 Like

Ethernet kartı modeli ile ilgili olabileceğini düşünmemiştim. DM yoluyla ulaşan bir arkadaş yardımcı olmaya çalıştı lâkin dağıtım değiştirmemize rağmen farklı sorunlar olarak nüksetti. Yüksek ihtimalle kart uyumsuzluğu yaşandığı için windows’da kalmaya karar verdim ve bilgisayarı formatladım. Ancak internet olmadığı için bir paket yükleyemiyordum. Yine de yardımcı olmaya çalıştığınız için müşteşikkirim.

1 Like