Garip bir Linux dağıtımı katman listesi

Bu benim yaptığım katman listesi. Sizce nasıl olmuş?

Son düzenleyen: @wise 2025-02-05T15:42:18Z

1 Like

Herkes Manjaro’nun hakkını yiyor ha. Manjaro için bloat, gereksiz uygulama barındırmayan, çok az kaynak kullanan, çok temiz, çok hızlı bir işletim sistemi.

Kararlı ama hızlı güncelleme verir. Rolling yapıda dağıtır. Grub menüsü de çok gelişmiştir. Snapshotları falan grubtan ilgili menüden hallederseniz.

1 Like

Yani eskiden bazı sorunlar yaşanıyordu fakat artık pek yaşanmıyor. Dağıtım olarak fena değil ama AUR desteklemiyor. AUR kullanmıyorsanız Arch tabanlı bir dağıtımın anlamı kalmıyor. Eğer Debian veya Ubuntu tabanlı olsaydı belki daha iyi olabilirdi. Manjaro ilk dağıtımım oldu. Geçen yılın sonlarında tekrar denedim fakat AUR bana sorun çıkardı.

NixOS aşağı düşürülebilirdi fakat Nix en iyi paket yöneticisi olduğu için en yukarıya koydum.

1 Like

Hocam AUR kullanıyorsunuz yanlış bilmiyorsam.

ooh yeni btt dramamız hayırlı olsun ahahah.

3 Likes

Kali ve parrot os neden gereksiz listesinde hocam savundum için değil merak ettim

1 Like

7 aydır Ubuntu kullanıyorum bundan önce 1-2 ay MX Linux kullandım.
Arch Linux’u bu kadar iyi yapan nedir?

Yani düz Debian indirip o araçları indirmek bana göre daha mantıklı. Siber güvenlikçilerin kendisi yapması bence çok daha iyi.

O zaman tamamen Tor üzerinden Debian 12’yi geçirelim, ne gerek var hocam tailse :smiley:

Ubuntu Snap’lar üstüne çok yoğunlaşmış ve Snap çok rahatsız edici. MX Linux çok kötü değil ama pek beğenmiyorum. Arch özgürlük verdiği için seviyorum.

O da doğru fakat Kali’de ki araçları kurması çok daha kolay ve Tails hoşuma gidiyor biraz tercih meselesi. Tails tak çıkar olduğu için daha iyi hissettiriyor.

Mesela Arch’ta EndevourOS ile Manjaro Linux, kernel yönetimi ve Nvidia sürücüsü için çok iyidir.

Diğer dağıtımlarda da işi bilirsen (örnek Ubuntu için mainline var) yaparsın elbet ama bu dağtımlar daha az uğraştırıyor.

Ubuntu bence çok ağır bir dağıtım yani.

Eskiden öyle değildi ama mesela sen Ubuntu kullanıyorsun, o zaman Ubuntu’nun saçma hareketleri başlamıştı, ayrı uyumluluk gerekiyordu. .deb dosyası çalışmıyordu, millet live ISO veya dual boot ile Kali kullandı. Bir de şu var: Kali, BlackArch, Athena, BlackBox (Parrot OS tamamen pentest veya dalları için olmadığı için eledim). Bunlarda kullanıcı için gerekli her şeyi yapabileceği araçlarla gelir, o yüzden XFCE4 kullanılır. Araçlar zaten minimum 35 GB, bir de şu an Offensive Security sınavları var. Kali Linux’u uzman şekilde kullanman gerekiyor (PEN-200, OSCP, PEN-300, OSEP gibi). Bu tarz sınavlar Kali’ye özel, Offensive Security tarafından yapıldığı için… ve bu sınavlara 10 kişi giriyorsa en fazla 2 kişi geçiyor. İsterseniz sınav sırasında gözetmenlerin ne yaptığını anlatırım.

Yalnız Arch Linux’da AUR’a doğrudan destek sağlamıyor. Herhangi bir bozulma vesaire olursa bunun onların sorumluluğu olmadığını söylüyorlar ve destek vermiyorlar. Manjaro’da Arch’a kıyasla paketler geriden geldiği için AUR’da daha fazla sorun çıkartabilir fakat bunun da çözümü repoları Stable’dan Unstable’a veya Testing’e (Unstable AUR uyumluluğu için daha iyi olur. Günde birkaç kez Unstable depolarını Arch depolarıyla senkronize ediyorlarmış.) almak. Tek komutla hallediliyor buda.

Benim ki de böyle. Fazla Linux bilgili bir insan değilim. @byTheInK

2 Likes

Anladım fakat burada objektif bir bakış açısıyla bakmadığım için bu konular beni ilgilendirmiyor :slight_smile:

1 Like