FreeBSD kurulumu varsayılan olarak herhangi bir masaüstü ortamıyla gelmiyor, ben de MATE tercih ettim ve lightdm giriş yöneticisi ile beraber kullanıyorum. FreeBSDden önce GhostBSD kurmuştum ama güncellemeden sonra tty ekranına düştüm ve hiç çözüm bulmaya çalışmadan FreeBSD kurdum. GhostBSDnin kişiselleştirmelerini beğendiğim için GhostBSDnin uyguladığı kişiselleştirmeleri ( github adreslerinde bulunuyor ) kendim FreeBSDye uyguladım. Varsayılan kurulumda pkg yani FreeBSDnin paket yöneticisi bile kurulu gelmiyor ve pkg komutunu çalıştırırsanız kurmak ister misiniz diye soruyor ve basit bir şekilde kuruyorsunuz.
Merhaba, fotoğrafa ek olarak (gönderinizi düzenleyip) kısada olsa deneyimlerinizden ve varsa kullandığınız veya indirdiğiniz (her ne kadar çıktıda adları görünse de) fotoğraf, tema, icon paketi vs gibi şeyleri paylaşmanız daha güzel olur. Böylece benzeri bir deneyimi elde etmek isteyen kişiler bu sonuca daha kolay şekilde ulaşabilir.
FreeBSD bana çok ölü bir sistem gibi geliyor. Şahsen hiç kullanmadım.
Bu arada stallman reyiz duvar kağıdı çok troll hissettiriyor. Duvar kağıdını paylaşırsan müteşekkir olurum.
Duvar kağıdı için teşekkürler.
Ölüden kastım artık hiç kimsenin yüzüne bakmadığı, linüxten sonra tüm birikimini linüxe bırakan bir işletim sistemi ailesi gibi düşündürtüyor. Sunucu tarafında sadece linode ve digital ocean da gördüm. Sunucu olarak hayatımda kullanan görmedim. Kişisel kullanım olarak da test etmek için veya kullandıktan ortalama 1 ay sonra bırakan kişiler gördüm.
FreeBSD kurmuştum. FreeBSD, BSD’den forklanmış bir sistem. AT&T tarafından kullanıldığı için BSD, ağ tarafında yoğunlaşılmış. BSD’nin genel sistem gecikmesi ve ağ performansı Linux’dan daha iyi. UNIX-Like olduğu için Linux ile arasında yazılım portlamak mümkün. Çoğu sürücüsünü de Linux’dan almış zaten. Buna rağmen FreeBSD’nin donanım desteği çok kötü. 14 sürümü çıkalı 1 ay olmamasına rağmen 5.15 çekirdeğinin DRM sürücüleri var, en fazla NAVI 2x yani AMD 6000 serisi, NVIDIA’da ise 40 serisine kadar destek veriliyor. Kendi sahip olduğum Wi-Fi ve Bluetooth yongalarını kullanamıyorum. Kullanabilsem bile 802.11 ac yani Wi-Fi 5 desteği hazır değil. Wi-Fi 7 çıkmışken ve Linux’da şimdiden sürücüsü her şeyi yazılmışken FreeBSD bayağı geride kalıyor.
FreeBSD Ports’da birçok paket portlanmış ancak Linux’daki bazı bağımlılıklar sebebiyle bazıları düzgün çalışamayabiliyor. KDE’nin “Keşfet” isimli GUI mağazası çalışabilmek için packagekit’e bağımlı ve packagekit FreeBSD’nin paket yönetim sistemini desteklemiyor. Steam kurmuştum fakat Proton çalışmıyor(sadece Linux native) ve gamepad desteği çalışmıyordu. FreeBSD umut vaat edici ancak kullanılabilmesi için donanım desteğinin çok genişlemesi lazım.
Artık STABLE sürümünü kullanıyorum. Bu sürümde güncellemeleri kaynak koddan derliyorsunuz. Bir de önceden derlenmiş binary paketler yerine Poudriere kullanmaya başladım çünkü kendim derlediğim portlar ve binary paketler birbirine karışıyordu ve bu önerilmiyor. Poudriere bir paket derleyici. Aşağıya güzel bir Poudriere How To’su bırakıyorum.
En son kurulumda GELI kullanarak kök bölümünü şifrelemeyi tercih ettim ve açılışta direkt önyükleyici bana kök bölümünün şifresini soruyor, ondan sonra önyükleyici yükleniyor; sistemi önyüklüyorum. Sistemimde 3 adet harddisk var ve bunları ayna olarak kullanıyorum yani bir veri yazdığımda diğer kalan 2 diske de yazılıyor ve veri çokluğu oluyor, bu da veri güvenliği sağlıyor.
% zpool status
pool: tank
state: ONLINE
config:
NAME STATE READ WRITE CKSUM
tank ONLINE 0 0 0
mirror-0 ONLINE 0 0 0
gpt/wdc0 ONLINE 0 0 0
gpt/toshiba0 ONLINE 0 0 0
gpt/hgst0 ONLINE 0 0 0
errors: No known data errors