Format atmak cihaza zarar verir mi?

Format atmanın cihaza bi zararı var mı?

Son düzenleyen: @parduscu 2024-09-25T06:22:48Z

1 Like

formatın çeşitleri var ama yaygın olarak kullanılan format biçimi, disk içindeki bitlerin tamamını sıfırlamaktan ziyade diskin üzerindeki veriyi tekrar üstüne yazılabilir hale getirmek.

diske normal veri yazıp silerken oluşan maliyet haricinde bu işlemin donanıma ekstra herhangi bir zararı yok. Teorik olarak kullanılan diskin ömrü kadar format atabilirsiniz.

10 Likes

hayır vermez ama verilerini yedeklemeyi unutma cok sık yapmasan iyi olur pardus kullanıyorsan gnome versiyonu daha stabil tavsiyem onu kurman olur format atarken diskleri bölümleme daha sonra düzeltmek biraz zor olabilir bu hangi anakartı kullandığına bağlı ben asus tercih ediyorum

2 Likes

Donanımdan kastınızı herhalde SSD üzerinden anlıyoruz fakat evet, belirli koşullarda formatlama SSD’nin ömrünü kısaltabilir ve verimliliğini düşürebilir.

Şöyle ki, kurulum esnasında diski biçimlendirmek için kullanılan hızlı formatlama ve tam formatlama seçeneğinde, eğer sık sık “tam formatlama” kullanılıyorsa, bu diskteki tüm blokları (kısaca veriyi tutan fiziksel depolama alanları) gezerek hepsinin değerini 0’a, yani null’a çevirir. Bu işlem, diskin tüm alanlarını tarar ve mevcut verileri temizler.

Bu SSD’ye, SSD’nin kullandığı teknoloji olan sınırlı yazma-okuma birimlerinden dolayı, eğer sürekli yapılırsa zarar verir.

Screenshot from 2024-09-29 21-09-17

Buradaki ikinci seçenek, bahsettiğim tam formatlamaya işaret ediyor.

1 Like

Merhaba, eğer yaptığınız format işlemi verinin üzerine yazmak değilde Ağır Biçimlendirme yani komple diskinize Sıfır yazdırmaksa ki bunu normalde mzel olarak yapmanız gerekir. O zaman Diskinizin ömrü kısalabilir. Çünkü bu şekilde SSD’nizin nand belleklerinin sürekli bu işlemi uygulaması diskinizi eskitir. Bu yüzden mümkünse normal format yapın.

Eğer diskim sağlıklı olsun diyorsanız. Ayda 1 veya 2 kere fstrim yaparak diskinizi sağlıklı tutabilirsiniz :

fstrim --fstab --verbose

İsterseniz fstab dosyanıza root kısmına discard tagıda ekleyebilirsiniz lakin önermem çünkü bu şekilde sağlıklı değildir. Önereceğim tek türü async ile kullanımı lakin bunuda sadece BTRFS sistemler destekler.

1 Like

distro hopping yapmıyorsanız yada yapsanız bile ssd ömrünü çok ciddi şekilde etkilemez ama ssd de boş alanın üstüne yazma işlemi yaparak eski dosyaları geri getirmemek üzere temizlemek isterseneniz o ömrünü kısaltabilir

1 Like

en fazla zarar diskin ömrünün azalması (ssd) ancak sorun (99 kez format atmazsan :))

Zarar verseydi inan şu an bilgisayarım patlamıştı.

Benim patlatmışlığım var fakat format atmaktan değil. Linux kerneli derlemekten. :cry:

2 Likes

Geçmiş olsun

2 Likes

Çok Fazla Format ve veri yazmak ssd ömrünü hızla kısaltabilir. ssd markalarına görede değişkemlik gösterir kullandığı donanım özelliklerinde her birinde farklı olur. ben bu işlemleri defalarca yaptım genelde pek birşey yoktu ömrünün sonlarında yavaşlama sonra ssd döndürelemeyecek sekilde kendini tamamen öldürdü. yukarıda @unkown önerdiği gibi Fstrim komutunu kullanın gereksiz fazla yormayın doğru ve bilinçli kullanımlar da ssdlerin ömrü bizim ömürlerimizden daha da uzun olabilir :slight_smile:

1 Like