Firebase config nasıl gizlenir?

Selamlar.
Firebase ile blog projesi geliştiriyorum.
Github ile dağıtıp kullanacağım fakat firebase bilgilerim kabak gibi ortada.
Bu bilgileri nasıl gizleyebilirim?

Son düzenleyen: @wise 2024-10-22T19:17:35Z

Merhaba,

Kısa cevap: gitignore kullanarak commit ve push ederken o dosyaların gönderilmesini engelleyebilirsin.

1 Like

Bende firebase kullanıyorum bilgilerinizi nasıl gördünüz anlatır mısınız ona göre önlem almak istiyorum

Ben TypeScript projelerimde şöyle yapıyorum:

proje
|_ .env
|_ .env.example

isimli iki adet dosyam oluyor, .env kısmına proje için özel bilgileri, .env.example kısmına ise diğer kullanıcıların kolayca anlaması ve kurulum yapması için boş değişkenleri ayarlıyorum.

git zaten otomatik olarak .env dosyasını commitlere eklemiyor, ancak .gitignore dosyasında şöyle ayarlama yapabilirsiniz.

Örnek: server/.env.example at main · dokuzKey/server · GitHub

4 Likes

Hepinize teşekkür ediyorum.
Yaklaşık 6 dosya var hepsi html ve tüm CSS js dosyalarini dahili yaptım.
O zaman script.js olarak ayirayim firebase.js olarak gizleyeyim ondan sonra script ile firebase kodunu çekeyim.

Bir bakayım eğer firebase host calisiyorsa onu da kullanabilirim.

Merak ettiğim bir şey var bende next js kullanıyorum .env dosyam var diyelim ki bu dosyayı git ile vommitlemedim ama projeyi deploy edicem .env içindeki veriler olmadan nasıl deploy edebilirsin ki ?

Bu mesaj Gönderici tarafından silindi.

Vercel kullandığınızı varsayıyorum, Vercel üzerinde global .env ayarlama seçeneği bulunuyor. Build ayarlarında olması lazım.

2 Likes

Git ignore işlemi belirtilen dosyayı gizlemiyor bildiğim kadarıyla repoya eklemiyor

3 Likes

Evet çok doğru bir açıklama olmuş. İster elle oluşturduğunuz .gitignore dosyası ister de Github arayüzünde size önerileni kullanmış olun ilgili dosya veya uzantıları dikkate almaz. Fakat git add * gibi bir komut kullanırsanız size bir uyarı yapar. Şu an eklemediğini ama çok isterseniz ek bir parametre girip normalde dikkate alınmayan dosyaları da ekleyebileceğini söyler.

Bu dosyanın kullanılma sebebi hem güvenlik hem de gereksiz dosyaları push etmeyi önlemek. Yeri geliyor 50-100 MB konudan alakasız dosya oluyor. Hugo özelinde mesela ./public klasörü böyle. Bunun haricinde siz belirtmeseniz de Github son güncellemesi ile bazı env/key/API gibi şeyleri tarayıp ignore etmeye çalışıyor. Ama ne derece başarılı bunda tartışılır.

3 Likes

https://sxi.loopstack.com.tr/
Domain cf üzerindeydi cf pages kullandım ama burada nasıl gizleyebilirim configimi?

CF pages hakkında bir bilgim yok ama Vercel gibi build seçeneklerine “secrets and variables” gibi bir bölüm vardır eminim ki.

1 Like

Cloudflare üzerinde de var hocam.
EV değişken görebildiğim bir yer var ama ondan sonra ne yapacağımı bilmiyorum chatgptnin söylediğini yapınca bağlantı yapmıyor.

Build configuration | Cloudflare Pages docs yardımcı olabilir.

1 Like