Sizce Fedora özgür bir yazılım mıdır? Her özgür yazılım yazan özgür yazılım olarak mı anılmalıdır? Bir tartışma konusu olarak bunu yazıyorum ve düşüncelerinizi merak ediyorum.
Tartışma konusunun neden Fedora olduğunu bilmiyorum. Birisi aydınlatabilir mi beni?
Kaynak kodlarını paylaşıyorlarsa, açık yazılımdır (Özgür değilmiş, Umut beni uyardı bu konuda, ona teşekkür ederim.).
Kaynak kodunu vermeleri açık kaynak olduğu anlamına gelir ama özgür yazılım olduğu anlamına gelmez. Özgür yazılım olması için o kodü düzenleme, yeniden dağıtma gibi haklarında verilmesi gerekir.
Uyardığın için teşekkür ederim.
Aslında bu daha çok GNU Felsefesine uymasına bakar
Şartlar şunlar :
1- Çalıştırma Özgürlüğü
2-İnceleme ve Uyarlama Özgürlüğü
3-Yayma Özgürlüğü
4-Geliştirme ve Topluma Katkıda Bulunma Özgürlüğü
Burada Fedora tüm bu şartların hepsini sağlıyor lakin Fedora’nın 100% Özgür ve Açık kaynağım demesi burada yanlış olmuş. Çünkü Fedora Özgür Yazılım değil. Çünkü Özgür Yazılım olarak sayılabilmesi için içerisinde Özgür olmayan hiçbirşey bulunmaması gerekir. Lakin bunu sadece Fedora değil neredeyse her dağıtım özel mülkiyet sürücü, paket ve yazılımları ya kendi repolarında yada çekirdeklerinde, yada ayrı repo olarak sunmakta olduğu için GNU’ya göre özgür sayılmıyorlar. Hatta Gnu’nun sitesine bakılırsa Özgür olarak görülen dağıtımların hiçbirinin adını bile duymadığınıza eminim
Örn : Dragora Linux
Sallıyorum 1. maddede ki çalıştırma özgürlüğü kısıtlanmışsa 75% özgür yazılım denebilir mi? Yada özgür yazılımdan bahsedebilir miyiz?
Hayır bahsedemeyiz. Sonuçta bu şartlar Bir yazılımın Özgür olabilmesi için gereken şartlardır. Böyle Yazılımlar Açık Kaynak olurlar ama özgür yazılım diyemeyiz.
Şahsen ben katılıyorum.
fedora nihayetinde bütün bir yazılımdır, kompanentlerinden biri özgür yazılım değilse kendisi de değildir, birşey ya özgür yazılımdır yada değildir.
Fedora kendi sitesinde Küba, İran, Kuzey Kore, Suriye ve Ukrayna Kırım Bölgesi için:
Bu ülkelerden birinde bulunuyorsanız veya bu kısıtlamalara tabi iseniz Fedora yazılımı veya teknik bilgileri indiremezsiniz. Bu ülkelerden birinde bulunan veya bu kısıtlamalara tabi olarak Fedora yazılımı veya teknik bilgiler sağlayamazsınız. Fedora yazılımı ve teknik bilgilerin ithalatı, ihracatı ve kullanımı için geçerli olan dış hukuk gereksinimlerine uymaktan da siz sorumlusunuz.
‘’ Kullanım Sınırlamaları: Fedora yazılım ve bilgileri, nükleer, kimyasal veya biyolojik silahların, roket sistemlerinin, uzay fırlatma araçlarının veya insansız hava araçlarının tasarımı, geliştirilmesi veya üretimi için kullanılamaz.‘’
bunlar herhangi bir uluslar arası işletim sisteminin uymak zorunda kaldığı politikalar mı yoksa fedoraya özel mi?
yine de bu tür koşullar özgür yazılım felsefesine aykırı sayılabilir mi? evet, Özgür yazılım felsefesi, yazılımın özgürce erişilebilir, kullanılabilir, paylaşılabilir ve değiştirilmesini savunur.
yasal yani kağıt üzerinde özgür yazılım anladığım kadarıyla uluslararası ihracat kontrolü gibi kısıtlamalara maruz kalabiliyor, ama bu yazılımın kendisinden kaynaklı mı yoksa devlet müdahalesi mi emin değilim.
chatgpt diyor ki, bu kısıtlamalar devlet tarafından uygulanan düzenlemelerden kaynaklanıyormuş, yani bir zorundalıkmış.
eğer öyleyse özgür yazılımdan bahsetmek için ilk önce devlet gibi bir otoritenin olmadığı bir uzaya geçmemiz gerek, çünki devlet mekanizması yazılıma müdahale ediyor, bir nevi özgür olmasını engelliyor.
Debian farklı bir önlem almış gibi duruyor sanırım bunun için
https://www.debian.org/legal/cryptoinmain
Yada şöyle düşünülebilir bu ülkede yaşamayanlar için özgür yazılım
Sadece özgür olanlar için özgür yazılım
Fedora’daki özgür olmayabilen kısımlar aygıt yazılımı (firmware) denen kısımlardır, işletim sistemindeki sürücüler veya genel yazılımlar değil. Ana kart (BIOS), fare/dokunmatik yüzey veya pilinizin üreticisi bu aygıtın yazılımını (firmware) özgür olmayacak şekilde hazırlamışsa bile Fedora’da çalışabildiği için Fedora’nın tam anlamıyla özgür sayılması tartışılabiliyor.
Fedora da ozgur olmadigina gore Debian ve Arch’tan devam.
Ama onlarda özgür değil
Bu artık sizin özgürlük anlayışınıza bağlı
Suriyelileler dolaylı olarak Türkiyede erişiyor suriyeyi aradan çıkardık
Bir yazılımın Özgür tazılım olarak sayılması için Özgür yazılımın Felsefesini bulan kişinin şartlarına uymak zorundaki buda GNU Felsefesi’dir. Çünkü özgür yazılımı bulan kişi Richard Stallman’dır. Şayet bir yazılıözgür sayılcaksa gnu’nun şartlarına tamamen uymak zorunda