Selamlar kısa bir süredir linux kullanıyorum. Farkettiğim kadarıyla max 1.1MB indirme hızını geçmiyor. Windows’da iken 2.5/3 arası bir şeydi. Sebebi nedir nasıl çözeriz bilen var mı?
Yardımlarınız için teşekkürler.
Merhaba. İlk öncelikle hangi distroyu kullanıyorsunuz?
Internet kartiniz nedir? Bilgi veriniz ki sorununuzu tespit edebilelim.
Öncelikle bunun birçok sebebi olabilir. Linux bazlı bir kayıp yaşayıp yaşamadığınızı speed test yaparak öğrenmeye çalışalım. Eğer bu aşamada kayda değer bir fark var wifi/ethernet kartınızın driverları ile alakalı bir durum olduğu konusu düşünülebilir. Eğer burada bir fark yok ise kullandığınız uygulamaların configlerinde bir limitleme olabilir. Açıkçası linux kaynaklı bir sorun yaşadığınızı düşünmüyorum. sisteminizi daha da detaylandırarak bizlere aktarırsanız çok daha iyi bilgilendirebiliriz.
lspci | grep Network yazın terminale ve çıktıyı atın lütfen.
Network yazınca her zaman çıktı gelmeyebiliyor. Direkt lspci
çıktısını alırsak daha güzel olur.
[chany@fedora ~]$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express DRAM Controller (rev 10)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82G33/G31/P35/P31 Express PCI Express Root Port (rev 10)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation NM10/ICH7 Family High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) IDE Controller (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks LE [Radeon HD 5570/6510/7510/8510]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Turks HDMI Audio [Radeon HD 6500/6600 / 6700M Series]
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL810xE PCI Express Fast Ethernet controller (rev 02)
USB Wifi ile bağlanıyorum. Buna rağmen Windows’da 24 hız alıyordum Linux’da max 10
Bazı Usb wifi adaptörleri windows ta driver gerektirmiyor.
Eskiden Realteak wifi adatör kullanıyordum windowsta driversız pek sıkıntı çıkarmıyordu, driverı da yükleyince birkaç mbps değişiklik oluyordu.
Ubuntu kullandığım zaman driverı yüklemem gerekiyordu yada 100 ila 1000 kbps olarak kullanmak zorunda kalıyordum. (linux kernel 4 zamanlarında idi.)
Yeni kernellarda çok daha fazla wifi çipleri ve kartları için driverlar var.
Çok eski veya çok dandik bir wifi adaptörün yoksa otomatik olarak çalışması lazım.
Eğer wifi adaptörünün marka ve modelini biliyorsan driverlarını yüklemeye çalış eğer sıkıntı yaşarsan buraya yaz biz sana yardım edelim
USB wifi ortam sartlarina gore cok degiskenlik gosterecek bir durum. Bunun icin OS suclamak cok sacma.
Arkadaş aynı ortamda windowsta sıkıntı çekmediğini ama linuxde sıkıntı çektiğinden bahsediyor. Ve bu OS’i suçlamak olmuyor.
Genelde bu durum üreticilerin linuxu zaman ve para israfı olarak gördüğü için driver çıkarmamalarından dolayı. OS’in suçu yok yani.
OS’e suç bulmadım birisi başlığı öyle yapmış.
Böyle driver buldum 4.4.xx diyor ama nasıl kurabilirim?
Şuanki kernel sürümün de çalışır mı?
Usb adaptörünün markası ve modeli belli değil eğer biliyorsan marka ve modeli yazar mısın?
Eğer bilmiyorsan usb wifi adaptörü takılıyken komut satırına
lsusb
Yazıp buraya atabilirsin.
Eğer marka, model ve driverdan emin isen kurum adımına geçebilirsin.
Kurulum
Kodları derlemen gerekiyor bunun için gcc ve make kurulu olmalı.
Bunları kurmak için komut satırına sırasıyla şunları yaz:
sudo dnf install kernel-headers
,
sudo dnf install gcc
Ve
sudo dnf install make
Bunları kurduktan sonra driverın dizinine girip sadece
make
Yazacaksın.
Sanırım marka modeli belli değil ilk yönteme bakayım sonra tekrar yazayım buraya.
Usb takılıyken lsusb
yazıp çıktıyı atabilirsin.
Lsusb bulunamadı hatası alırsan bu komut ile yükleyebilirsin.
sudo dnf install usbutils
USB Wifi kullandığını başta belirtsen daha sağlıklı olurdu. Öncelikle lsusb
çıktısını atmalısın.
İnternet hız ölçümü evdeki kullanıcı sayısına ve uygulamaların internete yüklenmesine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla mutlaka bilgisayardan hız testi sonucu aldığında hemen ardından başka bir cihazda da test gerçekleştirebilirsen (mümkün olduğunca aynı koşullar altında) internetinden bağımsız gerçekten USB sürücünde mi sorun var anlayabiliriz.
Belki o an internetinde yük vardır ve daha az hız görmüş olabilirsin.
Bus 002 Device 003: ID 148f:7601 Ralink Technology, Corp. MT7601U Wireless Adapter
Sanırım bu.
Yusuf hocam ben belirtmiştim ama düzenlerken silinmiş sanırım.
Dediğiniz doğru hemen deneyip sonucu bildireceğim.
Ben Linux’da internet yavaş demiştim moderatörler Fedora diye düzeltmiş, düzeltmeler den dolayı benim yazdığım notu silmişler sanırsam.
Selamlar, bir süre yoğunluktan dolayı bilgisiyara bakmamıştım. Büyük dosya indirmek için Windows kurmaya karar vermiştim, Yusuf İpeğin dediği gibi windows kurar kurmaz ilk işim speed test yapmak oldu.
Değerler aşağıdaki gibi, yardım ederseniz linuxa dönüp aynı değerler ile kullanmak istiyorum yoksa işkence gibi geliyor.
selam, ben de aynı sorunu yaşıyordum bu şekilde düzelttim:
Deneyim, teşekkürler