Fedora Gnome mu Kde mi?

Merhaba. Yarın Windows’u tamamen siliyorum ve Fedora’ya geçiyorum fakat Gnome mi Kde mi kullansam bilemiyorum aradaki farklar nedir ? Linuxu daha önce sadece ubuntu ile deneyimlemiştim ne önerirsiniz ne yapmalıyım ?

Son düzenleyen: @Gokturk 2024-11-14T09:41:01Z

1 Like

Merhaba, daha önce Ubuntu kullandıysanız büyük ihtimalle Gnome masaüstünü deneyimlediniz. Eğer Ubuntu kullanırken masaüstü hoşunuza gitti ve alıştıysanız Fedora’da Gnome kullanabilirsiniz.

Eğer farklılık istiyorsanız KDE deneyebilirsiniz. Şahsen ben KDE kurduğumda nedense Gnome’a göre daha ağır hissettiren bir masaüstü ortamı gibi hissettirmişti. Belki de alışmak gerekiyor.

Sonuç olarak bu tamamen sizin insiyatif ve seçiminize kalmış bir şey :slight_smile:

3 Likes

Bu elma armuttan iyi, armut elmadan iyi demek gibi. Zevkinize hangisi uygunsa onu kullanın.

2 Likes

Arada pek bir fark yok sanırsam. Biraz daha düşünüp kararımı bildiriyorum ve Linux’ta aranıza katılıyorum. :slight_smile:

2 Likes

Masaüstü ortamınızda çok daha fazla değişiklik/ayar yapmak istiyorsanız KDE Plasma daha mantıklı olacaktır. Eğer yapmak istediğiniz daha minimal düzeyde değişikliklerse GNOME’u tercih edebilirsiniz. En kötü ihtimalle birini deneyip sevmezseniz bir ötekine geçiş yapabilirsiniz, masaüstü ortamı değiştirmek zor bir iş değil.

2 Likes

Gnome: Daha çok dokunmatik ekranlara hitap ediyormuş gibi hissetiren DE, tuhaf bir şekilde bazı uygulamalar ile karanlık tema sorunları var, “eklentiler” ile hoş yapabilmen mümkün bir DE (Burada o “Fedora” yazısı bir eklenti ile var, silmen veya değiştirmen mümkün.)

KDE: Arch Linux gibi, kullanan herkesin belirtmek zorunda olduğunu sandığım bir DE, kesinlikle tekel bir DE olmaya çalışmıyor, aşırı fazla ayarı ile bazen canının çıktığını hissettiğin ama bitirebildiğinde oldukça hoş durabilen bir DE.

Karar senin.

1 Like

terminalden istediğim masaüstü ortamını indirip geçiş yapabiliyorum galiba Yusuf İpek’in Linux Dağıtımınızı Değiştirmeyin! Masaüstü Ortamı Nedir? Nasıl Değiştirilir? videosunu gördüm şimdi. USB’de olan Fedora Gnome’yi yükleyip KDE’ye geçiş yapsam daha iyi olmaz mı ?

2 Likes

Forumda bulunan rehberleri okuyup kısa bir araştırma yapmalısın.

3 Likes

Bence açık ara Gnome ayrıca Morgan hocam haklı.
Wise bir konu açmıştı konu açma kriterleri diye onlar okunmalı herşeyden önce.

1 Like

Ben Fedora’ya GNOME ile başladım şuan KDE’deyim. İkisi de şahanedir. İkisini de denemenizi tavsiye ediyorum. Terminal ile ikisini de kurup giriş ekranında aralarında geçiş yapabilirsiniz.

1 Like

GNOME yükleyeceğim bende yarın. Windows’u bırakıp temiz bir başlangıç yapacağım. Herkese çok teşekkür ederim.

1 Like

Şimdiden hayırlı olsun. Gnome-look.org ve https://extensions.gnome.org/ işinize yarayabilir.

2 Likes

Çok teşekkür ederim.

1 Like

Rica ederim, kolay gelsin. :slight_smile:

1 Like

fedora netinstall kullanarak daha temiz şekilde yükleyebilirsin belki ikisi aynı anda bile yüklenebilir o arayüzde emin değilim

Aslında bumu veya şumu diye kıyaslamak soruya cevap verecek kişinin bilgisayar donanımını baz alarak doğru sonuca ulaşırsınız.

Örnek veriyorum mesela siz 4 gb ram 2 gb ekran kartınız var diyelim.
(not:distro ve masaüstü ortamları sorulurken soruyu soranın bu bilgileri vermesi lazım yoksa sorusu afaki olur.)

Şimdi mesela hangi distro diye soru geldi yukardaki veriye göre kullanıcının rahat hareket etmesi için.
Bence mabox yüklemeli neden ? çünkü boşta 350 mb ram harcıyor.
Mabox ne kullanıyor openbox masaüstü.

Şimdi diyelim benim ekran kartım ortalama 8 veya 12 gb ekran kartı 32 gb ram
Uçuyor bilgisayar sence ben size ne diyebilirim baz alacağım benim donanımsa hepsini öneririm sizi baz alacaksam sisteminizi bilmem lazım.

Şimdi geldik sistem değilde masaüstü ortamına .

Masaüstü kullanıcının en çok zaman geçirdiği ve klavye,mause olarak aksiyona girdiği yer.

Masaüstü önce bir zevk meselesidir buda kişiden kişiye değişir çünkü kişi renkleri arkaplanları ikonları klavye kısayollarını en rahat hissettiğinde kullanır .

Şimdi soru performans ile alakalımı yoksa bol miktarda özelleştirme ile alakalımı

Eğer performans ise
gnome-kde-hyprland 1-3 gb ram
xfce-mate-budgie 700mb -1500 mb tarayıcı her sekmede 300 mb ekle
bspwm-i3-ice-jwm-openbox bunların bazıları 200 mb dan didtroya göre 1 gb kadar çıkmakta.

üstten aşağı doğru sıralama ram ve cpu miktarını çoktan aza doğru kullananlardır.

Eğer mesele özelleştirme ise
tilewm lerin tümü uçsuz bucaksız
gnome 46 sayfadan oluşan eklenti barındıran gnome eklenti sitesi vardır
kde bununda kullananı fazla ve harika işler yapanlar var

Kısacası masaüstü zevk meselesi belkide en güzelini siz yapacaksınız.

Sistem özelliklerimi belirtmemem benim hatam bunun için kusuruma bakmayın

İşlemci:AMD RYZEN 5 3600X 6-CORE PROCESSOR 4.10 GHz / Anakart:ASUS TUF GAMİNG B450 PLUS II / Ekran Kartı:ASUS TUF GAMİNG NVIDIA GEFORCE GTX 1650 4GB OC / Ram:G.SKILL F4-3200C16S-16GVK DDR4 16GB / SSD:KIOXIA EXERCIA 500GB SSD / HDD:SEAGATE BARRACUDA ST2000DM008 2TB 7200RPM 256 MB / Kasa (PSU): ATX-PERFORMAX INFERNO 650W RGB

Açıklamama sistem özelliklerimi ekledim artık. :slight_smile:

Size abartısız şunu söyliyeyim bsdler ve gentoo haricinde distrowach girdiğinizde sağ taraftaki tüm distroları denedim vakit bol olunca can sıkıntısı 12 gb ram var 2gb ekran kartım var
bende şuana kadar ekran kartımdan ötürü wayland destekli olanlarda sıkıntı çıktı
onun dışındakiler performans olarak çok hızlı bana göre sizde performans olarak rahat edeceksiniz.
Size geri kalan zevkinize göre düzenlemek beğendiklerinizi tek tıkla kurmak veya tek tıkla kaldırmak isterseniz GNOME yi öneririm tek bir veri kaybına uğramadan yapacaksınız bunu.
Kendinizi geliştirdiğiniz zaman tiledöşeme pencere sistemlerini öneririm onlara geçince windowstan linux geçtiğinizi hissedeceksiniz aksi halde tile pencere sistemlerinin dışındaki sistemler windowsun cilalanmış hali gibi durmakta.

1 Like

Deneyimlerinizi dikkate alacağım çok teşekkür ederim.

2 Likes

ilk deneyimini gnomela başlayıp 1 ay denedikten sonra kde’yi denersen nasıl rahat edersen öyle devam edersin. Sisteme bakarsak performans açısından senin için bir fark olmaz gibi.