Secure Boot Kapalı, Kullandığım disk görüntülerinin doğruluğunu tekrardan kontrol ettim, ventoy kullanarak veya kullanmadan yapılan bir kurulumda aynı sonucu aldım.
Cihaz bir diz üstü bilgisayar, 6.Nesil i7, gtx960m. Sistemde intel dahili grafikler ve nvidia ekran kartı var ama dahili ekran doğrudan intel’e bağlı.
Tamamamen aynı sorun, Fedora 39, Ubuntu 24 ile de oluyor ama
Fedora 38’de ve Ubuntu 22.04’de olmuyor
Sorunu şöyle açıklayabilirim,
- Sorunsuz, varsayılan ayarlardaki(sistemde başka bir os yok) bir Fedora 40 kurulumundan sonra sistemi yeniden başlatıyorum.
- GRUB çıkıyor, 2 seçenek var kurtarma olan da olmayan da aynı sonucu çıkarıyor ileride
- Enter tuşu ile birini seçtikten sonra, ekran siyah oluyor.
- Birkaç saatten sonra bile herhangi bir çıkış alamıyorum.
- TTY’a giremiyorum, REISUB çalışmıyor, CAPS-LOCK çalışmıyor, sistem ağa bağlanmıyor
Ne denedim ?
-
Fedora 38 kurup (sorunsuz çalışıyor), Fedora 39’a güncellemek çalışıyor ama çok kararsız oluyor, sıkça üsteki problemin aynısı oluyor ve olmadığında da sadece kurtarma modunda 39 açılıyor.
-
İnternet bağlantısı ile veya olmadan bir kurulum denedim. (Çalışan ubuntu 22.04 LTS kurulumu hariç o hiçbir zaman internete bağlı olmadı)
-
Nvidia sürücülerini “suçlayan” bir fedora forumlarındaki konuda, grub’da vnc ile sistemi kurmak önerilmiş. Denedim, grub’ımda vnc için gerekli dosyalar olmadığından başarısız oldum, zaten sorunun nvidia sürücüleri olduğunu da sanmıyorum açıkçası(sadece dahili ekran kartı doğrudan ekrana bağlı çünkü).
-
HDMI(bu pc de harici nvidia kartını kullanıyor) üzerinden harici bir monitöre bağlamayı denedim, aynı sonuç.
Bazı sistemlerimde Fedora’ya geçmeye başladım, ama bu problemin nedenini anlamak bir hayli zor oldu, birkaç gündür tekrardan kuruyor, farklı seçenekler deniyor(kurulumda) ama aynı sonucu alıyorum. Yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkürler.