Arkadaşlar benim aklıma bir fikir geldi, evde kendim ufak çaplı bir site sunucusu kurmak istiyorum ve bunun için bilgim var hesaplamamı yaptım ve zararsız bir şekilde çıkacağım bir paket oluşturdum, yani herşey hazır fakat bunu yapmak sizce mantıklı mı yoksa evde oluşturmak bir saçmalık mı buna karar veremedim sizin fikirleriniz nelerdir?
Evde oluşturmak gereksiz, ki zaten server kiralarken onun içinde elektrik vb. masrafı da var; yani genel olarak zaten onun için spesifikleşmiş bilgisayarları kullanıyorsun. İkincisi senin evdeki yeterliliklerin neler ki, internet veya elektrik gitse server düşüyor yani kasmaya gerek yok bence.
Hobi amaçlı kurulabilir tabi neden olmasın.
Merhaba.
Ben kullanıyorum.
1 ghost,1 nodebb forum,1 nextcloud sunucusu,1 adguard,1 piped, 1 invidious ve 1 gitlab barındırıyorum.
Kendi bilgisayarımda kullanıyorum.
Ben öneririm.
Fakat cenuta vs gibi serverları neredeyse hiç parasına alabilirsiniz zaten.
Benim evde kullanmadığım bir HP EliteDesk vardı sunucuya dönüştürdüm. CasaOS çalışıyor. 10W güç harcıyor bir led ampul kadar. İçinde 16GB RAM ve 250GB depolama alanı var. Bu kategoride bir sunucu kiralamaya kalsan servet ödersin.
Haklılık payın var ama zevkine kurulabilir, hobiciler de kurabilir. Öğrenme anlamında birçok şey katacaktır.
Ben evimde 2 tane 48P Switch 1 tane Forti FWall 2 tane server barındırıyorum dostum. Sırf hobi ve öğrenme amaçlı barındırıyorum hemde. Bir tanecik web serverdan zarar gelmez.
CasaOS yunohost’dan daha güzel görünümü var bence
Ben bunu yapmak için Lenovo ThinkCentre M920x aldım. i5-8600 işlemcili, ramini de 16 yaptım. RSS, Adguard, Emby media server, wiki vs. her şey için kullanıyorum. Yaptığım en mantıklı şey oldu. Debian + Portainer gayet yeterli oldu benim için. Başta CasaOS kullanmıştım fakat manuel container oluşturma işi sorunlu olduğu için bırakmıştım. Cloudflare Zero Trust ile de güvenle İnternete açabiliyorum. Sırada bir NAS almak ya da yapmak var.
Hocam adınıza çok sevindim. Maliyeti hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Bana mı sordunuz bilmiyorum ama enerji maliyetiyse hesaplamıyorum açıkçası ama faturamda aşırı bir artış görmedim. En fazla 50-100 lira gibi bir artış olmuştur diye tahmin ediyorum. Onun dışında cihazı ikinci el aldım 8bin liraya, tek seferlik maliyet bu da. Onun dışında kullandığım uygulamalar için ödeme yapıyorum; Emby Premiere, opensubtitles, usenet vs.
Arayüz çok güzel olmuş. Bence oldukça mantıklı bir yatırım olmuş sizin açınızdan. Fazlasıyla maliyetini karşılayan bir giriş olmuş. Enerji maliyeti kısmına ise bir yorum yapamayacağım.