Evde Nasıl Yazılım Öğrenilir?

Merhaba Aklımda bir proje var android oyun ve uygulama geliştirmek istiyorum.
Ama sıkıntılar var baya mesela ben bir derse para veremem.
YouTube’dan ve Udemy’den kotlin ile android studio kullanmaya baktım ama hepsi aynı şeyi yapıyor.
örnek.kt dosyası oluşturuyor print gibi basit şeyleri öğretiyorlar.
Biz kotlin ile android program geliştirmek istiyoruz bize gösterdiği şeylere bak.
İnsan mesela şey gösterir. Kotlinle dialog oluşturma webview’ adblock ekleme gibi yararlı şeyler ama yok.

Oyun için ise Godot kullanıyom ama video çekilen godot sürümü eski olduğu için kodlar bozuluyor ve eski sürüme dönmek istemiyorum.

Atıl samancıoğlunun eğitimlerini takip ediyorum java ve python eğitimini satın aldım şuan python üzerinden gidiyorum baya iyi anlatıyor.

2 Likes

Gemini’a şu şekilde girdi verdim:

Android için oyun ve uygulama geliştirmek istiyorum ama bu konu hakkında bir fikrim yok. Evden sıfırdan bu konu hakkında yazılım öğrenmek için bana bir yol haritası çizer misin?

Çıktısı:

Evden Sıfırdan Android Oyun ve Uygulama Geliştirmeyi Öğrenmek İçin Yol Haritası

1. Temel Kavramları Öğrenin:

• Java Programlama Dili: Android uygulamaları Java ile yazılır. Bu nedenle, Java’nın temel dilbilgisi, veri yapıları ve algoritmaları hakkında bilgi edinmeniz gerekir.
  • Android SDK: Android SDK, Android uygulamaları geliştirmek için gereken araçları ve kütüphaneleri içerir. SDK’yı kurmayı ve temel bileşenlerini kullanmayı öğrenin.
  • XML: Android kullanıcı arayüzleri XML ile tanımlanır. XML’in temel etiketlerini ve özelliklerini öğrenin.

2. Faydalı Kaynaklar:

• Google’ın Android Geliştirici Eğitimleri: https://developer.android.com/ adresinde, Android geliştirmenin temellerini öğreten ücretsiz çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz.
  • Udacity ve Coursera: Bu platformlar, Android geliştirme konusunda ücretli ve ücretsiz kurslar sunar.
  • YouTube: Android geliştirme ile ilgili birçok ücretsiz öğretici video bulabilirsiniz.
  • Kitaplar: Android geliştirme hakkında birçok kitap mevcuttur. Başlangıç ​​için “Head First Android Development” veya “Android Programming: The Big Nerd Ranch Guide” kitaplarını önerebilirim.

3. Pratik Yapın:

• Basit Uygulamalar Oluşturun: Öğrendiklerinizi pekiştirmek için basit uygulamalar oluşturmaya başlayın. Bir hesap makinesi, bir haber okuyucu veya bir oyun gibi basit uygulamalarla başlayabilirsiniz.
  • Açık Kaynaklı Projelere Katılın: GitHub’da birçok açık kaynaklı Android projesi bulabilirsiniz. Bu projelere katkıda bulunarak, diğer geliştiricilerden öğrenebilir ve deneyim kazanabilirsiniz.

4. Topluluğa Katılın:

• Android Geliştirici Forumları: Android geliştiriciler için birçok çevrimiçi forum mevcuttur. Bu forumlarda sorular sorabilir, diğer geliştiricilerden yardım alabilir ve sektördeki en son gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
  • Yerel Buluşmalar: Birçok şehirde Android geliştiriciler için düzenli olarak buluşmalar düzenlenmektedir. Bu buluşmalara katılarak diğer geliştiricilerle tanışabilir ve bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.

5. Motivasyonunuzu Koruyun:

• Hedefler Belirleyin: Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin ve bu hedeflere ulaşmak için çalışın.
  • Kendinizi Ödüllendirin: Hedeflerinize ulaştıkça kendinizi ödüllendirin. Bu, motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olacaktır.
  • Pes Etmeyin: Android geliştirmeyi öğrenmek zaman ve çaba gerektirir. Pes etmeyin ve öğrenmeye devam edin.

Ek Tavsiyeler:

• Bir Bilgisayar Bilimleri Derecesi Alın: Mümkünse, bilgisayar bilimleri alanında bir lisans veya yüksek lisans derecesi almak, Android geliştirme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  • Mobil Uygulama Geliştirme Araçlarını Öğrenin: Android Studio, Android uygulamaları geliştirmek için en popüler IDE’dir. Ayrıca, Flutter ve React Native gibi diğer mobil uygulama geliştirme araçlarını da öğrenebilirsiniz.
  • Portfolyo Oluşturun: Geliştirdiğiniz uygulamaları bir portföyde toplayın. Bu, potansiyel işverenlere becerilerinizi göstermenize yardımcı olacaktır.

Unutmayın, Android geliştirmeyi öğrenmek zaman ve çaba gerektirir. Sabırlı olun, pes etmeyin ve öğrenmeye devam edin.

Başarılar!

Bu noktada Java eğitimi sağlayan düzgün kurslar bulman gerekecek. Yapay zekanın da önerdiği gibi belli bir yerden sonra bol bol pratik yapmanı tavsiye ederim.

Aynı zamanda projen ne kadar karmaşık bilmiyorum ama sıfırdan öğrendiğin için beklentilerini çok yüksek tutma. Yani belki projeni tamamlaman 1 yılını alabilir veya belki de daha fazla. 1 ay gibi bir beklentiyle işin içine girersen, patlarsın.

Java tarih olmak üzere neredeyse çok eski projeler java kullanıyor yapay zeka eksik bilgi vermiş, onun yerine kotlin ile temelinden oop mantığını öğrendikten sonra solid prensiplerine giriş yapmalı ardından jetpack compose ile mvvm mimarisinde clean architecture prensibine dair projeler geliştirmeli ama kendisini uyarmalıyım ki en iyi android developer tecrübesine sahip kişiler dahi işsiz kalıyor o sektörden çıkmış biri olarak kendisini backend alanında geliştirmesini tavsiye ederim , laravel , spring boot veya aspnet core vb.

1 Like

Doğrudur. Ben burada yapay zekanın nasıl kullanılabileceğini göstermek istedim. Muhtemelen Java’yı öğrenen birisi Kotlin’e geçerken çok zorlanmayacaktır. Web geliştirmeden biliyorum. React’i öğrendikten sonra diğer frameworkleri öğrenmeye çalışırken o kadar zorlanmamıştım. Dolayısıyla yeni başlayan birisinin dilden ziyade mantığa odaklanması daha doğru.

Yine de günün sonunda daha güncel teknolojileri öğrenmek daha sağlıklı olacaktır.

1 Like

Kotlin javaya oranla aşırı basit ve syntax olarak çok rahatlatan dillerden biridir ben kotlinden javascript diline geçince aşırı zorlanmıştım tip kontrolü bile yok sonuç olarak

Videolu kurslardan ziyade dokümanlar okuyarak ve proje geliştirerek öğrenmeni tavsiye ederim. Videolu kurslardan öğrenmeye başlayınca bir süre sonra sıkıcı olmaya, kendini tekrar etmeye başlıyor ve sürekli olarak videodaki şeyleri tekrarladığın için tek başına kod yazamamaya başlıyorsun. Eğer temelin varsa bir projeyle öğrenmeye devam etmeni öneririm. Eğer hiç temelin yoksa, yazmak istediğin dilin temelini öğrenene kadar kurslardan yardım alman iyi olur. Bedava kaynak olarak BTK Akademi’yi önerebilirim. Türkçe olmayan kaynaklardan ise Coursera, CodeAcademy ve SoloLearn siteleri yardımcı olur. Öğrenmek istediğin dil veya alan için yol haritalarını da Roadmap.sh sitesinde bulabilirsin.

1 Like