Evde devamlı VPN kullanmak?

Neden birisi bir VPN’i her daima açık kullanır? Avantajları ve dezavantajları neler olabilir? Biraz tartışalım.

Son düzenleyen: @Morpho 2024-09-28T13:19:09Z

1 Like

Artılar:

• Mahremiyet: ISP’niz yerine VPN üzerinden internetiniz geçiyor, ki bu genel ağ sitelerine getirilen engelleri ve DPI gibi mahremiyeti zedeleyen sistemleri geçmenizi sağlar.
  • Geolockları geçme: Yayın platformlarında farklı ülkede yayımlanan içerikleri izleyebilirsiniz.
  • Tüm ev için güvenlik: Eğer modem’inize VPN bağlantısı ekleyebilirseniz evdeki tüm aletler için VPN üzerinden güvenli bağlantı sağlamış olursunuz.

Eksiler

4 Likes

bende mullvad kullanmayi dusunuyorum 90 mbps paralel internetim var. ileri zamanlarda gecicep ve direkt router uzerinden baglanti yapicam. Yorumlarimi paylasirim . Tesekkurler

3 Likes

Eğer VPN’e internet servis sağlayıcından daha fazla güveniyorsan günlük kullanımda kullanmanda bir sakınca neden olsun? Aynı zamanda internet trafiğin şifreleniyor yani düz internetinizi kullanmaktan daha güvenli oluyor.

Bu da bütün DNS isteklerin, kullandığın VPN’nin sunucularına gidiyor. Yani çok güvenmen gerekiyor aslında. Eğer böyle bir sistem kullanacaksan, önerim sunucuna wireguard kur. Hiçbir üçüncü parti yazılıma güvenme.

Ek olarak internet bağlantının tamamını alamazsın.

Ne için kullanacağına göre değişir ama internet trafiğinin şifrelenmesine ihtiyacın yoksa proxy kullanımına bakabilirsin. Telefonda Orbot kullanabilirsin.

4 Likes

En başta goodbyedpi kullanarak başlamıştım, mesele dpi’dan(deep packet inspection) kaçınmaktı fakat şu anda outline vpn ile devam ediyorum, özellikle sürekli seyahat eden birisi olarak ip adresimin sürekli değişmesi konusunda toleransım yok. Güvenlik kaygısının ötesinde maalesef PayPal gibi hırt firmaları da mutlu etmek zorundayım.

1 Like