Merhaba, Intel HD Graphics 4000 ekran kartına sahip eski bir dizüstü bilgisayar kullanıyorum ve KDE masaüstü ortamını tercih ediyorum. Herhangi bir program açtığımda, programın içinde küçük siyah noktalar beliriyor (tema beyaz olduğunda ise beyaz noktalar çıkıyor). Sorunu daha iyi açıklamak adına bir video ekleyeceğim.
Bu durumu GNOME ve GNOME tabanlı masaüstü ortamlarında (Cinnamon, Budgie vb.) ve XFCE kullanırken de yaşadım, ancak genellikle QT tabanlı programlarda daha sık karşılaşıyorum. Arch, Ubuntu ve Fedora dağıtımlarının hepsinde aynı problem ortaya çıkıyor. Intel HD Graphics 4000 ekran kartına sahip başka bir dizüstü bilgisayarda denediğimde de aynı sorun devam etti.
Bu sorunu bir türlü çözemedim. Arch, Endeavour, Manjaro ve Ubuntu forumlarında sorup araştırma yapmama rağmen elle tutulur, somut bir çözüm bulamadım. Hatta yapay zekaya bile sordum ancak tatmin edici bir yanıt alamadım. Bu nedenle eski bilgisayarlarda Linux’tan verim almakta zorlanıyorum.
KDE’deki sorun:
Cinnamon’daki sorun:
inxi -G çıktısı :
Graphics:
Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics driver: i915 v: kernel
Device-2: NVIDIA GK208M [GeForce GT 740M] driver: nvidia v: 470.256.02
Device-3: Chicony USB HD Webcam driver: uvcvideo type: USB
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.14 with: Xwayland v: 24.1.4 driver: X:
loaded: intel,nvidia dri: i965 gpu: i915 resolution: 1366x768~60Hz
API: EGL v: 1.4,1.5 drivers: i965,nvidia,swrast
platforms: gbm,x11,surfaceless,device
API: OpenGL v: 4.6.0 compat-v: 3.3 vendor: intel mesa v: 21.3.9-arch.6
renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
API: Vulkan v: 1.3.295 drivers: nvidia,intel surfaces: xcb,xlib
Denediğim bir takım şeyler :
- xf86-video-intel paketini kurdum
- Intel TearFree’yi etkinleştirdim
- DRI 2 ve 3 arasında geçiş yaptım
- SNA, XNA ve UXA hızlandırma protokolleri arasında geçiş yaptım
- Yukarıdaki maddelerin kombinasyonlarını içeren muhtelif denemelerde bulundum ancak nafile
Bu sorunu benden başka yaşayan var mı ? Nasıl çözebilirim ?
Son düzenleyen: @wise 2024-11-08T00:23:02Z