Eposta servisi önerisi

Merhaba,

Yaklaşık 10 yıldır civarı aynı Gmail hesabını kullandığım için sosyal medya hesaplarıdır, banka hesaplarıdır, kişilerdir vs hepsi buradaydı ve bütün hesapları tek tek başka e-posta istemcilerine taşımak çok zor olacağından geçmeye korkuyordum.

Ancak bir yerden başlamak gerekli diye düşündüğümden açık kaynaklı ve uçtan uca şifrelemeli bir e-posta istemcisine geçeceğim.

• Tutanota Mail
  • Proton Mail
  • Kendi mail sunucumu kurmak

Üç seçenek arasından en hesaplısı ve güvenlisi kendi mail sunucumu açmak gibi dursada bilenler vardır, bu tarz (roundecube yada nextcloud mail) mail servislerinde spama düşürme olayları çok yaşanıyor.

Aynı zamanda sunucu güvenliği, sunucuda oluşacak problemlerden tamamen ben ilgileneceğim bu da bir eksi. (proton-tuta network status oranları %96 ortalama)

Üç seçenektede, sadece gmail, hotmail gibi e-posta uzantılarını kabul eden siteler büyük sorun olacaktır ancak orada da e-posta yönlendirmesi yapmayı düşünüyorum.

Tuta, aylık 3.60€

• 20GB depolama
  • 15 extra mail
  • 3 custom domain

Proton, aylık 4.99€

• 15GB depolama
  • 10 extra mail
  • 1 custom domain

Ayrıca iki e-posta istemcisinin arayüzünü incelediğim zaman Tutanota gözüme daha hoş geldi.

Sizin bu ikisi içinden önerdiğiniz hangisi yada farklı öneriniz var mı?

Son düzenleyen: @wise 2024-09-30T06:05:56Z

Yıllık tutanota çok daha mantıklı bence.

2 Likes

Bireyselde ne yapılacağı çok kompleks bir mesele olmamalı fakat iş amaçlı, kurumsalda işinize yarayacak bir ürün kullanmak istiyorsanız Zoho öneririm.

Benim işletmem Zoho partneri, indirimli referans linki paylaşırdım ama muhtemelen bunu yapmak yasaktır. Özel mesajla yapabilir miyiz sayın adminler?

Aynı zamanda kendi sunucunu kurmak noktasında https://mailinabox.email/ tavsiye ederim.

2 Likes

Teşekkürler öneriniz için.

Bireysel kullanım için olduğu ve açık kaynaklı aradığım için zoho ile ilgilenmiyorum.

Teşekkürler, inceleyeceğim.

2 Likes

Tuta öneririm. Proton uygulamaları honeypot.

2 Likes

Merhaba öneriniz ve uyarınız için teşekkür ederim. Protonmail’i denerken fark ettiğim genel olarak diğer uygulamalarının reklamını yapması ve sürekli gözüme sokmasıydı bu da birazcan sıkıcı oluyor.

Üçüncü parti yazılım kullanacağınız için yazılımın kendisine güvenmek zorundasın. Proton yine Google’dan daha iyidir ancak iki yazılım arasından birisini seçecek olsaydım Tutanota seçerdim.

1 Like

Aynı şekilde evimde bir sunucu barındırmadığım sürece (bununda 7/24 açık kalması, elektrik kesintilerine, yangına vs önlemi olması lazım), uzakta bir datacenter içinde ki sunucuda da mail barındırdığım zaman hosting’e yada datacenter’a güvenmek zorunda kalıyoruz gibi.

En mantıklısı tuta’ya güvenmek gibi duruyor şuan. Aynı zamanda illegal bir işlemde yapmayacağım ve sadece mahremiyetime önem veren bir posta istemcisi aradığım için bir gün tuta’nın verilerimi devlete vermek zorunda kalabileceğini düşünmüyorum.

genel olarak kullandığım gogle hesabımın yanına tuta kullanıyorum, nedeni bedava açısından protondan daha fazla şey veriyor gibi görünüyordu, ayrıca yanlış hatırlamıyorsam protonun bedava versiyonunu thunderbird gibi üçüncü parti uygulamalara bağlayamıyorduk, ama tutayı bağlayabiliyoruz, bir de buna gerek kalmadan resmi flatpak uygulaması var, ben tarayıcı üzerinden kullanıyorum.

ayrıca vpnini kullanmak için bir de proton hesabım var.

google hesablarımı çoğunlukla tutaya geçmiyorum çünki iki hesabın aynı kişiye ait olduğu belli olmasın, ayrıca google servisleri tuta hesabımı izleyemesin deyü. aynı zamanda google hesabımı bilinçli tüketici zihniyetine erişmeden açtığım hesabımı bağladığım çerçöpten salak salak bildirimleri ayıklamak gıcık bi işe dönüştü, aynı hatayı tutayla yapmıyorum.

2 Likes

Ben büyük ihtimalle ücretli versiyonunu alacağım ancak şuanlık tuta’yı indirdim. flatpak yerine direkt sitesinden appimage dosyası ile kurdum. Thunderbird ile kullanmayı düşünmüyorum çok karmaşık geliyor. Kendi istemcisi daha sade ve benim anlayacağım tarzda.

1 Like

evet ayrıca şık ve ferah bi tasarımı var.

ayrıca bir video bırakmak istiyorum, genel olarak mail servislerinin yapısından kaynaklanan bir problemden bahsediyor.

2 Likes

Appimage ile kurduysanız her yeni güvenlik veya özellik güncellemesinde yeni .appimage dosyasını indirmeniz gerekiyor. Flatpak kullanmak bu noktada daha mantıklı olabilir.

Ya da appimaged uygulamasını kullanabilirsiniz. Appimage dosyalarını bu uygulama ile güncelleyebiliyorsunuz diye hatırlıyorum.

1 Like

Sadece mail üzerinden bakıldığında Tuta çok daha makul. Proton’un da diğer servislerini de -takvim, drive servisi vs.- kullanacaksınız proton da gayet iyi bir alternatif.

1 Like

Denemek için appimage dosyasını indirmiştim. Bugün Tutanote Revolutionary paketini satın alıp kullanmaya başladım, flatpak üzerinden indirdim aynı zamanda.

VPN olarak Mullvad VPN kullanmaya başladım yakın zamanda, Drive kullanmıyorum, Şifre yöneticisi olarak Bitwarden kullanıyorum. Proton ekosistemini kullanmama pek gerek yok ondan.

Birde kendi açımdan Tuta’nın arayüzü Proton’un arayüzünden çok daha sade ve güzel birde beni şahsen Proton’da tilt eden şey sürekli kendi ürünlerinin reklamını yapmasıydı.

Şuan tutamail ücretli sürümü kullanıyorum ve şuana kadar memnunum. belki bir süre kullandıktan sonra deneyimlerimi paylaştığım bir yazı paylaşırım burada

1 Like

Ben uzun süredir tuta kullanıyorum, gayet memnunum

1 Like