@home configindeki bir yedeğime geri dönünce sorun yaşamıyorum fakat @ (root) configindeki bir yedeğime dönmeye çalıştığımda şu hatayı veriyor:
Cannot detect ambit since default subvolume is unknown.
This can happen if the system was not set up for rollback.
The ambit can be specified manually using the --ambit option.
–ambit ile denediğimde de şu çıktıyı veriyor:
❯ sudo snapper --ambit classic rollback 24
[sudo] password for xeyossr:
Ambit is classic.
Creating read-only snapshot of current system. (Snapshot 33.)
Creating read-write snapshot of snapshot 24. (Snapshot 34.)
Setting default subvolume to snapshot 34.
gördüğünüz gibi bir hata vermiyor fakat o snapshota da asla dönmüyor. Ayrıca grub-btrfs ile snapshot boot yapıp dönmeye çalıştığımda da şu hatayı alıyorum:
IO Error (query default id failed, subvolume is not a btrfs subvolume)
Bu arada forumlarda birçok kişi --ambit ile yazdığı zaman sorun çıkmamış fakat bende o snapshota bir türlü dönmedi. Sistem kurulumunda BTRFS seçtim sonra snapper ile home ve root configlerini oluşturdum ama durum bu. Bu arada snapshot oluştururken hata vermiyor sadece dönmeye çalıştığımda oluyor bu hatalar.
Edit: Sorunu çözemedim fakat hatanın sebebini anladım. Reddit’de bir konu açtım ve cevap:
Snapper rollback’in yaptığı tek şey, salt okunur bir snapshot’tan yazılabilir snapshot oluşturmak ve bunu varsayılan alt birim haline getirmektir. Bu nedenle, eğer her zaman varsayılan subvolume’a önyükleme yaparsanız, bu gerçekten işe yarayacaktır. Bu OpenSUSE üzerinde çalışır ancak Arch Linux üzerinde çalışmaz. Bunun nedeni kök alt biriminin bir şekilde GRUB’a sabit kodlanmış olmasıdır, bu nedenle varsayılan alt birime önyükleme yapmayı reddeder. Muhtemelen snapper rollback ve ardından grub-install (bkz: Btrfs - ArchWiki) çalıştırarak bu işi yapabilirsiniz, ancak bunu hiç test etmedim.
Kısacası rollback yapmak için manuel olarak snapshotu mount edip geri yüklemeniz gerekiyor. Ya da bunu yapan bir tool varsa onunla da yapılabilir. Yoksa da kendiniz tool yapmak zorundasınız maalesef. Kendim bunu kolayca yapmaya yarayan bir tool yazmaya çalışacağım, eğer yapabilirsem forumda paylaşabilirim. (kurallara aykırı değilse tabi ki)