Technopat’a aynı başlıkta konu açtım. Buranın daha rafine olduğunu düşünerek farklı fikirler için bir kopyasını burada paylaşıyorum.
Almak istediğim ürünle ilgili bir sorum var. Ürün, aşağıdaki linkte belirtildiği üzere Amazon Amerika, eBay ve AliExpress üzerinden satışta (V4 dongle):
eBay: Daha önce hiç kullanmadığım bir platform. Son gümrük düzenlemeleri ve güven konusundaki endişelerim nedeniyle bu seçeneği pek düşünmüyorum.
AliExpress: Ürünün açıklamasında “Türkiye’ye gönderilemez” ibaresi yer alıyor, dolayısıyla bu seçenek de eleniyor.
Geriye Amazon Amerika kalıyor. Ürünün Amazon Amerika’daki linki şu şekilde:
Ancak araştırma yaparken, Japon ürünler için aracı hizmet sunan ZenMarket adında bir siteyle karşılaştım. Bu site, Amazon Japonya’dan da alışveriş yapılmasına olanak sağlıyor. Şans eseri bu platformda, aynı ürünün farklı satıcılar tarafından da satışa sunulduğunu gördüm:
Linklerin sonundaki kodlara dikkat edin. Sorum şu: Siz hangi seçeneği tercih eder, yoksa 3. bir yol önerir misiniz?
Merhaba, yeşil forumda da açmışsınız ama yine de fikirlerimi belirttim.
eBay, 2022’de olması gerekti GittiGidiyor’u kapattı.
ZenMarket’teki satıcıya şunu sorun (İngilizce olarak): “Merhaba, Türkiye’de yaşıyorum. Gönderim yapar mısınız? 3. öneri değil, meraktan soruyorum. Bu aleti ne amaçla kullanacaksınız? Çünkü spoofing ve jamming tarzı saldırılar dışında aklıma bir şey gelmiyor.”
Vergiler dahil kaç olur emin değilim, o yüzden 33$'lık bir cihaz, şuanki vergilerle yaklaşık 67 dolar gibi bir şey oluyor. O da yaklaşık ₺2400. Bir sitede 4000 TL’ye gördüm. Karar sizin. Satıcıya soru bölümünden soru sormanız gerek.
Türkiye’ye gönderim yapan bir tane var aslında. Bu AliExpress URL’leri neden bu kadar uzun?
Gittigidiyor’un konuyla alakası anlayamadım. Zenmarket zaten türk bir firma bakabilirsiniz. Bahsettiklerim arasında vergi dahil en fazla 56 dolar maliyet çıkıyor, 67 dolar nereden geldi? O bir siteyi bende gördüm ama Ebay bile daha güvenli geldi. Türkiye’ye gönderim yapan diye belirtiğiniz Aliexpress linkinde de “Türkiye’ye gönderilemez” yazıyor ve V3 Dongle modeli, ben “V4” istiyorum.
Şimdi gelelim bu konuya, herhangi bir sahterkarlık veya yayın bozumu yapmak için ve bu durumda radyo sinyalleri ile yapabilmek için yayın cihazlarına sahip olmanız gerekir. Yayın cihazlarına ise en hızlı akla gelen örnek olarak telefon ve wifi routerlar verilebilir. Aşağıdaki linkte, ilk paragrafın sonunda “Note that RTL-SDRs cannot transmit.” belirtilmiş zaten. https://www.rtl-sdr.com/about-rtl-sdr/
Ben ne yapacağım “LCCU0E3 GM19D” seri numaralı KEGM SWL belgede belirttiğim V3 cihazımı V4 ile güncellemek istiyorum.
eBay’in ve Gittigidiyor’un çoğu satıcısı TR satış yapmıyor, oradan örnek verdim.
Ortalama dedim, vergi hesaplaması yapmadım. İyi okursanız ne dediğimi görürsünüz.
Ortalama bir fiyat aralığı verdim.
Bölgeye gönderim yaptığımda bu çıktı. Arayışı böyle bir filtreyle yapınca çıkar.
Yurt dışı sitelerinde satıcı ve sizin diyaloglarınız önemli. Mesela bir ara “gift” yazarak vergiden kaçan çok vardı. Örnek olarak, satıcıya şunu yazabilirsiniz: “Rica etsem, numune veya hediye ürün değerini normalden az gösterir misiniz?” tarzı şeyler yazmasını talep edin, vergi daha az gelir.